Κόσμος

Τα σκυλιά αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά

Τα παιδιά με προδιάθεση να εμφανίσουν άσθμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την πάθηση, στην περίπτωση που έχουν στο σπίτι τους σκύλο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από μια έρευνα που διεξήγαγαν πρόσφατα επιστήμονες από τον Καναδά. Σύμφωνα με τους ίδιους όμως, κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει για τις γάτες.

Η μελέτη, που ανέλυσε τις περιπτώσεις 380 παιδιών με αυξημένο κίνδυνο άσθματος λόγω σχετικού οικογενειακού ιστορικού, διαπίστωσε ότι όσα παιδιά έρχονταν σε επαφές με αλλεργιογόνους παράγοντες σκύλων στην ηλικία των επτά ετών περίπου, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (σχεδόν τριπλάσια) να αναπτύξουν άσθμα στη συνέχεια. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε ανάλογη σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη αλλεργιογόνων παραγόντων λόγω γάτας στο σπίτι και στην εμφάνιση παιδικού άσθματος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής “Pediatric Allergy and Immunology“.

Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο για ποιο λόγο οι σκύλοι μπορεί να προκαλέσουν άσθμα αλλά όχι οι γάτες. Ένας παράγοντας που ενδεχομένως να παίζει ρόλο ίσως είναι η ενδοτοξίνη, μια ουσία που παράγεται από βακτήρια, τα οποία προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων του ανθρώπου. Οι σκύλοι έχουν συνήθως πολλή ενδοτοξίνη, αλλά οι γάτες πολύ λιγότερη.

Οι ερευνητές επισήμαναν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες σε μια οικογένεια αν πρέπει να έχει στο σπίτι της κάποιο κατοικίδιο και τι είδους, ειδικά αν έχει οικογενειακό ιστορικό άσθματος. Όπως τόνισαν, η απόφαση μιας οικογένειας μπορεί να βασίζεται στο ποιο ζωάκι προτιμούν και όχι στις πιθανές επιπτώσεις του για το παιδικό άσθμα.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *