Επικαιρότητα

Σε εξέλιξη δυο πυρκαγιές, υπό έλεγχο σε Κρήτη και Κάλαμο

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 2 το μεσημέρι στις Μικροθήβες Μαγνησίας και στη Στέρνα Αργολίδας. Η πρώτη καίει έκταση με πουρνάρια, η δεύτερη χορτολιβαδική και ελιές, και δεν απειλούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατοικημένες περιοχές. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στη Σαλαμίνα, στο δήμο Ωλενίας στην Αχαΐα, στα διόδια της Ελευσίνας που είχαν εκδηλωθεί και στην Ψάθα Αλεποχωρίου. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε όλη τη χώρα προειδοποιεί σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που θα φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Παράλληλα, το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στο Μενίδι, όπου επιχειρούν 14 άνδρες της πυροσβεστικής με 12 οχήματα, ενώ, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι στον Άγιο Φανούριο Σαλαμίνας. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Ικαρίας), Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

* να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου,
* να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά,
* να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Κρήτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν αργά το μεσημέρι οι πυρκαγιές στις Γούρνες Τεμένους και στην Πόμπια Μοιρών της Κρήτης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Γούρνες απείλησε κατοικίες, αλλά τέθηκε έγκαιρα υπό πλήρη έλεγχο. Στις 13.30, απογειώθηκαν δυο Καναντέρ και κατευθύνονται στο Ηράκλειο για την κατάσβεσή της.

Τα ξημερώματα, είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί προχθές το απόγευμα στην περιοχή της Πόμπιας του Δήμου Μοιρών. Η φωτιά αποτέφρωσε 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στην κατάσβεσή της, εκτός από κατοίκους της περιοχής, πήραν μέρος 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 17 άνδρες και τρία πεζοπόρα τμήματα.

Το πρωί εκδηλώθηκε μία ακόμα πυρκαγιά σε χορτολοβαδική έκταση στην περιοχή “Φοινικιά”, δυτικά των Σελίων Ρεθύμνου. Οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν το δύσβατο της περιοχής και τους ισχυρούς ανέμους. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 8 οχήματα και 20 άνδρες, ενώ ρήψεις έκανε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.
Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στη Λευκάδα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής, 12 πυροσβέστες και δύο Καναντέρ.

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι στον Κάλαμο, καθώς το πρωί του Σαββάτου τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής. Δύο σπίτια κάηκαν και άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η φωτιά έκανε στάχτη πεύκα και χαμηλή βλάστηση σε έκταση περίπου 350 στρεμμάτων.

Λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής, μία δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στο Αττικό Άλσος, στο Γαλάτσι. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αεροσκάφη και ελικόπτερα, έσβησαν τη φωτιά πριν πάρει μεγάλες διάστασεις.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα σε Ανατολική Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, προειδοποιεί η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Όμως, και για αύριο Κυριακή, προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Ικαρίας), Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας.

Με την συγκρότηση Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών ενισχύεται φέτος το καλοκαίρι, ο Δήμος της Αθήνας. “Στόχος είναι, να μπορεί ο Δήμος -εάν χρειαστεί- να δράσει άμεσα βοηθώντας την Πυροσβεστική στο έργο της ώστε να μη χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο αστικού πρασίνου”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *