Κόσμος

Θρίλερ με το WikiLeaks


Έπειτα από διακοπή έξι ωρών, ο ιστότοπος WikiLeaks εμφανίζεται και πάλι στο διαδίκτυο, σε νέα διεύθυνση, στο Wikileaks.ch, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιστότοπου στο Twitter. “To WikiLeaks μετακόμισε στην Ελβετία“, ανακοίνωσε ο ιστότοπος στη διεύθυνσή του στοTwitter.

Σε άλλο μήνυμα στο Twitter, τo WikiLeaks αναφέρει ότι “η διεύθυνση Wikileaks.org σκοτώθηκε από αμερικανικό everyDNS.net έπειτα από ισχυρισμούς για μαζικές επιθέσεις“.

Νωρίτερα, το EveryDNS.net είχε ανακοινώσει ότι διέκοψε την υπηρεσία Wikileaks έπειτα από μαζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ιστότοπου. “Ενισχύστε μας”, αναφέρεται επίσης στο μήνυμα, που παρέχει link που παραπέμπει σε ιστοσελίδα δωρεών. Την ίδια ώρα, νέα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτουν ότι Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, έχουν επικρίνει τις ενέργειες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεωνστην επαρχία Χελμάντ, κατηγορώντας τις ότι “προκάλεσαν χαώδη κατάσταση”.

“Χαώδης η κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι βρετανικές δυνάμεις στην επαρχία Χελμάντ”

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι βρετανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εγγυηθούν την ασφάλεια σε αυτή την αφγανική επαρχία, προπύργιο των ταλιμπάν.

Σε έγγραφο του Απριλίου του 2007, αποκαλύπτεται πως ο τότε διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Νταν Μακνίλ είχε δηλώσει σε Αμερικανό αξιωματικό ότι “έχει μείνει κατάπληκτος από την έλλειψη κάθε προσπάθειας από την πλευρά των Βρετανών (…) Εχουν δημιουργήσει χαώδη κατάσταση στην Χελμάντ. Η τακτική τους είναι κακή“.

Σε άλλο έγγραφο που εστάλη στις 21 Φεβρουαρίου 2009, ο πρόεδρος Καρζάι αναφέρεται στην ανικανότητα των Βρετανών, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση των νόμων και της εξουσίας στην επαρχία Χελμάντ.

Όταν επέστρεψα στο Αφγανιστάν είχα μαζί μου μόνο 14 στρατιώτες“, υπογραμμίζεται στο έγγραφο το οποίο επικαλείται τον Καρζάι. “Τα κορίτσια μπορούσαν να πηγαίνουν σχολείο με απόλυτη ασφάλεια. Σήμερα που οι βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Χελμάντ, οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ασφαλείς“, αναφέρεται στο έγγραφο.

Τέλος, Αμερικανός αξιωματούχος επικρίνει σε έγγραφο της 8ης Δεκεμβρίου 2008 τις βρετανικές μεθόδους: “Εμείς οι Αμερικανοί και ο Καρζάι διαπιστώσαμε πως οι Βρετανοί δεν φάνηκαν αντάξιοι της αποστολής τους να εγγυηθούν την ασφάλεια στην επαρχία Χελμάντ“.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *