Επικαιρότητα

Δεκάδες καμμένα σπίτια και 150.000 στρέμματα δάσους

xartis__pyrkagies_ba_attiki_400
Σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα την Β/Α Αττική, εξακολουθούν να δίνουν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, λόγω του διαρκούς κινδύνου των αναζωπυρώσεων.  Πάντως, μετά την πτώση της έντασης των ανέμων, τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται σε ύφεση ή υπό τον μερικό έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων που πλέον προσπαθούν να επιτηρήσουν την περίμετρο του πύρινου μετώπου. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Δήμαρχος Πικερμίου, μίλησε για “κόλαση”. Στη Νέα Μάκρη, το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στον οικισμό Ανατολή, ενώ εκκενώθηκε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ. Η φωτιά στο Διόνυσο, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.  Συνολικά, εκτιμάται ότι από τις φωτιές των τελευταίων τριών ημερών έχουν καεί 150.000 στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια.

Μειώνεται η ένταση της φωτιάς στην ανατολική Αττική

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αν και τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη, η έντασή τους είναι τις τελευταίες ώρες συνεχώς μειούμενη, γεγονός που δίνει ελπίδες για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Αντίστοιχα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Γ. Καπάκης, αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα είναι εκείνες στην Καλλιτεχνούπολη και στη Διώνη προς Πικέρμι.

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων

Στη Νέα Μάκρη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιορδάνη Λοϊζο, υπάρχει επάρκεια σε επίγειες δυνάμεις ωστόσο τα προβλήματα είναι οι αναζωπυρώσεις και δυο εστίες στο Πέταλο Διονύσου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει ζητηθεί από τις αρχές να παραμείνουν τα αεροπλάνα στην συγκεκριμένη περιοχή μέχρι να σβηστούν.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n8_S66Lvq0w[/youtube]

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Μαραθώνα, όπου χθες εκκενώθηκε ο οικισμός Αύρα.

Πάντως, πολλές φωτιές σιγοκαίνε σε ολόκληρη τη ΒΑ Αττική και ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει μεγάλος.

Στις προσπάθειες πυρόσβεσης συνδράμουν γαλλικά, ιταλικά και κυπριακά αεροσκάφη, μαζί με ένα γιγαντιαίο ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Βλάβη σε καναντέρ

Νωρίτερα πάντως, ένα αεροσκάφος Καναντέρ κατά τη διάρκεια υδροληψίας στη θαλάσσια περιοχή του Σχινιά ακινητοποιήθηκε όταν ξεκόλλησε ο αριστερός πλωτήρας.

Το αεροσκάφος βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας δεν κινδυνεύει και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται ομάδα τεχνικών για να επισκευάσει τη βλάβη.

Στην Αττική έφθασαν και 60 δασοκομάντος με ειδικό πυροσβεστικό όχημα από την Κύπρο, καθώς και 70 υλοτόμοι από τη Χαλκιδική, για να ανοίξουν δρόμους προς δύσβατες περιοχές που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Από πλευράς ανέμων, και η σημερινή μέρα προβλέπεται δύσκολη, αφού η ένταση θα φθάσει έως και τα 8 μποφόρ – ενώ δεν αναμένεται εξασθένισή τους πριν το βράδυ.

Σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί ένας πυροσβέστης και 11 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, 5 πολίτες με καρδιακά και 3 με εγκαύματα.

Κάηκε πυροσβεστικό όχημα

Ένα πυροσβεστικό όχημα του δήμου Πικερμίου που βρισκόταν σε δασικό δρόμο στα όρια του δήμου εγκλωβίστηκε στις φλόγες που μαίνονται στην περιοχή και καταστράφηκε το μεσημέρι. Ευτυχώς, το πλήρωμά του, που έδινε μάχη για να ανακόψει την πορεία της φωτιάς, κατάφερε να ξεφύγει από τις φλόγες, χωρίς κανείς να τραυματιστεί.

Η Τουρκία στέλνει πυροσβεστικό αεροσκάφος

Στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, βρίσκεται και η Τουρκία η οποία με εντολή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος που θα συμβάλλει στο έργο της κατάσβεσης στην Β/Α. Αττική

Σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε το πρακτορείο “Ανατολή”, η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με την ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή και την συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση του παρακολουθεί την καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια, αν χρειασθεί.

Η Ισπανία στέλνει δύο Canadair στην Ελλάδα

thalassaaeroskafiΠαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια από τις πυρκαγιές, η Ισπανία προσέφερε δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλλάδα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η προσφορά έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάικλ Μαν.

Την αποστολή δύο Canadair στην Ελλάδα ανακοίνωσε και το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, κοινοποιώντας ότι πρόκειται για δύο Canadair CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας με εκπαιδευμένο πλήρωμα 11 στρατιωτικών (πιλότοι και τεχνικοί).

Τα δύο σκάφη «επρόκειτο να αναχωρήσουν από την αεροπορική βάση του Τορεχόν το μεσημέρι» και αναμένεται να προσγειωθούν στην Αθήνα το βράδυ.

Βοήθεια και από τα Σκόπια

Την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, με την αποστολή βοήθειας, εξέφρασαν και τα Σκόπια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση της χώρας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε σήμερα τις ελληνικές Αρχές ότι θέτει στη διάθεσή τους τρία επανδρωμένα ελικόπτερα Μ-17 και τρία, επίσης επανδρωμένα με έμπειρους επαγγελματίες, πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία μπορούν άμεσα να επιχειρήσουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τα πύρινα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Από τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην υπόλοιπη χώρα, σημαντικότερες κρίνονται εκείνη στη Λιβαδόστρα Βοιωτίας προς τον Αγιο Βασίλειο, που καίει δασική περιοχή, στην Κάρυστο -στο Μετόχι και στον Αητό-, στις τοποθεσίες Ασπούς και Αχέρουνες της Σκύρου, καθώς και στις Μαριές και το Στρογγυλό Ζακύνθου.

Μεγάλος είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, σε Αττική κι Εύβοια, Χίο, Ικαρία και Σκύρο.

Αρχίζει η καταγραφή των ζημιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ΟΣΚ

Το έργο της καταγραφής των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ξεκινά το ΥΠΕΧΩΔΕ, κλιμάκια του οποίου θα βρίσκονται από αύριο στις πληγείσες περιοχές, ενώ και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων θα αρχίσει, μετά από εντολή του υπουργού η αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα σχολεία της Β/Α Αττικής.

Συγκεκριμένα, από ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΥΑΣ) άρχισε την καταγραφή ζημιών σε κτίσματα.

Πρώτον, σε συνεργασία με την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, κατέγραψε τους οικισμούς στους οποίους έγιναν ζημιές σε κτίσματα και έγινε μια πρώτη εκτίμηση.

Σύμφωνα με αυτή, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 150 σπίτια.

Δεύτερον, από την Τρίτη, τριάντα Επιτροπές Μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν την συστηματική και πλήρη καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα των οικισμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Σε επιφυλακή ο ΟΣΚ

Σε επιφυλακή τέθηκε, με εντολή του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, προκειμένου, στο πλαίσιο της αποτίμησης των καταστροφών μετά το πέρας του έργου της κατάσβεσης στις πληγείσες περιοχές, να εντοπίσει τυχόν ζημιές σε κτήρια των περιοχών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, σε συνεργασία με τους επιμέρους Διευθυντές.

Παράλληλα,, με εντολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ, Στέφανου Αγιάσογλου, τέθηκαν στη διάθεση των νομαρχών και δημάρχων των πληγεισών περιοχών οι μηχανικοί, που απαρτίζουν τις Ομάδες Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του Οργανισμού.

Πρόκειται για 18 ομάδες, τις οποίες στελεχώνουν, περίπου 50 έμπειροι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και μηχανολόγοι, οι οποίοι πέραν των ελέγχων στα Σχολικά Κτήρια θα προχωρήσουν και σε όσους ελέγχους τούς ζητηθεί από τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι όποιες ζημιές.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *