Κόσμος

Εβραίοι της Γερμανίας ετοιμάζουν πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Εβραίοι της Γερμανίας ετοιμάζουν ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, με την προοπτική να αναχωρήσει στα τέλη Ιουλίου, δήλωσε την Πέμπτη από το Βερολίνο μία εκ των υπευθύνων της πρωτοβουλίας αυτής.

Όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ η Έντιτ Λουτς, που προετοιμάζει την αποστολή αυτή που διοργανώνεται από τη γερμανική πτέρυγα του δικτύου “Ευρωπαίοι εβραίοι για μια δίκαιη ειρήνη” στη Μέση Ανατολή (JEP), “ο κατάλογος των επιβατών δεν έχει ακόμη συνταχθεί, αλλά έχουμε πολλές, πολλές αιτήσεις απ’ όλο τον κόσμο”. Μεταξύ των ενδιαφερομένων βρίσκονται πολλοί Ισραηλινοί, όπως και πολιτικοί αξιωματούχοι και μη εβραίοι, όμως οι τελευταίοι θα γίνουν δεκτοί αφού τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας, καθώς “οι αιτήσεις των εβραίων γι ‘αυτό το εβραϊκό πλοίο έχουν βεβαίως μεγαλύτερη βαρύτητα”, σημείωσε η Λουτς.

Μετά τη φονική επιδρομή του Ισραήλ στο διεθνή στολίσκο στις 31 Μαΐου “η ανάγκη που υπάρχει για το δικό μας πλοίο κρίνεται πιο επείγουσα από ποτέ”, τόνισε η Έντιτ Λουτς. Το σχέδιο αυτό έλαβε σύμφωνα με την ίδια και “πολλά μηνύματα υποστήριξης από το Ισραήλ”.

“Θα πάμε εκεί και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ ότι το πλοίο μας είναι ειρηνικό και ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλα όπως αυτό. Αν το Ισραήλ μας κλείσει το δρόμο, θα κάνουμε μεταβολή. Όμως θα επιστρέψουμε στη συνέχεια”, υπογράμμισε. Ο στόχος είναι το ταξίδι αυτό να γίνει στα τέλη Ιουλίου, όμως ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί”.

Ισραήλ-δημοσκόπηση: Το 78% των εβραίων Ισραηλινών θεωρεί την Τουρκία εχθρικό κράτος

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών εβραίων θεωρούν την Τουρκία, πρώην στρατηγικό σύμμαχο του Ισραήλ, “εχθρικό κράτος” μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών από την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο διεθνή στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ερώτηση “πιστεύετε ότι υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, η Τουρκία έγινε ένα εχθρικό κράτος;”, το 78% απάντησε “ναι”, ενώ μόνο το 22% είχε αντίθετη άποψη.

Η δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύεται από τη δεξιά εφημερίδα “Ισραέλ Χαγιόμ” που διανέμεται δωρεάν, δεν λαμβάνει υπόψη τη μειοψηφία των αράβων πολιτών του Ισραήλ, μια κοινότητα που απαρτίζεται από 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια σφυγμομέτρηση, μόνον το 13% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας για το αιματηρό αυτό επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους, 8 Τούρκους και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής, ενώ η πλειοψηφία, το 71% των Ισραηλινών εβραίων υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας εσωτερικής έρευνας.

Επίσης το 91% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αναχαίτισης στο μέλλον των στολίσκων που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, το 73% των Ισραηλινών εβραίων κρίνει ότι δεν θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, έναντι ποσοστού μόνον 16% που πιστεύει το αντίθετο. Οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από το ινστιτούτο “New Wave Research Group” σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 561 ατόμων μεταξύ του εβραϊκού πληθυσμού του Ισράηλ και έχει περιθώριο σφάλματος 4%.

Το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν να οικοδομήσουν και πάλι τις σχέσεις τους, δηλώνει πρώην επικεφαλής της Μοσάντ

Μπορεί να χρειαστούν μήνες έντονης εργασίας, αλλά τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν κεκτημένο δικαίωμα να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους μετά την επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στην Γάζα, δήλωσε σήμερα ένας πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών. Ο Εφρέμ Χαλεβί, διευθυντής της Μοσάντ την περίοδο 1998-2002, και πρώην ανώτερος σύμβουλος σε μια διαδοχή ισραηλινών πρωθυπουργών, δήλωσε ότι η επίθεση στον στολίσκο, κατά την οποία εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, έχουν σοβαρά πλήξει τις σχέσεις των δυο χωρών.

Δήλωσε όμως ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες δεν οικονομήθηκαν μόνο πάνω στο συναίσθημα, και ότι και οι δύο έχουν επίγνωση ότι η ιστορία τους και τα κοινά τους συμφέροντα, αξίζουν να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν, ακόμη και αν χρειαστεί χρόνος και σκληρή διπλωματία για την επίτευξή του.

“Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν δει πολλά, πολλά χρόνια πολύ ειλικρινούς και πολύ βαθιάς συνεργασίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Χαλεβί, όπου μιλούσε για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ευρώπη.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει “μια βαθιά κατανόηση” στο Ισραήλ για σημασία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

“Υπάρχει μια προσπάθεια, μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, αλλά μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές–θα έλεγα επίσης στην δική μας πλευρά, στην ισραηλινή πλευρά–να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει αυτές τις σχέσεις τις οποίες υπηρέτησαν οι δύο χώρες μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

Πηγή: ΕΡΤ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *