Αθλητικά

Triple Crown για τον Παναθηναϊκό, τρίτη νίκη επί του Ολυμπιακού με 94-81

pao_panigyria_megaliΟ Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του τέταρτου τελικού των πλέϊ οφ της Α1 μπάσκετ, επικρατώντας με 94-81 του αξιόμαχου Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και στέφθηκε για 30η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ελλάδας με 3-1 νίκες.Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς που μετρούν 11 πρωταθλήματα στα 12 τελευταία χρόνια, συγχρόνως κατέκτησαν το «triple crown», μετά την κατάκτηση του τροπαίου της Ευρωλίγκα και του κυπέλλου Ελλάδας, σαρώνοντας φέτος τα πάντα στο πέρασμά τους και απέδειξαν ότι είναι οι καλύτεροι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη! 
Τα δεκάλεπτα: 28-24, 47-44, 67-62, 94-81 

Ο δρόμος πάντως προς την τελική επικράτηση δεν ήταν στρωμένος …με ροδοπέταλα για τον Παναθηναϊκό (που αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε τη σειρά των τελικών με μειονέκτημα έδρας), αφού ο Ολυμπιακός έδειξε τα «δόντια» του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα και απείλησε με ήττα τους «πράσινους» στο πρώτο ημίχρονο όπου οι παίκτες του Γιαννάκη φαινόταν ότι πατούσαν καλύτερα στο παρκέ, είχαν υπομονή και σωστές επιλογές στο παιχνίδι τους και υποχρέωσαν τους αντιπάλους τους σε πολλά λάθη και βεβιασμένες ενέργειες.

Το μυστικό της επικράτησης στον 4ο και κρίσιμο αγώνα των τελικών ήταν ο επιθετικός πλουραλισμός και η ευστοχία από μέση και μακρινή απόσταση για τους παίκτες του Ομπράντοβιτς που σε κάποιες στιγμές στην τρίτη και στην τέταρτη περίοδο …έβλεπαν το καλάθι σαν κοφίνι, ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμη και στους 15 πόντους.
Κορυφαίοι των πρωταθλητών οι Φώτσης, Σπανούλης, Νίκολας, Μπατίστ χωρίς να υστερήσει κανείς, ενώ από τον Ολυμπιακό που πάλεψε μέχρι τέλους και διεκδίκησε τις πιθανότητές του όσο μπορούσε για να κάνει το «θαύμα» μέσα στο ΟΑΚΑ, καλύτεροι ήταν οι Γκριρ, Χαλπερίν, Έρτσεγκ και  Τσίλντρες.

Από το ξεκίνημα του αγώνα οι δύο ομάδες πήγαιναν σε προσεγμένες επιθέσεις και ήταν κοντά στο σκορ. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού διατηρούσαν ένα προβάδισμα με βραχεία κεφαλή όμως οι παίκτες του Γιαννάκη αρκετά «διαβασμένοι» προσπάθησαν να φθείρουν με φάουλ την φροντ λάϊν των «πρασίνων» και εν μέρει το πέτυχαν, αφού ο Πέκοβιτς γρήγορα “φορτώθηκε” με 4 φάουλ. Ο Ολυμπιακός με σωστή άμυνα υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό σε λάθη και μακρινά σουτ και άρχιζε να «ροκανίζει» τη διαφορά που είχαν πάρει οι «πράσινοι». 

fotsis_pao_olympiakos_2009Tρία λεπτά πριν τη λήξη της 2ης περιόδου ο Γιασικεβίτσιους υπέπεσε σε φάουλ, διαμαρτυρήθηκε έντονα και οι διαιτητές τον χρέωσαν με τεχνική ποινή. Ο Ολυμπιακός με 4 συνεχόμενες βολές του Τεόντοσιτς μείωσε σε 40-39, και στην επαναφορά ο Γκριρ με τρίποντο έδωσε το προβάδισμα με δύο πόντους στον Ολυμπιακό (40-42).
Άμεση ήταν η αντίδραση των παικτών του Ομπράντοβιτς οι οποίοι με ένα 7-0 ανέκτησαν το προβάδισμα με ατομικές και εντυπωσιακές προσπάθειες των Διαμαντίδη και Σπανούλη, για να κλείσει το πρώτο ημίχρονο με 47-44 υπέρ των γηπεδούχων.
Με το «καλημέρα» στο β΄ημίχρονο ο Τεόντοσιτς ισοφάρισε με τρίποντο και ο Τσίλντρες στην επόμενη επίθεση έδωσε εκ νέου το προβάδισμα (47-49) στους «ερυθρόλευκους».
Ο «Kill Bill» Σπανούλης πέτυχε το πρώτο καλάθι για τους «πρασίνους» στην 3η περίοδο στα 5.5΄΄ λεπτά (ενδεικτικό της νευρικότητας που διακατείχε τους παίκτες του Ομπράντοβιτς) και ισοφάρισε 51-51 και με δύο βολές του ίδιου παίκτη ανέκτησε ξανά το προβάδισμα με 53-51.
Με μια τρίποντη «βόμβα» του Χατζηβρέττα και ένα λεϊ απ του Φώτση ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στους 7 πόντους (58-51) 4.10΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, ενώ λίγο αργότερα με τρίποντο του Φώτση ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 61-53, μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους φίλους του Παναθηναϊκού στην εξέδρα.
Το «σόου» από τρίποντα όμως …δεν είχε τελειωμό για τους «πράσινους» που «πυροβολούσαν» συνεχώς από τα 6.25. Νέο τρίποντο από τον Διαμαντίδη και το σκορ ανέβηκε στο 64-55, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των παικτών του Γιαννάκη. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει λύσεις στην άμυνα, ενώ επιθετικά τα ατού του «σίγησαν», με αποτέλεσμα να χάσει την επαφή με το σκορ.
Με εντυπωσιακό κάρφωμα του Μπατίστ ύστερα από ωραία ασίστ πάσα του Νίκολας, η διαφορά έφτασε και στους 10 πόντους (67-57) 1.10΄΄ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.
Το σκορ έκλεισε στο 67-62 υπέρ του Παναθηναϊκού με τρίποντο του Γκριρ …από τα 15 μέτρα σε “νεκρό” χρόνο.
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η 4η περίοδος για τους γηπεδούχους, αφού ο Χατζηβρέττας με …τετράποντο (τρίποντο + μια ελεύθερη βολή από φάουλ που του έγινε στην προσπάθεια για το σουτ) ανέβασε τη διαφορά στους 9 πόντους (71-62).
Ο Ντρου Νίκολας 8.45΄΄ πριν το τέλος του αγώνα ανέβασε με σουτ από μακρινή απόσταση τη διαφορά για πρώτη φορά στους 11 πόντους (73-62).
Η νευρικότητα πλέον είχε μεταφερθεί στην πλευρά του Ολυμπιακού που χρεώθηκε και με τεχνική ποινή ο πάγκος των “ερυθρόλευκων” 7.40΄΄ πριν το τέλος, και ο Σπανούλης έγραψε με βολές το 77-65.
Ο Ντρου Νίκολας 6,5 λεπτά πριν το τέλος με 5 συνεχόμενους πόντους …εξουδετέρωσε και τις τελευταίες ελπίδες των «ερυθρόλευκων» να επιστρέψουν στο παιχνίδι, αφού ανέβασε το σκορ στο 82-67, μέσα σε ξέφρενα πανηγύρια από την εξέδρα.
Ο Γκριρ πέτυχε πέντε σερί πόντους, όμως ο Διαμαντίδης με νέο τρίποντο εκτόξευσε τη διαφορά στο +15 (86-71), 5.20΄΄ πριν το σφύριγμα της κόρνας της γραμματείας.
Νέες ελπίδες στους Πειραιώτες έδωσε ο …πεισματάρης Αμερικανός Γκριρ, ο οποίος με τρίποντο έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό πόντων 3.16΄΄ πριν το τέλος του αγώνα (86-77).
Ο «Kill Bill» Σπανούλης με προσωπική προσπάθεια, μπάσιμο και λέϊ απ έγραψε το 89-77, …δίνοντας τη χαριστική βολή στα όνειρα των «ερυθρόλευκων» για «σπάσιμο» της έδρας του Παναθηναϊκού.
Το τελικό σφύριγμα βρήκε τον Παναθηναϊκό θριαμβευτή με 94-81, κατακτώντας συγχρόνως το «triple crown», δίνοντας το έναυσμα για πανηγύρια στις εξέδρες των φίλων του «τριφυλλιού»!

Διαιτητές: Πιτσίλκας, Ζαβλανός, Σχινάς 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 2, Σπανούλης 17, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Φώτσης 13 (2), Χατζηβρέττας 7 (2), Νίκολας 17 (3), Τσαρτσαρής 9 (1), Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 8 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 10, Βούιτσιτς 4, Μπουρούσης 4, Χαλπερίν 8 (2), Γκριρ 21 (4), Πρίντεζης 8, Έρτσεγκ 15 (2), Τεόντοσιτς 7 (1), Σχορτσιανίτης 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *