Επικαιρότητα

Οι προτάσεις Λοβέρδου για το ασφαλιστικό

loverdos_epitropiΕννέα προτάσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, με την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και των κοινωνικών εταίρων, που θα οργανώσει τον κοινωνικό διάλογο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προτείνει το διαχωρισμό της σύνταξης σε ανταποδοτική –αναλογική και σε προνομιακή, την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, την εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης εξόδου, τη διόρθωση των αδικιών στη διαδοχική ασφάλιση, την καθιέρωση ενιαίων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κίνητρα για την εθελοντική παραμονή στην εργασία, ενιαίο καθεστώς βαρέων κι ανθυγιεινών και ενοποιήσεις των ταμείων σε τρία μέσα σε μια 10ετία.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εργασίας το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής στις 30 Απριλίου του 2010, η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στον Ιούνιο.

Η διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και η διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων περιλαμβάνεται στην πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με την τοποθέτηση τους μόνο σε τίτλους του δημοσίου.

Τέλος, προτείνεται η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 55 και στα 50 χρόνια αντίστοιχα.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ γίνεται γνωστό ότι οι βουλευτές του δεν θα πάρουν μέρος στην αυριανή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, η οποία έχει προγραμματιστεί με αντικείμενο την ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας για το διάλογο για το ασφαλιστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *