Κόσμος

Την Αλ Κάιντα βλέπουν πίσω από τα δέματα-βόμβες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές ασφάλειας σεΗνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, ύστερα από την ανακάλυψη δεμάτων με εκρηκτικά σε δύο εμπορικά αεροσκάφη που ξεκίνησαν από την Υεμένη και είχαν προορισμό δύο συναγωγές στο Σικάγο.

Το πακέτο από την Υεμένη που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, περιείχε εκρηκτικά και ένα σύστημα πυροδότησης “που φέρει τη σφραγίδα τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ-Κάιντα“, ανακοίνωσε η αστυνομία του Ντουμπάι. Η βρετανική επιτροπή έκτακτης ανάγκης Cobra συνεδρίασε στη Ντάουνινγκ Στριτ, παρουσία της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι, για να εξετάσει τη φύση των ύποπτων δεμάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, ο μηχανισμός που βρέθηκε σε αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Βρετανίας ήταν ενεργός και θα μπορούσε να έχει εκραγεί.

Πακέτα-θανάτου

Το πακέτο που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι περιείχε την εκρηκτική ύλη PETN σε έναν εκτυπωτή. Η PETN είναι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε σε μια αποτυχημένη απόπειρα αντίναξης αεροσκάφους πάνω από τις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2009.

«Το πακέτο είχε προετοιμαστεί με επαγγελματικό τρόπο. Ενα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα ήταν συνδεδεμένο με μια κάρτα κινητού τηλεφώνου SIM, η οποία ήταν κρυμμένη μέσα στον εκτυπωτήΗ τακτική αυτή φέρει τη σφραγίδα των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ-Κάιντα», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας του Ντουμπάι.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, το δέμα-βόμβα θα μπορούσε να έχει εκραγεί μέσα στο αεροσκάφος.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι και ο μηχανισμός που βρέθηκε σε εμπορικό αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Βρετανίας ήταν “ενεργός” και μπορούσε να έχει καταρρίψει το αεροπλάνο αν είχε εκραγεί.

Η Βρετανίδα υπουργός ανέφερε ότι θα δράσει άμεσα για να σταματήσουν οι μεταφορές όλων των ασυνόδευτων δεμάτων από την Υεμένη προς την Βρετανία.

H Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε ότι «τα δέματα- βόμβες που εστάλησαν από την Υεμένη προς τις ΗΠΑ φέρουν την σφραγίδα της αλ Κάιντα ή της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, που είναι παρακλάδι της πρώτης».

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε στο CNN ότι όπως φαίνεται οι βόμβες περιείχαν τον ίδιο τύπο εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε πέρσι στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση την ημέρα των Χριστουγέννων σε αμερικανική πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Υεμένης κατάσχεσαν 26 ύποπτα δέματα και συνέλαβαν υπαλλήλους των εταιρειών αερομεταφορών και της κατανομής φορτίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά.

“Με τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου”

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή πως τα ύποπτα πακέτα που κατασχέθηκαν στο Ντουμπάι και στη Βρετανία συνιστούν «μία αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή», διαβεβαιώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «εξολοθρεύσουν» την Αλ Κάιντα της Υεμένης, χώρα απ΄όπου έφυγαν τα πακέτα.

Νωρίτερα, το γραφείο του FBI στο Σικάγο είχε δηλώσει πως τα δύο ύποπτα πακέτα δεν περιείχαν εκρηκτικά.

Ο Μπάρακ Ομπάμα διευκρίνισε πως τα δύο πακέτα απευθύνονταν «σε εβραϊκούς τόπους λατρείας στο Σικάγο», στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος είχε λάβει σήμα συναγερμού από το βράδυ της Πέμπτης, διαβεβαίωσε πως έδωσε «εντολή σε όλες τις δυνάμεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών να κινητοποιηθούν για να προστατέψουν τον πληθυσμό από μία επίθεση».

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην έρευνα δύο μεταφορικών αεροσκαφών της εταιρίας UPS στη Φιλαδέλφεια και το Νιούαρκ, κοντά στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή.

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Υεμένης ώστε να ματαιώσουμε νέες επιθέσεις και να εξολοθρεύσουμε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο», υποσχέθηκε ακόμη ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας πως ο σύμβουλός του κατά της τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, έχει μιλήσει στον πρόεδρο της Υεμένης.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uUy7N9SnoEI&feature=player_embedded[/youtube]

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *