Αθλητικά

Αυλαία για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου 2008

«Και τώρα, όπως επιτάσει η παράδοση, κηρύσσω την λήξη των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων και καλώ την νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, για να εορτάσει μαζί μας τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Με αυτήν την φράση, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, κήρυξε την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Ο Ζακ Ρογκ χαρακτήρισε “πραγματικά εξαιρετικούς” τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, “εκπληκτικές” τις εγκαταστάσεις και η αυλαία έπεσε σήμερα στο Πεκίνο, με την τελετή λήξης. Οπως είθισται, η ομιλία του πρόεδρου της ΔΟΕ (“dream games” είχε πει στην Αθήνα πριν από 4 χρόνια), η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας και ο τρόπος με τον οποίο σβήνει ο βωμός, είναι τα σημεία που “μένουν” στις τελετές λήξης.

Οσο για το σκηνοθετικό μέρος, αυτή τη φορά ο Ζαν Γινμού άφησε κατά μέρος την προβολή της ιστορίας και των επιτευγμάτων της Κίνας, στοιχεία τα όποια άλλωστε εξάντλησε στην τελετή έναρξης. Ενας σκηνοθέτης με παγκόσμια φήμη και έργα όπως το “Hero” και τα “Ιπτάμενα Στιλέτα”, έστησε ένα φαντασμαγορικό πάρτι, με ήχο και φως, περίεργα οχήματα χορευτές, ακροβάτες, τυμπανιστές. Ολα συνυπήρχαν αρμονικά μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου και ο κόσμος το διασκέδασε.

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής σημαίας στο Πεκίνο, ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Μπορεί την περίοδο που μεσουρανούσαν οι Led Zeppelin, να ήταν απαγορευμένο “είδος” στην Κίνα, αλλά οι εποχές έχουν αλλαξει. Κι ο Τζίμι Πέιτζ ξεσήκωσε τα πλήθη συνοδεύοντας με την κιθάρα του τη Λιόνα Λιούις στο θρυλικό “Whole lotta love”. Εκεί, βέβαια, που οι Κινέζοι… τρελλάθηκαν, ήταν όταν αντίκρισαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής του κόσμου, γεννηθείς σε προάστειο του Λονδίνου πριν από 33 χρόνια, ήταν μέλος της βρετανικής αποστολής και “μάγεψε” το πλήθος στέλνοντας μια μπάλα προς τους εθελοντές. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν είδε τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να παραλαμβάνει την Ολυμπιακή σημαία από τον Ζακ Ρογκ, παρουσία του Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

To σβήσιμο της φλόγας ήταν καθαρά… τηλεοπτικό και μακράν το χειρότερο των τελευταίων διοργανώσεων. Ελάχιστοι από τους 90.000 παρευρισκόμενους κατάλαβαν πότε έσβησε, ούτε και την αναπαράστασή της από 396 συντελεστές, στο κέντρο του γηπέδου και στον “πύργο των αναμνήσεων” που σχημάτισαν.

Στη συνέχεια, το πάρτι μέσα στον αγωνιστικό χώρο της “Φωλιάς του Πουλιού” συνεχίστηκε, με τη συμμετοχή (εκτός των “εγχώριων” σταρ) και του Πλάθιντο Ντομίνγκο. Οι αθλητές γλεντούσαν, παρά τις τραγικές καιρικές συνθήκες με ζέστη και αφόρητη υγρασία. Ο καιρός έμοιαζε βροχερός από το πρωί, όμως φαίνεται πως οι Κινέζοι φρόντισαν και πάλι να μην πάει τίποτα στραβά, την ώρα που τα βλέματα όλου τού πλανήτη θα ήταν στραμμένα πάνω τους.

Οι 29οι Ολυμπιακοι Αγώνες πέρασαν στην ιστορία, χωρίς να αφήσουν κακές αναμνήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο. Παράλληλα, αφησαν “κληρονομιά” τα ρεκόρ του Μάικλ Φελπς και του Ουσάιν Μπολτ και οι διοργανωτές απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους Δυτικούς. Προσπάθησαν πολύ, είναι η αλήθεια, να φτάσουν στο επίπεδο της Αθήνας και του Σίδνεϊ και στους περισσότερους τομείς τα κατάφεραν. Ισως γι΄αυτό, όμως, να μην παρουσίασαν τίποτα καινούριο, εκτός κι αν η καινοτομία τους είχε να κάνει με την παντοκρατορία των Κινέζων στον πίνακα μεταλλίων.


Η ώρα του απολογισμού

Ο απολογισμός από τη χώρα μας περιλαμβάνει τέσσερα μετάλλια: δύο αργυρά και δύο χάλκινα, τα οποία, – αξίζει να το σημειώσουμε αυτό,-ήρθαν από αθλητές με συνέπεια και συνέχεια και που είχαν κατακτήσει μετάλλια και στους Ολυμπιακούς του 2004, εδώ στην Αθήνα.

-Ο Βασίλης Πολύμερος μαζί με τον συναθλητή του Δημήτρη Μούγιο,
στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών, της κωπηλασίας, είδαν τους κόπους τους να αποδίδουν και να ανταμοίβονται και επέστρεψαν στην Ελλάδα με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος

-Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, είναι ο δεύτερος αργυρός ολυμπιονίκης μας. Αγωνίστηκε στην κατηγορία των σύν 80 κιλών, στο ταε κβον ντο και με την σπουδαία εμφάνισή του έκλεισε χθες με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική παρουσία σε επίπεδο μεταλλίων, στο Πεκίνο.

-Η πολύπειρη πλέον και για δεύτερη φορά ολυμπιονίκης, η Σοφία Μπεκατώρου μαζί με την Σοφία Παπαδοπούλου και την Βιργινία Κραβαριώτη είναι τα τρία κορίτσια μας που στέφθηκαν ολυμπιονίκες, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο, στην κατηγορία Yngling της ιστιοπλοϊας.

-Η Πηγή Δεβετζή που κατέκτησε την τρίτη θέση στο τριπλούν και στέφθηκε χάλκινη ολυμπιονίκης. Η Πηγή θα είναι αυτή που, σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,μπήκε πρώτη το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *