Επικαιρότητα

Ορατές και στατιστικά οι συνέπειες της κρίσης

Και σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις καταναλωτικές μας συμπεριφορές, αποτυπώνεται πια η οικονομική κρίση. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις άμεσες συνέπειες της κρίσης, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το α’ εξάμηνο του 2010.

Πρώτη συνέπεια είναι η κατά 14,6% μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού), που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Συνολικά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά εφέτος 124.275 αυτοκίνητα, μείωση κατά 28,8% σε σχέση με τις νέες άδειας κυκλοφορίας του πρώτου εξαμήνου του 2008.

Μείωση 9,9% έχει καταγραφεί και στην κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 κυβικών εκατοστών) με σε 33.280 το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 έναντι 36.922 το 2009.

Το καλάθι του καταναλωτή

Σε αντίστοιχη στατιστική του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού διαμορφώθηκε στα 2120,68 ευρώ τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009 που κόστιζε 2011,51 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 109,17 ευρώ (ποσοστό 5%).

Τομείς με τη μεγαλύτερη αύξηση:

  • Της τάξης του 20% η ομάδα ”Μεταφορές”, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
  • Κατά 17% η ομάδα ”Αλκοολούχα ποτά και καπνός”, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
  • Αύξηση κατά 8% η ομάδα ”Στέγαση”, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων
  • Επίσης αύξηση 5% η ομάδα ”Αλλα αγαθά και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων – κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών

Μείωση κατά 1% παρουσίασε η ομάδα ”Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

Επίσης λόγω της αύξησης των φόρων που μείωσε σοβαρά τις πωλήσεις τσιγάρων αλλά και τα κέρδη των περιπτεριούχων, μέσα στον Ιούνιο έκλεισαν 100 περίπτερα στην Αθήνα, όπως τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κλάδου.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *