Επικαιρότητα

Siemens: Φήμες για “ταξιδιάρη” υπουργό

Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και εν μέσω πολιτικών αναταράξεων, η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, για την υπόθεση της Siemens. Με υπόμνημα κατέθεσαν οι δυο χρηματιστές Αθανάσιος Ράμος και Νίκος Δεβλέτογλου αλλά και οι δυο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών μέσω των όποιων διακινούνται τα χρήματα της γερμανικής εταιρίας. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, χαρακτήριζε αόριστη, αφηρημένη και ισοπεδωτική τη λογική των φημών τα περί ταξιδιού του πρώην διευθυντή της Siemens Ελλάδος, κ. Χριστοφοράκου με Υπουργό το 2005 και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία να τα παραδώσει στη Δικαιοσύνη.

“Στη δικαιοσύνη όποιος έχει στοιχεία”

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, σύμφωνα με το οποίο, Υπουργός της Κυβέρνησης φιλοξενήθηκε από τις 16 Ιουνίου του 2005 και για τέσσερις ημέρες σε Γερμανία και Αυστρία, συμμετέχοντας σε ταξίδι που φέρεται να οργάνωσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος διευθυντής της Siemens Ελλάδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι οι φήμες ισοπεδώνουν τους πάντες.

“Δεν προτίθεμαι να απαντώ κάθε φορά σε διάφορες φήμες. Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο, μπορεί να το καταθέσει δημόσια ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώπιον του ελληνικού λαού. Αν μένουν οι φήμες ή αν καταγράφονται μόνο οι φήμες – και δεν εννοώ εδώ, πέρα ότι καταγράφονται ερήμην των όποιων καταθέσεων, εγώ δεν αμφισβητώ την κατάθεση που μπορεί να έχει γίνει – είναι τόσο αόριστο, τόσο αφηρημένο αυτό το οποίο κατατίθεται και τόσο ισοπεδωτικό για την πολιτική ζωή του τόπου που δεν είμαι διατεθειμένος να προσφέρω εγώ περισσότερο στη φημολογία σχολιάζοντάς το”, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Σε ερώτηση, αν στην υπόθεση υπάρχουν αναμεμειγμένοι Υπουργοί, υπογράμμισε ότι ισχύει αυτό που είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

“Δε μου προκύπτει εμένα και δεν προκύπτει στην κυβέρνηση να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή κάποιος Υπουργός να ταξίδεψε με έξοδα κάποιας εταιρίας, της συγκεκριμένης εταιρίας που αναφέρεται. Γι’ αυτό και είπα ότι δεν προτίθεμαι να σχολιάσω φήμες. Όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο, να το πει, στη δημόσια σφαίρα ζούμε όλοι, ώστε να μπορεί αντιμετωπιστεί”, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ σε ερώτημα, αν πρέπει να βγουν και αν το πουν όσα στελέχη από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται, είπε ότι υπάρχει ήδη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έδωσε στοιχεία και στη δημοσιότητα και στη Δικαιοσύνη.

“Από την άλλη πλευρά έχουμε όργιο φημών”, πρόσθεσε ο υπουργός. “Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω. Όποιος μετέχει απλώς ισοπεδώνει το πολιτικό σκηνικό και μένει κλίμα ανησυχίας και απαξίωσης για όλο τον πολιτικό κόσμο. Με φήμες δε γίνεται σοβαρή πολιτική ή σοβαρή δημοσιογραφία. Γενικότητες αφηρημένες δε θα σχολιάσω”, συνέχισε.

Ο κ. Ρουσόπουλος άφησε αιχμές και για τη στάση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή ο οποίος παραμονές της προ ημερησίας συζήτησης, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κατέθετε ταξιδιωτικά έγγραφα για το συγκεκριμένο ταξίδι.

“Όπως πομπωδώς είχε αναγγελθεί έτσι πομπωδώς κατέρρευσε ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ρουσόπουλος έκανε σήμερα ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως εάν υπάρχει κάποιος που έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να βγει και να το πει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα κατηγορηματικά διαψεύδει- σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου- ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικό δημοσίευμα που εμφανίζει το κόμμα που είχε ιδρύσει- το ΚΕΠ- να έχει πάρει 870.000 χιλιάδες μάρκα από τα ταμεία της Siemens.


Έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις για το ίδιο θέμα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ζητά από τη Δικαιοσύνη να βρει ποιός από το κυβερνών κόμμα, πώς, πότε και γιατί χρηματίστηκε.

“Εάν συνεχιστεί έτσι η έρευνα θα εξελιχθεί σε παρωδία και θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη διότι δεν το χωρά ανθρώπινος νους ότι ο Εισαγγελέας δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια όταν διαπιστώνει ότι ενδέχεται να εμπλέκονται υπουργοί του κυβερνόντος κόμματος. “, δήλωσε ο Γιώργος Παπαδημητρίου εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα δικαιοσύνης.

“Προκύπτει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα σήμερα οπότε και γνωρίζαμε περί επιλεκτικών διαρροών. Τώρα έχουμε επιλεκτικές μεθοδολογίες από τον κ. Εισαγγελέα στην εξέταση των μαρτύρων. Να απαντήσει η κυβέρνηση εάν το γνωρίζει αυτό και εάν ο εισαγγελέας λειτουργεί με τις εντολές της κυβέρνησης.”, ανέφερε για το ίδιο θέμα ο Χρήστος Παπουτσής.

Σε παρέμβασή του, από το βήμα του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στη χώρα μας τα κόμματα είναι θύματα των μεγάλων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”, ο πρώην διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Γερμανικής πολυεθνικής κ. Ράινχαρτ Σίκατσεκ τονίζει ότι η υπόθεση Τσουκάτου εμφανίζεται μόνο ως μια πτυχή στο σκάνδαλο Siemens.

“Το ένα εκατομμύριο μάρκα που ακούσαμε πρόσφατα ότι παραδέχθηκε να έχει λάβει πολιτικός παράγοντας στην Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σίκατσεκ μέσω του δικηγόρου του Βόλφγκανγκ Κρόιτσερ.

Ο κατηγορούμενος στην Γερμανία πρώην στέλεχος της Siemens σημειώνει πως τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ ανά έτος προορίζονταν για παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο δικηγόρος υποστηρίζει πως σε τρία χρόνια διακινήθηκαν περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ, προς την Ελλάδα.

“Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι τα χρήματα πήγαιναν σε πολιτικά κόμματα για να υπάρχει εύνοια, ότι δόθηκαν για την εξασφάλιση των έργων της Siemens στην Ελλάδα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξοπλιστικά προγράμματα -ξέρετε, τις “everyday business” της εταιρείας στη χώρα σας. Και πρόκειται για αρκετά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί από την έρευνα των αρχών της χώρας σας.”

Υπό διερεύνηση έχει τεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Χρήστος Φώλιας, το κατά πόσο οι πρακτικές που ακολούθησε η εταιρία Siemens στην Ελλάδα συνιστούν καταστρατήγηση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού.


Συνεχίζεται η ανάκριση

Με υπόμνημα έδωσαν εξηγήσεις οι δυο χρηματιστές Αθανάσιος Ράμος και Νίκος Δεβλέτογλου αλλά και οι δυο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών μέσω των όποιων διακινούνται τα χρήματα της Siemens.

Ο Αθανάσιος Ράμος μιλεί για εξυπηρέτηση στον χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη, ενώ οι δυο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών υποστηρίζουν ότι τα χρήματα παραδόθηκαν τελικά στον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Μετά τις καταθέσεις των δυο επιχειρηματιών -διαχειριστικών των υπεράκτιων εταιρειών που τον κατονομάζουν ως τον τελικό αποδέκτη των χρημάτων, o εισαγγελέας αποφάσισε να καλέσει εκ νέου για απολογία τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ως μαρτυράς κατέθεσε ο Παύλος Πεζάς εκπρόσωπος της εταιρείας Θαλής που όπως είπε παρότι μειοδότησε στον διαγωνισμό για την προμήθεια των συστημάτων ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων , δεν επιλέγει.

Ο μαρτυράς δεν χαρακτήρισε υπέρογκη και ασυνήθιστη την αμοιβή των 6,5εκατομμυριων του Γιωργου Τρεπεκλή , εκπροσώπου της Σαικ στη χώρα μας αλλά αντίθετα είπε ότι είναι και μικρή.

Η προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Siemens που έχει προκαλέσει αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουλίου για να ακολουθήσει η άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *