ΤΕΧΝΕΣ

Puzzle it Out! Πρώτη ατομική Εκθεση της ζωγράφου Ειρήνης Μπάκα

<<Puzzle it Out!>>,είναι ο τίτλος της πρώτης μεγάλης ατομικής έκθεσης που θα παρουσιάσει στον χώρο της <<TETTIX ART GALLERY>> (Τσιμισκή και Διαλέττη 3), από 13 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου, η ζωγράφος Ειρήνη Μπάκα.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση έργων που συγκροτούν ενα πρωτότυπο puzzle εικόνων. Μια αλληλουχία  που προκαλεί, κατ αρχήν ,έκπληξη στον θεατή και τον προσκαλεί σε μια νοητική περιήγηση σε χώρους φανταστικούς, μη πραγματικούς , σε συγκρούσεις εσωτερικές που αφορούν την βιωματική μας αντίληψη για τον πραγματικό, τον <<αντικειμενικό>> κόσμο.
Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 48 έργα, διαφόρων διαστάσεων με ακρυλικά, μελάνια, κλωστές κι άλλα υλικά που συνταιριάζονται <<ανορθόδοξα>> πάνω στον καμβά .
Αντλεί τα θέματά της από προσωπικές μνήμες κι εμπειρίες ,από ερεθίσματα της Φύσης , τη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία και τα σύμβολά της ,συνθέτοντάς τα με έντονο το στοιχείο της αντίθεσης.
Η ιστορικός Τέχνης κυρία Μαρία Κενανίδου έχει γράψει  για το ζωγραφικό έργο της Ειρήνης Μπάκα :
—– <<Τα έργα της μαρτυρούν, την περιπέτεια μιας σκέψης, με αμεσότητα και μελετημένη περιεκτική περιπαικτική διάθεση, που απευθυνόμενη στη συλλογική συνείδηση και μνήμη προβάλλει, διατυπώνει, σχολιάζει>>.
—— <<….Διερευνώντας διεξοδικά τη δομή του χώρου, με μία εικονιστική  αλληλοδιείσδυση εσωτερικών και εξωτερικών στοιχείων του και με σουρεαλιστική διάθεση, τον προκαλεί να ανακαλέσει, να αναγνωρίσει προσωπικές του μνήμες, συναισθήματα και συγκινήσεις>>…
—–<<Μια δροσερή πινελιά  στη διαμόρφωση μιας νέας οπτικής συνείδησης, μία ανάλαφρη βελονιά στον καμβά της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, τοποθετεί η Ειρήνη Μπάκα με ένα λεξιλόγιο ενδυναμωμένο μέσα από αντιθετικές συζεύξεις του παρελθόντος με το παρόν, της επιπεδότητας με τη τρισδιάστατη προσάρτηση υλικών, της ταυτόχρονης αλληλοδιείσδυσης εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο>>.
—–<<Με απρόσκοπτους πειραματισμούς και προσαρτήσεις στοιχείων, διαμορφώνει ένα δυναμικό λεξιλόγιο, με άρτια ανεπτυγμένες εκφραστικές δυνατότητες, εσωτερική συνοχή και αμεσότητα. Αμφισβητεί τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού χώρου και τελικά με τη σύγκλιση και ανάμειξη των δύο ειδών αυτών, καθιστά αμελητέα τα όρια ανάμεσά τους και οδηγεί εντέλει στη συνάντηση και συμφιλίωσή τους, μέσα από μία τρυφερή αφήγηση>>.

Στην περίπτωση της Ειρήνης Μπάκα ,ο προσανατολισμός στα χρώματα και τα πινέλα υπήρξε μια φυσική συνέπεια αφού η ίδια μεγάλωσε ανάμεσα στις  στα λάδια που χρησιμοποιούσε η ζωγράφος-μητέρα της.

Η Ειρήνη Μπάκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Το 2004 αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ,όπου μαθήτευσε στα εργαστήρια των Βαγγέλη Δημητρέα  και  Γιάννη Φωκά  .
Έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών  για τις επιδόσεις της στα ακαδημαϊκά έτη 1999-2000 και 2001-2002 και έπαινο σε διεθνή καλλιτεχνική συνάντηση σύγχρονης τέχνης.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος ,της  Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και  του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  Σερρών.
Από το 2003 μέχρι σήμερα η Ειρήνη Μπάκα έχει λάβει μέρος σε 19 ομαδικές εκθέσεις.

2008: Έκθεση «Εν κινδύνω», Σύλλογος  Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Τελλόγλειο  Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη (κατάλογος)
2008: Έκθεση εικαστικών στα «Ελευθέρια», Στρατόπεδο Εμμ. Παππά,Σέρρες(κατάλογος)
2007: Έκθεση «Διαδρομές» στο πλαίσιο της 1ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης,αίθουσα «Ναϊας» Νάουσας-Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας-Μονή Λαζαριστών (2008)
2007: Διεθνής έκθεση ‘Belle Arte Lamia 07’, πρώην Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας  ,(κατάλογος και έπαινος συμμετοχής)
2007: Έκθεση  Μικρογραφίας στο Μύλο(συνδιοργάνωση:Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.-Σύλλογος  Αποφοίτων)
2006: Έκθεση ‘And the summer goes on..’, Artforum  Sani  Gallery, Σάνη Χαλκιδικής
2006: Έκθεση στα Λουτρά Παράδεισος(Μπέη χαμάμ),Θεσ/νίκη, Σύλλογος  Αποφοίτων   Σ.Κ.Τ.  Α.Π.Θ, (κατάλογος)
2006: ‘Pixeldance 2’,Video-Art-Festival,στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη, επιμέλεια:in flux art,(κατάλογος)
2006: ‘Belle Arte Lamia 06’,Καφωδείο Ορφέας,  Λαμία , (κατάλογος)
2005: Έκθεση “Σχεδιάσματα” , Γενί Τζαμί(Θεσσαλονίκη) και αίθουσα “Τέχνη” (Κιλκίς), διοργάνωση :Σύλλογος  Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
2005: Απόφοιτοι Οκτωβρίου 2004-Ιουνίου 2005,Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης(κατάλογος)
2005: Έκθεση “22 Σύγχρονοι Θεσσαλονικείς Εικαστικοί” , Φεστιβάλ Θάσου
2004: Έκθεση “10 καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών”, Δήμος Θεσσαλονίκης  , αίθουσα τέχνης Εθνικής Αμύνης
2004: 3η Biennale των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος, Ηράκλειο Κρήτης (κατάλογος)
2004: Πεδίο Δράσης Κόδρα-4η εικαστική συνάντηση,Rooms to                                                              let, Θεσσαλονίκη, καλλιτεχνική επιμέλεια:Art box
(κατάλογος)
2004: Έκθεση Sani Art for Αll, Σάνη Χαλκιδικής, διοργάνωση:World of Wonders
2004: Έκθεση ‘Vagabond’,τέχνη σε δράση, Λιμάνι Θεσ/νίκης(Κεντρικό Τελωνείο), επιμέλεια ομάδας d’ARTagnan
2004: Έκθεση με αφορμή την Παραολυμπιάδα , Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
2003: Έκθεση εργαστηρίου Ι. Φωκά στα πλαίσια του φεστιβάλ Σύμης, Ναυτικό  Μουσείο Σύμης

Εγκαίνια :      Σάββατο 13 Σεπτέμβρη  στις  21:00

Η  έκθεση ‘Puzzle it out!’ θα  φιλοξενείται  στον  εκθεσιακό  χώρο  της  “TETTIX  ART  GALLERY” (Τσιμισκή – Διαλέττη 3) από 13-9-2008  μέχρι   5-10-2008 .

Ώρες Λειτουργίας:    Δευτέρα-Παρασκευή 18.30-21.30
Σάββατο /Κυριακή    11.00-14.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *