Επικαιρότητα

Πορεία χωρίς επεισόδια, αλλά με προσαγωγές και συλλήψεις

simaia_poreia_polytexneio_bigΜε την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία να χαρακτηρίζεται από μαζική συμμετοχή, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εξέγερση της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, το Νοέμβρη του 1973, με επίκεντρο το Πολυτεχνείο. Απλός προσκυνητής προσήλθε το πρωί και κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος σε μήνυμά του σημειώνει ότι “το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού, και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως“. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσαλνικος, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Στην αμερικανική πρεσβεία

Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου την οποία κρατούσαν μέλη τού ΔΣ της ΕΦΕΕ επικεφαλής, και με το σύνθημα “Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της 36ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ακολουθούσε ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονταν τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία“.

Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

«Για ορισμένους μεσήλικες το Πολυτεχνείο είναι ένα άλλοθι στο σημερινό τους βιογραφικό για να ενταχθούν στην υπηρεσία του συστήματος. Για τους νέους και τις νέες η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένας αγώνας επίκαιρος και αδικαίωτος και πάνω από όλα είναι η απόδειξη ότι όταν η νεολαία, όταν οι εργατοϋπάλληλοι, όταν τα λαϊκά στρώματα θέλουν, μπορούν» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα που έδωσε το «παρών» στην πορεία.

Διακριτική, αλλά εμφανής ήταν η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων, από όπου πέρασε η πορεία των διαδηλωτών.

12 προσαγωγές και μία σύλληψη έγιναν λίγο πριν από την έναρξη της πορείας. Συνελήφθη ένας νεαρός που είχε στην κατοχή του μία μολότωφ, κροτίδες, βενζίνη και μάσκα, στην οδό Ακαδημίας, στο Πνευματικό Κέντρο. Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Συντάγματος, στο σταθμό του μετρό Άγιος Αντώνιος και στα Εξάρχεια.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, έξω από το Πολυτεχνείο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 9.000 άτομα. Περίπου 150 άτομα του αναρχικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί λίγο μετά από τις 16:00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, περιμένοντας να μπουν στην “ουρά” της πορείας, χωρίς όμως να προκαλέσουν επεισόδια.


Μεμονωμένα επεισόδια στην Αλεξάνδρας

poreia_polytexneio_3Ένταση δημιουργήθηκε, στις 18.15, κοντά στο «Χίλτον», όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ένα δακρυγόνο και μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών όμως, καθώς περνούσαν μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν έναν, που σύμφωνα με την Αστυνομία πετούσε πέτρες νωρίτερα και έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους υπόλοιπους. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το συλληφθέντα και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων.

Στο ύψος του Αρείου Πάγου επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους καταδίωξαν. Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός από πέτρα μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ εγκλώβισαν περίπου 100 άτομα στο άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίο του Άρεως τους οποίους υπέβαλαν σε έλεγχο. Συνολικά ανακοινώθηκε ότι έγιναν 277 προσαγωγές και 8 συλλήψεις μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί από πέτρες και συγκεκριμένα ένας στο πρόσωπο, ένας στο χέρι και ένας στο πόδι. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη ΓΑΔΑ όπου εξετάζονται.

Θεσσαλονίκη

Polutexneio-epeisodiaΑπό μικρής έκτασης επεισόδια που προκάλεσε ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων στο κέντρο της πόλης σημαδεύτηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του ’73 απέτισαν, με κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πολιτικά κόμματα και νεολαίες, συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές, οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες.

Νωρίτερα, μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ φοιτητών της ΔΑΠ και αριστερών παρατάξεων, έξω από το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι, με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κούτρα, Χρήστο Θηβαίο και Μίλτο Πασχαλίδη.

Το απόγευμα συνήλθε η Επετειακή Σύγκλητος, ενώ οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο κορυφώθηκαν με την κεντρική πορεία πό το Πολυτεχνείο με επικεφαλής το Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών και τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με τη συμμετοχή μαθητών και συνδικαλιστικών σωματείων, η οποία κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο.

Δεύτερη πορεία είχαν συγκαλέσει αριστερές φοιτητικές παρατάξεις στις 17.30, από το Πολυτεχνείο και επιστροφή σ’ αυτό.
Στο πλαίσιο της περιφρούρησης του πανεπιστημιακού χώρου, το ΑΠΘ έμεινε ανοιχτό με εκδηλώσεις.

Μικροεπεισόδια και στο ΑΠΘ

Mικροεπεισόδια ξέσπασαν μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου έξω από το ΑΠΘ, όταν περίπου πενήντα νεαρά άτομα άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Οι νεαροί, που φορούσαν κράνη και κουκούλες έστησαν οδοφράγματα μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στην οδό Εγνατία, απέναντι από την Πολυτεχνική Σχολή και στη συνέχεια άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, ξύλα, κ.ά. αντικείμενα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου έχουν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με βολές κρότου – λάμψης και οι νεαροί υποχώρησαν στους χώρους του πανεπιστημίου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *