Φωτογραφία

Από την πρώτη γραμμή (Φωτορεπορτάζ από τον Γ.Μπεχράκη, Λ.Πιταράκη, Dusan Vranić)

tn_tn_lefteris_pitarakis_02_press_01Για μας το να βρισκόμαστε στην “πρώτη γραμμή”, δεν αποτελεί πράξη ηρωισμού, δεν είναι επιδειξιομανία και δεν αποβλέπει σε ένα κυνήγι αδρεναλίνης και ιδιοτέλειας, είναι απλά η δουλειά μας.
Η ανάγκη της κάλυψης των γεγονότων μας φέρνει κοντά στα δρώμενα. Έχοντας επίγνωση αυτής την αναγκαιότητας και προσπαθώντας να ρίξουμε φως στα τεκταινόμενα, ενημερώνουμε και κάποιες φορές αφυπνίζουμε συνειδήσεις.

MASTER CLASS (ελεύθερη είσοδος)
Aπό την πρώτη γραμμή
Γιάννης Μπεχράκης (GR) REUTERS – Αθήνα
Λευτέρης Πιταράκης (GR) ASSOCIATED PRESS – Λονδίνο
Dusan Vranić (SER) ASSOCIATED PRESS – Βαγδάτη
Αποθήκη Γ Λιμάνι
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

 

Υπεύθυνος: Δημήτρης Κοσμίδης

Σύμβουλος: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Σάββατο, 28 Απριλίου, 10:00-15:00

από τη πρώτη γραμμή

Για μας το να βρισκόμαστε στην “πρώτη γραμμή”, δεν αποτελεί πράξη ηρωισμού, δεν είναι επιδειξιομανία και δεν αποβλέπει σε ένα κυνήγι αδρεναλίνης και ιδιοτέλειας, είναι απλά η δουλειά μας.

Η ανάγκη της κάλυψης των γεγονότων μας φέρνει κοντά στα δρώμενα. Έχοντας επίγνωση αυτής την αναγκαιότητας και προσπαθώντας να ρίξουμε φως στα τεκταινόμενα, ενημερώνουμε και κάποιες φορές αφυπνίζουμε συνειδήσεις.

Η έντονη φύση της δουλειάς μας σε συνδυασμό με την αβάσταχτη για πολλούς πίεση, καθορίζει αποφασιστικά τον τρόπο που δουλεύουμε.

Είναι μια συνεχής αναζήτηση της αλήθειας πέρα από την επιφάνεια, με διαρκή εναλλαγή συναισθημάτων, χαράς, λύπης, ενθουσιασμού, πίκρας, ενοχής, αγανάκτησης, φόβου, ελπίδας.

Παρ’όλη την εμπειρία και τη γνώση τίποτα δεν μπορεί να μάς προετοιμάσει για τις τρομακτικές εικόνες απανθρωπιάς που συναντάμε.

Φέρνοντας νέα από την “πρώτη γραμμή”, προσπαθούμε να κρατάμε μια ουδέτερη στάση ανεπηρέαστοι κατά το δυνατόν από τα συναισθήματά μας. Καλύπτοντας τα γεγονότα μιας από τις δύο μαχόμενες πλευρές, γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές εικόνες μίσους, καταστροφής και πόνου είναι οι εικόνες που θα αντικρίσουμε και στην “άλλη πλευρά του λόφου”.

Δουλεύοντας για διεθνή πρακτορεία του βεληνεκούς του Reuters και του Associated Press, είναι απαραίτητο να κρατάμε μια ουδέτερη στάση. Με το να γίνουμε έρμαια των συναισθημάτων μας ελλοχεύει ο φόβος να χρησιμοποιηθούμε ως όργανα προπαγάνδας από τη μια ή και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο, ή θα σταματήσουμε τους πολέμους. Οι φωτογραφίες μας αποτελούν καταθέσεις ψυχής, μια σειρά από μηνύματα που προσπαθούμε να μεταφέρουμε στo λεγόμενο πρώτο κόσμο.

Αυτό για μας ήταν και παραμένει η αποστολή μας.

Γιάννης Μπεχράκης, Λευτέρης Πιταράκης

DUSAN VRANIĆ / ASSOCIATED PRESS

DUSAN VRANIĆ / ASSOCIATED PRESS Γεννήθηκε το 1962 στο Βελιγράδι, το οποίο τότε άνηκε στην Γιουγκοσλαβία και τώρα ανήκει στη Σερβία. Το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος σε διάφορα ημερήσια έντυπα στο Βελιγράδι μέχρι το 1987 οπότε και προσλήφθηκε στο Associated Press.

Εργάστηκε στο γραφείο του πρακτορείου στο Βελιγράδι από το 1987 έως το 1994.

Από το 1994 έως το 2004 κατοικούσε στο Άμστερνταμ και το 2004 μετακόμισε στην Αθήνα ως επικεφαλής φωτογράφος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από το Σεπτέμβριο του 2006 κατοικεί στη Βαγδάτη ως επικεφαλής φωτογράφος του Ιράκ.

Έχει καλύψει την πτώση του κομμουνισμού το 1988-89, το διαχωρισμό της Σοβιετικής Ένωσης, τους πολέμους στο Αφγανιστάν το 1988 και το 2001, ήταν υπεύθυνος στην κάλυψη των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία 1991-1995, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Vukovar το 1991.

Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα και αθλητικές εκδηλώσεις, ολυμπιακούς αγώνες, παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και πολλά ακόμη τα 20 χρόνια που εργάζεται στο Associated Press.

Κάλυψε τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και μέχρι το 2002 δούλευε πάνω στον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, τον πόλεμο και την τραγωδία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ/ REUTERS

YANNIS BEHRAKIS Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και το 2002 πήρε BA in Arts στο Middlesex University. Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS και σήμερα κατέχει μια θέση chief photographer στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Κάλυψε μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσοβο, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή. Επίσης, κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως τους 4 τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ανάμεσα στις δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις ξεχωρίζουν οι εξής: το 1998, το 2002 και το 2004 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο, την Βαρκελώνη και την Ρώμη, αντίστοιχα. Το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO για μια σειρά 12 φωτογραφιών από το Κόσοβο. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο Πολεμικών ανταποκριτών Bayeux στο Παρίσι από βετεράνους της απόβασης στη Νορμανδία. Έχει κερδίσει τον τίτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς 7 φορές από την Fuji.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *