Κόσμος

Συναγερμός στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης

Συναγερμός έχει σημάνει στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, όπου εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας, μετά την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια, που σημειώθηκε σε πτήση της “Delta Airlines”, από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόϊτ, με 278 επιβάτες. Βαριές κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του Ουμάρ Φαρούκ Αμντουλμουταλάμπ, του 23χρονου Νιγηριανού που επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε οδηγίες από την Αλ Κάιντα για την επίθεση, ενώ το FBI αναφέρει ότι η βόμβα που είχε πάνω του περιείχε ισχυρή εκρηκτική ουσία. Όπως έγινε γνωστό, ο πατέρας του είχε ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές για τις εξτρεμιστικές τάσεις του γιου του. Οι πληροφορίες όμως θεωρήθηκαν ανεπαρκείς κι έτσι ο νεαρός δεν εντάχθηκε στη λίστα εκείνων που δεν έπρεπε να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Βαριές κατηγορίες για τον επίδοξο τρομοκράτη

Η πιθανή ανάμειξη της Αλ Κάιντα στην παρ’ ολίγον τρομοκρατική ενέργεια της 25ης Δεκεμβρίου, ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες, όμως, δεν θεωρούν πιθανό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Οι κατηγορίες εναντίον του 23χρονου είναι προμελετημένη απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους των ΗΠΑ και εσκεμμένη τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Για τις κατηγορίες αυτές, αντιμετωπίζει 20 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός επιβάτη, που συνέβαλε καθοριστικά στην ακινητοποίηση του δράστη: “Κάτω από το παντελόνι του έπιασα κάτι που καιγόταν και το έσβησα, αλλά μετά άρχισε να καίγεται το δάπεδο και δύο μαξιλάρια. Δεν είχα νερό ή κάτι τέτοιο για να σβήσω τη φωτιά. Ευτυχώς πολλοί επιβάτες με βοήθησαν να ελέγξουμε τη φωτιά“.

Φαίνεται πως ο 23χρονος Νιγηριανός επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, έχοντας κρύψει στο εσώρουχό του μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, τοποθετημένης σε κάποιο λεπτό πλαστικό υλικό, πιθανότατα προφυλακτικό. Η ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης, είναι το ίδιο εκρηκτικό που είχε χρησιμοποιήσει ο βομβιστής του Λόκερμπι και άλλοι επίδοξοι βομβιστές, και είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Ο δράστης επιχείρησε να προκαλέσει έκρηξη, κάνοντας ένεση στο μείγμα με μία άλλη χημική ουσία. Τελικά από τη μικρή έκρηξη και την φωτιά που ακολούθησε, προκάλεσε στον εαυτό του σοβαρά εγκαύματα στη βουβωνική χώρα.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την επανεξέταση όλων των μέτρων ασφαλείας, ενώ θέλει να πληροφορηθεί πώς κατάφερε ο δράστης να περάσει τα εκρηκτικά στο αεροσκάφος και πώς ακριβών λειτουργούν οι λίστες υπόπτων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η απόπειρα ανατίναξης αποτελεί μέρος μιας “ευρύτερης” συνωμοσίας, δήλωσε την Κυριακή στο CNN η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο, προσθέτοντας ότι η ανάμιξη της Αλ Κάιντα στο επεισόδιο αποτελεί “αντικείμενο έρευνας”.

Η υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές του Αμστερνταμ δεν έκαναν επαρκή έλεγχο στο Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν “συγκεκριμένες” ή “αξιόπιστες” πληροφορίες ότι έπρεπε να γίνει ένας πιο αυστηρός έλεγχος στον άνδρα αυτόν.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πληροφόρησης της Νιγηρίας, ο δράστης ζούσε εκτός της χώρας για ένα μικρό διάστημα. Επέστρεψε στη Νιγηρία στις 24 Δεκεμβρίου και αναχώρησε από τη χώρα την ίδια ημέρα.

Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, γιος ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Νιγηρίας, άρχισε το ταξίδι του στο Λάγκος, όπου επιβιβάσθηκε σε πτήση της KLM για το Άμστερνταμ, πριν επιβιβαστεί στην πτήση για Ντιτρόιτ στο αεροδρόμιο Σίπολ.

Σύμφωνα με την υπουργό, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και οι νιγηριανές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται στενά με τις διεθνείς.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, οι αρχές της χώρας συνεχίζουν να ερευνούν για το εάν ο νεαρός είχε επαφές με φερόμενους εξτρεμιστές στο βρετανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με το ΒΒC, το οποίο επικαλέσθηκε κυβερνητικές πηγές, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί το καλοκαίρι να χορηγήσουν νέα βίζα στο νεαρό Νιγηριανό για λόγους ασφαλείας.

Ο 23χρονος Νιγηριανός έζησε στη Βρετανία το διάστημα από το 2005 ως το 2007 καθώς σπούδαζε μηχανικός στο University College London.

Από το Σάββατο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ έχει διενεργήσει πολλές έρευνες στο κέντρο του Λονδίνου και κυρίως στο πολυτελές κτίριο της Mansfield Street όπου διέμενε ο νεαρός Νιγηριανός.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *