Επικαιρότητα

“Πάγωμα” στην αγορά από την κρίση και το ΦΠΑ

“Πάγωμα” στην αγορά έχουν προκαλέσει η οικονομική κρίση αλλά και οι ανατιμήσεις, που πυροδότησε η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων.

Ιδιαίτερα δοκιμάζονται οι μικροί καταστηματάρχες και σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή του “λουκέτου”, καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και τους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις.

Οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά

Το ντόμινο ανατιμήσεων που έφερε η νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, προκαλεί πλέον ασφυξία στην αγορά, με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να δηλώνουν πως αδυνατούν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το “λουκέτο”.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ:

  • 2 στους 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα
  • 3 στους 10 σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων
  • 4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους
  • 5 στους 10 εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία τους
  • 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν πάψει να έχουν κερδοφορία

“Σανίδα σωτηρίας” στα αλλεπάλληλα τριήμερα, πενθήμερα και δεκαήμερα προσφορών αναζητούν μικροί και μεγάλοι έμποροι που θεωρούν μονόδρομο το “πάγωμα” των τιμών, ζητώντας όμως καθαρές μειώσεις τιμών και από τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου και όχι υπό την μορφή προσφορών και δώρων.

Το “φιλί της ζωής” στην αγορά, που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας, φαίνεται να δίνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση τωνεπιστροφών ΦΠΑ μέχρι 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα συμψηφισμού με οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Η προσπάθειά να μπουν χρήματα στα ταμεία τους θα εξαντληθεί σε πρόσκαιρες προσφορές, προωθητικές ενέργειες και μειώσεις τιμών, ενόψει και της εντός ολίγων ημερών έναρξης των θερινών εκπτώσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *