Φωτογραφία

Εγκαίνια έξι εκθέσεων στην 19η διεθνή Φωτογραφική Συγκυρία

ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡΕγκαίνια έξι εκθέσεων: ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΑ του Καμίλο Νόλλα
ΝΤΙ-ΣΩΜΑΤΑ του Νίκου Κουκή
-ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ
. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 1944-1964
-Best of Show
-AN EXTREMELY RARE NIGHT PHOTOGRAPHY, TRISTAR UNDER/WORLD VOL. 1 των Nataly Hocke, Sabine Linse και Vasiliea Stylianidou
-UNFINISHED του Sarkissian Hrai

Εγκαίνια έξι εκθέσεων

  • ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΑ του Καμίλο Νόλλα στις 19:00
  •  
      στα Λουτρά Παράδεισος (Εγνατία & Αριστοτέλους).

Επιμελητής: Θανάσης Μουτσόπουλος

Ο Καμίλο Νόλλας, χωρίς να έχει ιδιαίτερη γνώση για την ιστορία του καπνού, ξεκίνησε να φωτογραφίζει τις καπναποθήκες του Αγρινίου τον Σεπτέμβριο του 2003. Η φωτογράφηση και η έρευνα τον οδήγησαν αργότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα καπνεργοστάσια τα λένε καπνομάγαζα, όπως αναφέρει και ο ίδιος.

Χορηγός: Scandinavian Tobacco Hellas

  • ΑΝΤΙ-ΣΩΜΑΤΑ του Νίκου Κουκή από 19:30 έως τις 23:00

στη Γκαλερί Stereosis (Ζεύξιδος 3),

Ο Νίκος Κουκής έχει μια ενδιαφέρουσα και άκρως ψυχαγωγική σχέση με τον κόσμο γύρω του: τον αντιμετωπίζει ως λείψανο, ήδη υπάρχον ή μελλοντικό.

Έτσι αντιμετώπισε και τους ανθρώπους τους οποίους φωτογράφισε μέσα στην πόλη και τη φύση: ως περιφερόμενα λείψανα.

  • ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 1944-1964 στις 20:00 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ- Τσιμισκή 29)

Οι ογδόντα φωτογραφίες της έκθεσης, των Ευριπίδη Μάρτογλου, Δημήτρη Τριανταφύλλου, Δημήτρη Φλώρου, Δημήτρη Φωτεινόπουλου, προέρχονται από μέρος του αρχείου του πρακτορείου των Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ , το οποίο ανήκει στον Νίκο Ε. Τόλη.

Πρόκειται για μία φωτογραφική διαδρομή της μεταπολεμικής Ελλάδας, με κυρίαρχο στοιχείο το αυτοκίνητο. Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, πρώτες προσπάθειες για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας.

  • Best of Show στις 20:30 στο Φουαγιέ του Ολύμπιον (Πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ.2310- 378.400).

Έργα 42 φωτογράφων, οι οποίοι επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού των International Photography Awards, που διοργανώνονται από την Pilsner Urquell

  • AN EXTREMELY RARE NIGHT PHOTOGRAPHY, TRISTAR UNDER/WORLD VOL. 1 των Nataly Hocke, Sabine Linse και Vasiliea Stylianidou, στις 20:30 στην Γκαλερί TinT (Χρυσοστόμου Σμύρνης 13)

 

Εκεί που η μέρα χωρίζεται σε Φως και Σκοτάδι, η καθετότητα του χώρου σε Πάνω και Κάτω, η χρονικότητα σε Γραμμικό και Μη Αιτιατό χρόνο, το TRISTAR κατασκευάζει μια τάξη-του-πραγματικού, όπου από τα παραπάνω ζεύγη κυριαρχούν η Νύχτα, το Σκοτάδι, το Κατώτερο Επίπεδο του Χώρου, ο Μη-Γραμμικός χρόνος του απρόβλεπτου τυχαίου.

  • UNFINISHED του Sarkissian Hrair στις 20:30,

στη Γκαλερί Καλφαγιάν, (Προξένου Κορομηλά 43),

H έκθεση “Unfinished” αποτελείται από μία σειρά φωτογραφιών, οι οποίες τραβήχτηκαν σε διάφορες πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Η οπτική των πόλεων είναι τελείως διαφορετική. Εγκαταλείπονται οι παραδοσιακές φόρμες και δομές, ενώ παράλληλα απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή οριενταλισμού.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ CEDEFOP / ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

tn_krauss07Η  Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Μαριέττα Γιαννάκου απένειμε σήμερα στις 20.30 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το βραβείο CEDEFOP / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς φωτογραφικής Συγκυρίας/PhB, παρουσία, μεταξύ άλλων, του κ. Plamen Ivanov, Πρύτανη του Προξενικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη και του κ. Βασίλη Γάκη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Νεολαίας.  

Το πρώτο βραβείο των 5.000 ευρώ, από 196 συμμετέχοντες από 31 χώρες, απονεμήθηκε στον Sirio Magnabosco από την Ιταλία, το οποίο παρέλαβε ο ίδιος, για τη δουλειά του ‘The Wait’ (36 έργα). Το βραβείο συμπεριλαμβάνει τη παραγωγή αντίστοιχης φωτογραφικής έκθεσης από το Μ.Φ.Θ.  

Μνεία για το έργο τους δόθηκε στο Γερμανό Ingar Krauss (‘Birds of Passage’, 20 έργα) και στον Ιρλανδό Mark Curran (‘The Breathing Factory’, 9 έργα), οι οποίοι κατέκτησαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.  

Η πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από την κα Stefanie Braun (Photographers’ Gallery, Μεγάλη Βρετανία), τον κ. Χavier Cannone (Musée de la Photographie Charleroi, Βέλγιο), τον κ. Christian Lettmayr (CEDEFOP), τον κ. Moritz Neumüller (PhotoEspaña, Ισπανία) και τον κ. Βαγγέλη Ιωακειμίδη (Μ.Φ.Θ.).  

Το διεθνές βραβείο, του οποίου η θεματική φέτος ήταν ‘Άνθρωποι στην εργασία και στην επαγγελματική κατάρτιση’, θα κινείται και τις επόμενες χρονιές γύρω από την έννοια της εργασίας, στοχεύοντας στην προώθηση των φωτογραφικών έργων με κοινωνικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *