Κόσμος

Δεκάδες οι νεκροί από το κρύο στην Ευρώπη


Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές χιονοπτώσεις σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δεκαετιών σημειώνονται στη Μόσχα, όπου 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο μέσα σε μία εβδομάδα. Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από το δριμύ ψύχος και στηνΠολωνία.

Χιλιάδες ταλαιπωρούνται από τις διακοπές ή τις καθυστερήσεις των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι βορειοδυτικές περιοχές τηςΑλβανίας, οι οποίες πλημμύρισαν εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Πλημμύρες πλήττουν και την Σερβία.

Βενετία

Το φαινόμενο της παλίρροιας «acqua alta» έχει πλήξει τη Βενετία, της οποίας το 55% της επιφάνειας βρίσκεται σήμερα κάτω από το νερό. Λίγο πριν τα ξημερώματα, ήχησαν οι σειρήνες για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ότι η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 1,10 μέτρα και νωρίς το πρωί έφτασε τα 1,40 μέτρα πάνω από το μέσο όρο του επιπέδου της θάλασσας.

Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από την πλατεία του Αγίου Μάρκου τις ειδικές γέφυρες για την κυκλοφορία των πιστών επειδή υπάρχουν φόβοι να παρασυρθούν οι κατασκευές από τα νερά που έχουν πλημμυρίσει την πλατεία.

Η ασυνήθιστη αυτή κατάσταση προκλήθηκε από το συνδυασμό του φαινομένου της παλίρροιας και των ισχυρών βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμυρίζει περισσότερες από 100 φορές το χρόνο.

Μόσχα

Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στη Μόσχα από την αρχή της εβδομάδας, οι δύο από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ, επικαλούμενο ιατρική πηγή. Ακόμη, έντεκα άνθρωποι νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα και άλλοι δυο με υποθερμία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η ρωσική πρωτεύουσα γνωρίζει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με το θερμόμετρο να έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες τους -24 βαθμούς. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι το χειρότερο των τελευταίων 30 ή 50 χρόνων.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας, στα Ουράλια και τη Σιβηρία: -47 βαθμοί στο Γιάμαλο-Νένετς και -51 στην αυτόνομη περιοχή Εβένκ.

Γερμανία

Ένας 62 άντρας πέθανε από το κρύο στην ανατολική Γερμανία, ο πρώτος φέτος τον χειμώνα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο 62χρονος βρέθηκε νεκρός στο χιόνι, στην πόλη Κβέρφουρτ κοντά στη Λειψία, διευκρίνισε η αστυνομία.

Στο Βερολίνο οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 0 βαθμούς και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι χαοτική εξαιτίας του πάγου. Από το Σάββατο όλα τα αυτοκίνητα στην Γερμανία θα είναι υποχρωμένα να κυκλοφορούν με ειδικά λάστιχα για το χειμώνα.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ακυρώθηκαν 44 πτήσεις.

Πολωνία

Τριάντα άνθρωποι πέθαναν από το κρύο κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Πολωνία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων από το κρύο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Το δριμύ ψύχος άφησε περίπου 150.000 ανθρώπους στην πόλη της νότιας Πολωνίας, Τσεστοκόβα, χωρίς ηλεκτρισμό νωρίς το πρωί και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιδιορθώνουν την βλάβη. Κάθε χειμώνα στην Πολωνία από το κρύο χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι ή αλκοολικοί.

Το πυκνό χιόνι και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός έχουν προκαλέσει χάος στις μεταφορές σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ορισμένα αεροδρόμια έκλεισαν, ενώ έχουν επηρεαστεί το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο.

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το “Δεκάδες οι νεκροί από το κρύο στην Ευρώπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *