ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δεσμεύσεις για αλλαγές έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Την υπόσχεση για μια ανθρώπινη κοινωνία, έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και σωρεία σκανδάλων. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, λέγοντας ότι θα είναι άμεσος στόχος της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθώς και για φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης και εκκλησιαστικής περιουσίας, με την κατάργηση παράλληλα των τεκμηρίων που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, επανέλαβε την εξαγγελία του για πάταξη της ακρίβειας, κατ’ αρχήν με μειώσεις των κρατικών τιμολογίων και για μέτρα προστασίας των πολιτών από την υπερχρέωση.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε για άλλη μια φορά ότι θα χρηματοδοτήσει με 7% του ΑΕΠ την Παιδεία και την έρευνα, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι θα καταργήσει το νόμο της ΝΔ, θα καθιερώσει τη βασική σύνταξη και θα αναλάβει την τμηματική κάλυψη των εισφορών για τους νέους εργαζόμενους τα 4 πρώτα χρόνια.

Εφ’ όλης της ύλης

Εκλογές όχι παραγραφής και γρήγορα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνέντευξή του, διάρκειας 2,5 ωρών, στη Θεσσαλονίκη, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική της.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του επιδιώκει αυτοδυναμία στις εκλογές, πρόσθεσε όμως ότι θα κυβερνήσει με ευρύτατες συναινέσεις και ότι ισχύει η πρότασή του προς τον ΣΥΝ για ανοιχτό διάλογο με στόχο τις δυνατότητες συνεργασίας, ενώ απέκλεισε τα σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ.

Το όραμά μας είναι διαχρονικό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ δεσμεύθηκε όταν έρθει στην εξουσία να καταρτίσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Επανέλαβε την εξαγγελία του για στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, μέσω ενιαίας κλίμακας φορολόγησης, την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων με έκτακτα επιδόματα, την κατάργηση του ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας) και την επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας , από την οποία δεν θα εξαιρείται η εκκλησιαστική περιουσία.

Δεσμεύθηκε για την καταπολέμηση της διαφθοράς , απέκρουσε κάθε σκέψη για ρεβανσισμό και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι διαφάνεια παντού και αξιοκρατία σε ένα κράτος δικαίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να προβεί σε χαρακτηρισμό του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει τελειώσει. Για τον Κ. Σημίτη είπε ότι είναι σίγουρος πως “παλεύει, ώστε να φύγει αυτή η κυβέρνηση”, ενώ αναφερόμενος στα ΜΜΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο μίλησε για καλές αλλά καθαρές σχέσεις.

Τέλος, για την υπόθεση του Βατοπεδίου είπε ότι η ευθύνη είναι ολόκληρης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι οι καθαρές σχέσεις με την εκκλησία είναι απαραίτητες.


Αντιδράσεις

“Ο Γ. Παπανδρέου είχε προαναγγείλει ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει πρόγραμμα και συγκροτημένες προτάσεις. Αντί γι’ αυτό περιορίστηκε σε νεφελώδεις εξαγγελίες και αλληλοσυγκρουόμενες υποσχέσεις κατορθώνοντας για ακόμα μια φορά να αναιρέσει τον εαυτό του”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος.

“Ο κ. Παπανδρέου δεν εντυπωσίασε κανέναν. Με τις τοποθετήσεις του απέτυχε να προσδιορίσει στόχους και πολιτικές. Ο λόγος του ήταν γεμάτος γενικότητες και αοριστίες” ανέφερε και ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή την ομιλία και τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται: “Αυτό το Σαββατοκύριακο παρακολουθήσαμε μια αγωνιώδη αντιφατική και εν τέλει αποτυχημένη προσπάθεια από τον κ. Παπανδρέου να φιλοτεχνήσει ένα κοινωνικό προφίλ για την παράταξή του. Μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου σφράγισαν το τέλος εποχής του δικομματισμού”.

“Ο ευρωμονόδρομος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει σε παροχές”, σχολιάζει το ΚΚΕ .

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, ο ΛΑΟΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι “ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφερε στον τραυματισμένο Πρωθυπουργό, το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *