Επικαιρότητα

Γρίπη:Θερμικές κάμερες και μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμια της χώρας

thermocameraΚανένα κρούσμα γρίπης των χοίρων δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας. Ωστόσο, σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και θωράκισης, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στο διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αλλά και στα περιφερειακά που δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό. Μάλιστα, από το πρωί της Τετάρτης, στο “Ελ. Βενιζέλος” έχουν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις θερμικές κάμερες -δύο σταθερές και δύο φορητές- που εντοπίζουν επιβάτες με θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών. Παράλληλα, σε όλους τους επιβάτες διανέμονται φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης.

Τους σαρωτές θερμοκρασίας είδε από κοντά ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη κρουσμάτων και διαβεβαίωσε πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και θωράκισης, με το σχέδιο “Άρτεμις” να έχει τεθεί προληπτικά σε εφαρμογή.

Με θερμοκάμερες θα εφοδιαστούν και άλλα περιφερειακά της χώρας που έχουν διεθνείς πτήσεις, με πρώτο το αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα εκτός από το Σισμανόγλειο έχουν τεθεί τα νοσοκομεία “Σωτηρία” στην Αθήνα και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Έως τις 8 το πρωί είχαν ιχνηλατηθεί 117 άτομα, ενώ, σε κανένα δεν εντοπίστηκε η γρίπη των χοίρων.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όλο το 24ωρο δίνονται πληροφορίες για την νόσο στα τηλέφωνα 210 52 12 054 και 52 22 339.

Οι επιστήμονες λένε πως κανένα κίνδυνο δεν εγκυμονεί η κατανάλωση χοιρινού κρέατος και των υποπροϊόντων του. Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της τροφής, μεταδίδεται όμως με τα σταγονίδια .

Τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης: υψηλός πυρετός, βήχας, μυαλγίες, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και δύσπνοια.

Οι κατάλληλες προφυλάξεις είναι: συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου.

Οι ειδικοί λένε πως αν και είναι μεταλλαγμένος, ο νέος ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν στους ασθενείς χορηγηθούν αντιικά και αντιβιοτικά φάρμακα.

Στο μεταξύ, μία καθηγήτρια από την Πάτρα, που μόλις γύρισε από Μεξικό, παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ζήτησε να μπει σε καραντίνα. Αίτημα που έγινε δεκτό για προληπτικούς λόγους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *