Επικαιρότητα

Αποχαιρέτησε το ποίμνιο της Βοιωτίας ο Ιερώνυμος

ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣΤο στίγμα της πορείας του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος έδωσε ο κ. Ιερώνυμος, αποχαιρετώντας το ποίμνιο του στην Λειβαδιά, όπου λειτούργησε για τελευταία φορά την Κυριακή, στο Μητροπολιτικό ναό της πόλης, παρουσία πολλών αρχιερέων, των τοπικών αρχών και πολλών πιστών. Κλίμα συγκίνησης επικράτησε, όταν ο νέος Αρχιεπίσκοπος, αφού χοροστάτησε στη θεία λειτουργία, χαιρέτησε έναν προς έναν τους πιστούς της Βοιωτίας, που διακονούσε από το 1981. Στο κήρυγμά του προδιέγραψε τα βήματα με τα οποία θα πορευθεί από δω και πέρα η Ελλαδική Εκκλησία. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον εαυτόν του, ίσο μεταξύ ίσων, στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τόνισε πως θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τόνισε στο κήρυγμά του ότι προέχει η ενότητα της Εκκλησίας και ότι όλα έγιναν νομότυπα κατά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στους πιστούς, θυμήθηκε ότι πριν από 40 χρόνια στον ίδιο χώρο εισήλθε στην Εκκλησία, αφού εκεί χειροτονήθηκε κληρικός. Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο ρόλο του αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι ένας μητροπολίτης, όπως όλοι οι άλλοι. Είναι ο πρόεδρος του Σώματος της Ιεραρχίας. Ο συντονιστής που θα καθοδηγήσει ώστε να βγει ό,τι καλύτερο από τη συνεργασία. Τόνισε ότι απλώς αλλάζει περιβάλλον και πρόσωπα, αλλά επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που έζησε στη Βοιωτία θα ζήσει και στη μεγάλη πόλη των Αθηνών. Υπογράμμισε ότι η ενορία, ο εκκλησιαστικός χώρος, δεν είναι χώρος τελετών και επιδείξεων.

Αναφερόμενος στην εποχή μας είπε ότι είναι εποχή συγχύσεως, όπου μπορεί το ψέμα να παρουσιασθεί ως αλήθεια, το άσχημο ως όμορφο και το κακό ως καλό. Η Εκκλησία είναι εκείνη που θα αναδείξει την αλήθεια, είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι οι θεσμοί είναι καλοί και πρέπει να τους στηρίζουμε και οι νόμοι είναι καλοί και πρέπει να τους τηρούμε. Όμως, αν τα πρόσωπα είναι άρρωστα, τότε και οι θεσμοί θα είναι ασθενείς.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι είναι ευλογία να το έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε, να το αγαπήσουμε, να το φροντίσουμε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο χαρακτήρισε ανήσυχο πνεύμα. Κατέληξε με αναφορές στο σημαντικό ρόλο των μοναστηριών, καλώντας τους μοναχούς να συνεχίσουν μέσα στη σιωπή να κρατούν την παράδοση η οποία δημιουργεί πολιτισμό και παρακάλεσε το Θεό να τον βοηθήσει στα νέα του καθήκοντα, να διακονήσει την Εκκλησία και το λαό.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Άνθιμος, αναφερόταν στην εκλογή αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι του είχαν υποσχεθεί ότι θα τον ψηφίσουν περισσότεροι, αλλά τελικά έλαβε 7 ψήφους, διότι, όπως τόνισε, άλλα του έλεγαν, αλλά τελικά, φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη. Αναφέρθηκε και στο Άγιο Πνεύμα, λέγοντας ότι σ’ αυτό οφείλεται η εκλογή.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σήμερα, εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, συλλειτούργησαν στα Φιλιατρά Μεσσηνίας ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι δεχόταν πιέσεις για να στηρίξει τον κ. Ευστάθιο στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Παρών ήταν και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας απηύθυνε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών. “Αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, με ενθουσιασμό και με χρηστάς ελπίδας, ότι θα έχουμε αρίστην και αγαστήν συνεργασίαν δια το καλόν των Εκκλησιών μας και όλης της Ορθοδοξίας, της πανορθοδόξου ενότητος”, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον νέο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο “δια τα λόγια, τα οποία είπε σήμερα το πρωί λειτουργών εις την Βοιωτίαν, εις τον Μητροπολιτικόν ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, Λιβαδειάς, για να αποχαιρετήσει το μέχρι τούδε ποίμνιόν του”.

“Κατά την διάρκειαν αυτής της ομιλίας του αναφέρθηκε εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, το οποίον εχαρακτήρισε ως θησαυρόν, και υπεσχέθη την αμέριστον αγάπην, υποστήριξιν και συνεργασίαν προς την Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία”, είπε ο Πατριάρχης.

“Ανταποδίδουμε τα αισθήματά του με ειλικρίνειαν, με ενθουσιασμόν και πολλήν αγάπην και ευχόμεθα να τον ενισχύει και να τον φωτίζει ο Θεός εις την νέαν ευθυνοφόρον, πολυεύθυνον αποστολήν του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιεράρχαι της οποίας συνεκεντρώθησαν πέριξ τού προσώπου του, τον ετίμησαν, τον ανέδειξαν πρόεδρόν των και Αρχιεπίσκοπον Αθηνών, πράγμα το οποίον αποδεικνύει την εμπιστοσύνην με την οποία τον περιβάλλουν όλοι εκεί και ημείς εδώ”, είπε ο Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε άλλωστε «λίαν ευχάριστο γεγονός, την μόλις προ ολίγων ημερών πανηγυρική εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου, παλαιού φίλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας μετριότητος”, όπως είπε.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *