Ταξιδιωτικά άρθρα

Διακοπές στο Νεπάλ με τους αντάρτες

 Click to view full size image Αν είστε τολμηροί, επίσης αν αγαπάτε τα ταξίδια, αν σας αρέσει ιδιαίτερα η περιπέτεια κι αν έχετε θάρρος ετοιμαστείτε για διακοπές με τους αντάρτες. Πριν από σας δοκίμασε η 23χρονη Αυστραλή ʼμπερ Μάνερς η οποία ταξίδεψε στο Νεπάλ της νοτιοκεντρικής Ασίας, στις βουνοκορφές των Ιμαλαϊων, παρέα με τους μαοϊστές αντάρτες.

Το Νεπάλ είναι ένα βασίλειο περίπου 25.800.000 ανθρώπων στις νότιες πλαγιές των Ιμαλαϊων. Χώρα μαγευτική, πολυσύνθετη, αλλά και μυστηριακή. Τα πραξικοπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Το τελευταίο εκδηλώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο που ο βασιλιάς Γκιανέντρα ανέτρεψε την κυβέρνηση και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η εξέγερση των ανταρτών βρίσκεται στον 9ο χρόνο της και πολύ συχνά εκδηλώνονται επιθέσεις σε δημόσια κτίρια.

Σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα κατοικούν τα Θιβετιανά ορεινά φύλα, κάτω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο βρίσκονται οι ινδικές και ινδο-νεπαλέζικες ομάδες.

Η ανεπαρκής συγκοινωνία στις ορεινές περιοχές θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις σας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα υγειονομικού τομέα προβλήματα που ενδεχομένως θα συναντήσετε. Περισσότερο διαδεδομένες ασθένειες είναι η ελονοσία, η φυματίωση, ο τύφος και η χολέρα. Η παιδική θνησιμότητα είναι μεγάλη και ο μέσος όρος ζωής βρίσκεται στα 52 χρόνια. Σπάνιες οι ευκαιρίες για προσωπική υγιεινή, συνηθισμένη εικόνα να κατουράνε με απλότητα στην είσοδο του ναού όπου προσεύχονται η να μπουγαδιάζουν στο ίδιο νερό όπου ταξιδεύει η στάχτη των νεκρών. Στην κακή υγεία του πληθυσμού συμβάλλει και η μονομερής διατροφή με βάση το ρύζι.

Επίσημη θρησκεία είναι ο Ινδουϊσμός (86,5%), που συνυπάρχει με τον Βουδισμό (7,8%) και το Μουσουλμανισμό (3,5%). Στην πόλη Λουμπινί γεννήθηκε το 563 π.Χ. ο πρίγκιπας Σιντάρτα, ο μετέπειτα Βούδας. Ανάμεσα στο 350 και 750 η χώρα έζησε μια χρυσή εποχή με τους ινδουιστές βασιλείς Λιχαβί.

Πάντως οι συμβουλές της ʼμπερ Μάνερς κρίνονται απαραίτητες, αν το πάρετε απόφαση να κάνετε το πιο τολμηρό ταξίδι της ζωής σας:

– «Αν συναντήσετε αντάρτες, κάνετε ότι σας πουν. Αν σας κάψουν το λεωφορείο, σίγουρα προηγουμένως θα σας έχουν ζητήσει να κατεβείτε από αυτό. Προσωπικά, λίγο έξω από το Κατμαντού, μέτρησα πέντε καμένα λεωφορεία. Κι αν σας ζητήσουν χρήματα μην αρνηθείτε. Πρόκειται για μικρό φόρο 1,5 ευρώ το άτομο, που εισπράττεται για το κόμμα του Μάο».

Το Νεπάλ είναι από τις πιο φτωχές χώρες της γης. Το 90% του πληθυσμού ζει από τη γεωργία με κύρια καλλιέργεια το ρύζι και το σιτάρι. Ο μεγάλος ορυκτός πλούτος της χώρας παραμένει ανεκμετάλλευτος. Η πιο αξιόλογη τουριστική κίνηση παρουσιάζεται στην κοιλάδα Κατμαντού, καθώς και στις περιοχές Ναραγιάνι, Λοκχάρα και στο Έβερεστ (8.868 μ.), που είναι ο αγαπημένος προορισμός των ορειβατών όλου του κόσμου – μαζί με το Νταουλαγκίρι (8.172 μ.) και το Αναπούρνα (8.078 μ.).

Αν και μετά τις περιγραφές της Αυστραλής τουρίστριας συνεχίζει το Νεπάλ να σας ασκεί μια γοητεία, αν ψάχνετε τον άγνωστο πολιτισμό και τη γαλήνη των χωριών σε μεγάλα υψόμετρα, αν το κυνήγι θηραμάτων στη ζούγκλα εξάπτει τη φαντασία σας, το Νεπάλ είναι μια χώρα πρόκληση. Μυστηριακό ανατολικό πνεύμα, θησαυροί έργων τέχνης, θρησκευτικά μνημεία και ανάκτορα θα βρείτε πολλά σ αυτή τη χώρα.

Αξιοθέατα και πόλεις

Μπαταγκαόν (το χωριό του ρυζιού).Ονομάζεται από τους Νεπαλέζους και Μπακταπούρ (πόλη των ανθρώπων που υπηρετούν το Θεό με αφοσίωση). Απέχει 16 χλμ. από το Κατμαντού και έχει κρατήσει στο ακέραιο τη μεσαιωνική της όψη, βοηθούσης και της τοπικής ΔΕΗ με τις συχνές προγραμματισμένες διακοπές της. Διαθέτει ως αξιοθέατα πλήθος από ιερά, το βασιλικό παλάτι (με το χρυσό πύργο και το βασιλικό κίονα), αγάλματα και πολυόροφες παγόδες. Αρκετοί ναοί έχουν ερωτικές τοιχογραφίες. Γνώρισε μεγάλη ακμή το 17ο και 18ο αιώνα ως έδρα βασιλέων. Για να μπεις στην πόλη πληρώνεις εισιτήριο! Έχει πληθυσμό 250.000 κατοίκους και απέχει μόνο 14 χιλιόμ. από το Κατμαντού.

Βουδανιλκάνθα. Βρίσκεται βορειοανατολικά του Κατμαντού. Μέσα στην αυλή κάθε ιερού της πόλη μπορεί ο επισκέπτης να δει το άγαλμα του γαλήνιου Βισνού με το σημαντικό φίδι μέσα σε μια πηγή.

Το Κατμαντού στο κέντρο της ομώνυμης κοιλάδας είναι συγχρόνως και το σημείο εκκίνησης για να γνωρίσετε τη χώρα. Είναι η ιστορική πολιτιστική πρωτεύουσα του Νεπάλ και προστατεύεται από την UNESCO. Στην παλιά πόλη συνωθούνται Θιβετιανοί μοναχοί, Ευρωπαίοι αναχωρητές και Νεπαλέζοι. Μία ιδιόρρυθμη εξωτική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει την πόλη. Αν και χτίστηκε το 732, μόλις το 1770 έγινε πρωτεύουσα του Νεπάλ. Στην πόλη διασώζονται μερικά τζαμιά, μεγάλος αριθμός παλατιών και μουσεία. (Να υπήρχαν και σπίτια για τους άστεγους, τι καλά που ήταν…). Ο ναός της Σίντι Λάκσμι στην κεντρική πλατεία Ντούρμπαρ Σκουέρ και ο ναός Νιαταπόλα είναι οι πιο διάσημες πενταόροφες παγόδες της πόλης. Βορειοανατολικά υψώνεται το Σβαγιαμπουνάτ- Στούπα, το σημαντικότερο ιερό βουνό της χώρας. Ο χρυσός πύργος στο λόφο Σουαγιαμπουνάτ αποτελεί το αρχαιότερο και σημαντικότερο ιερό του Νεπάλ, χτίστηκε κατά την παράδοση το 3.500 π.Χ.

Ο γύρος του Τρέκιγκ πάνω στο Μανασλού, βορειοανατολικά του Κατμαντού, περιλαμβάνεται στις ωραιότερες περιηγήσεις.

Το Πατάν, στο οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς το βασιλικό παλάτι (17ος αι.), εντυπωσιάζουν τα ιερά και τα στούπας.

Οι καλύτεροι μήνες για επίσκεψη είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, όταν η θερμοκρασία είναι σε ανεκτά επίπεδα και οι βροχές όχι τόσο συχνές όσο το καλοκαίρι. Στα μεγάλα υψόμετρα τη νύχτα κάνει κρύο. Σημειώστε ότι τον περασμένο μήνα δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε λεωφορεία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Θα ήταν περιττό να σας συστήσουμε να έχετε πάντα τα μάτια σας δέκα τέσσερα. Ενδεικτικά μόνο να σας πούμε ότι η αξία της φωτογραφικής σας μηχανής αντιστοιχεί με το ετήσιο εισόδημα μιας δεκαμελούς οικογένειας και η ζωή του ντόπιου αποτιμάται λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν τολμηροί ταξιδιώτες. Τους πρώτους τέσσερις μήνες πήγαν στο Νεπάλ, περίπου, 72.000 τουρίστες, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάνε γύρω στα 500.000 άτομα. Στόχος του Τουριστικού Οργανισμού να φθάσουν το 1,3 εκατομμύριο επισκέπτες που θα διαμένουν κατά μέσο όρο ένα δεκαπενθήμερο.

Συντάκτης: Χρήστος Μυστιλιάδης

www.enlefkotv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *