Επικαιρότητα

“Σκουπίδια” τα ελληνικά ομόλογα για τον οίκο Standard & Poor’s

Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor’s
(σε επίπεδο junk/υψηλού ρίσκου), ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της κρίσης σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο.

Δεν τίθεται κανένα θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε από το Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι συγκάλεσε Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις 10 Μαΐου για τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας. Ο μηχανισμός στήριξης βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο και των συναντήσεων στο Βερολίνο που θα έχει ηΓερμανίδα καγκελάριος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Ντομινίκ Στρος Καν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν ΚλοντΤρισέ. Εξάλλου, σύμφωνα με την υπηρεσία Dow Jones Newswires, στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γράφουν οι Finanacial Times.

Χρονοδιάγραμμα της βοήθειας

Την ερχομένη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας που θα εγκριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 10 Μαΐου, ώστε να εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαΐου, οπότε πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Dow Jones Newswires, η οποία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή 7 Μαΐου και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

“Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις”

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τόκιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, τόνισε ότι “οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας“.

Μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν στις 10 Μαΐου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα” τόνισε ο φαν Ρομπέι.

Ούτε η Ελλάδα, ούτε άλλο κράτος της Ευρωζώνης θα κηρύξει στάση πληρωμών, διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

“Δυσάρεστο φάρμακο”

Αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα, η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι“αφόρητη”, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάστασηΝτομινίκ Στρος Καν Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν ‘ένα δυσάρεστο φάρμακο’ και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους” τονίζει ο Στρος Καν”Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση” ανέφερε ο διευθυντής του ΔΝΤ.

Financial Times: Βοήθεια 25 δισ. από το ΔΝΤ

Η εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισ. ευρώ το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας.

Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ” γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: “Η αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών“.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,3167 δολάρια που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου του 2009.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο “η υποχώρησης του ευρώ οφείλεται στην αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, κυρίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας“.

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το ““Σκουπίδια” τα ελληνικά ομόλογα για τον οίκο Standard & Poor’s

  • αυτο εινα το σημειο που καταφερανε να μας φτασουν. σκουπιδια δεν ειναι τα ομολαγα μας, σκουπιδια ειναι σημερα ολοκληρη η φυλη μας. και εσυ ελληνα καθεσε βολεμενος στον καναπε σου και ψηφιζεις ξανα και ξανα τους ιδιους. και δεν βγαινεις στον δρομο οταν κανουν οτι θελουν, οσοι θελουν. σε αποχαυνωσε η τηλεοραση μεγαλε ελληνα. καθεσε στην πολυθρονα σου διπλα στα βρομικα λεφτα σου που νομιζεις οτι θα σε σωσουν, που νομιζεις οτι εισαι ανωτερο ον επειδη εχεις χιλια φραγγα παραπανω απο εμενα. αντε να δουμε ποσοι θα ερθετε τουμπα τωρα. και μην νομισετε οτι μιλαω ετσι επιδη δεν εχω.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *