Επικαιρότητα

Στη Βουλή το σχέδιο ρευστότητας, δυσοίωνα σενάρια για την ελληνική οικονομία

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών τίθεται απόψε, στο σύνολο του, σε ψηφοφορία στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης το προσεχές διάστημα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους τραπεζίτες για την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γεώργιο Προβόπουλο, εντός δεκαημέρου αναμένεται να ξεκινήσει η εκταμίευση προς τις τράπεζες του πακέτου των 28 δισ ευρώ. Ο ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του “Economic Outlook” που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα δυσοίωνα σενάρια για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,9%, αύξηση της ανεργίας, λίγο πάνω από 8% και έλλειμμα κάτω από το 3%.

Εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ωστόσο σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Ο πληθωρισμός πρόκειται να σημειώσει πτώση, αλλά θα διατηρηθεί πιθανώς η διαφορά του ποσοστού με την ευρωζώνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% το 2010, από 4,5% το 2008 και 2,7% το 2009.

Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση, βασιζόμενη στον καλύτερο έλεγχο των δημόσιων δαπανών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης μετά την προβλεπόμενη κάμψη θα ισχυροποιηθεί σταδιακά και ενδεχομένως λόγω της βελτίωσης των εξαγωγών και της υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, θα φτάσει στα τέλη του 2010 το 2,5%, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης, αναμένεται να φέρει αύξηση της ανεργίας, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα υπερβεί ελαφρά το 8% στα τέλη του 2009 και θα ανέλθει στο 8,2% το 2010, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 7,6% φέτος.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 13,9% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 13,2% του ΑΕΠ το 2010.

Προβόπουλος: “Πολύ δύσκολα τα πράγματα μέχρι τέλους 2009”

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος ερωτηθείς, σχετικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης, απάντησε ότι “τα πράγματα στην περίοδο από σήμερα ως το τέλος του 2009 θα είναι πολύ δύσκολα, κρίνοντας και από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, για αρνητική ανάπτυξη, της τάξης του -0,5%, στην ευρωζώνη”. Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να υλοποιηθούν, “αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός”.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για ομαλοποίηση της αγοράς σε βάθος χρόνου, τόνισε ότι η προβλεπόμενη πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα μπορεί να είναι της τάξης του 10% και προέβλεψε “γάμους” και συγχωνεύσεις, κυρίως μεταξύ μικρών τραπεζών, την επόμενη ημέρα της κρίσης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *