Επικαιρότητα

Τεκμήριο θα αποτελούν τα ποσά για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας

Τεκμήριο θα αποτελούν τα ποσά που καταβάλλονται για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από την επιφάνειά της, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών από τις 23 Απριλίου και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο, ενώ υπάγονται στην εφαρμογή του, πέρα από τις δαπάνες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα ποσά που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση, οι τόκοι και τα χρεολύσια δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.
Στην εφαρμογή του τεκμηρίου υπάγονται ακόμα η χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε και η χορήγηση δανείων προς εταιρίες ή κοινοπραξίες από τα μέλη ή τους μετόχους τους.

Εν τω μεταξύ, τα περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία 120 off shore εταιρειών, που εμφανίζονται με την ίδια έδρα, στην Γλυφάδα, “ξεσκονίζει” η υπηρεσία ειδικών ελέγχων, καθώς έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Αλλαγές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες

«Δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, εμφανιζόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.
Επιτροπή δικαστικών

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί.

Σε ό,τι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, (ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ουσιαστικά, αδυνατούσε να διενεργήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επίσης, θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων – ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

«Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στην δήλωση του «πόθεν έσχες», όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάσχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *