Κόσμος

Διαστάσεις τραγωδίας παίρνει η κρίση

krisiΣτη δίνη της διεθνούς κρίσης συνεχίζουν να βυθίζονται οι οικονομίες με την απειλή της ανεργίας να οδηγεί τους εργαζομένου της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler να αποδέχονται την περικοπή των μισθών τους για να μην μείνουν στο δρόμο, ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παγκόσμια Τράπεζα- ΔΝΤ

Διαστάσεις “ανθρωπιστικής καταστροφής και τραγωδίας” λαμβάνουν σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις υπό ανάπτυξη χώρες

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σχετική σύνοδο που έγινε στην Ουάσινγκτον, οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ότι: “Η διεθνής οικονομία επιδεινώθηκε σημαντικά από την τελευταία σύνοδό μας έως σήμερα. Αυτή η κατάσταση έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες στις υπό ανάπτυξη χώρες, όπου η οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή και τραγωδία και σε πλήρη καταστροφή του αναπτυξιακού τους προγράμματος” αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο αυτοί οικονομικοί οργανισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση “η κρίση έχει ήδη προκαλέσει μια εξαιρετική φτώχεια σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως σε γυναίκες και παιδιά”.

ΗΠΑ-Καναδάς

Την αρχή του “το μη χείρον βέλτιστο” αποφάσισε να ακολουθήσει το συνδικάτο των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας UAW που ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler, το αμερικανικό δημόσιο, και τον ιταλικό όμιλο αυτοκινήτων Fiat, να κάνουν «θυσίες», προκειμένου να διασφαλισθεί η «βιωσιμότητα» της εταιρείας.

«Η συμφωνία, η οποία υποβλήθηκε για έγκριση στα μέλη της UAW στην Chrysler, πληροί τις απαιτήσεις που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθούν τα δάνεια προς την εταιρεία. Περιλαμβάνει μετατροπές στην συλλογική σύμβαση του 2007», καθώς και στις κοινωνικές παροχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τονίζει το συνδικάτο.

Τα μέλη της UAW πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία έως την Τετάρτη, παραμονή της διορίας που έχει θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην εταιρεία για να παρουσιάσει σχέδιο βιώσιμης αναδιάρθρωσής της. Η συμφωνία με την UAW και τους πιστωτές, αποτελούν τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις της κυβέρνησης για να εγκριθεί η συνεργασία Chrysler-Fiat, που η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη.

Και στον Καναδά, όμως, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Chrysler, ενέκριναν με ποσοστό 87% το πλάνο περικοπών των μισθών τους, προκειμένου να εξοικονομούνται 240 εκατ. δολάρια ετησίως, όπως ανακοίνωσε η καναδική εργατική ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας TCA.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία της απειλούμενης με χρεοκοπία Chrysler με την ιταλική εταιρεία Fiat και για την παροχή βοήθειας από την καναδική κυβέρνηση.

Γαλλία

Στο χείλος της λήψης έκτακτων μέτρων βρίσκεται μετά τα νέα αρνητικά αποτελέσματα στους ισολογισμούς της η Societe Generale, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, που ενδέχεται να παρουσιάσει απώλειές μεταξύ 5 ως 10 δις ευρώ λόγω των παρακινδυνευμένων επενδύσεων που πραγματοποίησε ένα τμήμα της θυγατρικής χρηματιστηριακής της Sgam.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα «Με πλήρη διακριτικότητα και καλά κρυμμένο μέσα στα βιβλία της άλλο ένα φιάσκο περίπου 5 δισ.ευρώ έχει διαπιστωθεί από την τράπεζα», έπειτα από την υπόθεση Κερβιέλ, που είχε κοστίσει 4,9 δισ. ευρώ στην CG το 2007.

«Μολονότι, έως σήμερα, η τράπεζα δεν έχει καταγράψει παρά ‘μόνον’ 1,2 δισ.ευρώ στις απώλειες, ο τελικός λογαριασμός ενδέχεται να φθάσει και τα 10 δισ.», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «η τράπεζα δεν διαψεύδει κανένα από τα βασικά γεγονότα» και τονίζει πως «θα σπεύσει να ζητήσει την αποχώρηση των νέων υπευθύνων». Η εφημερίδα προσθέτει πως οι «κολοσσιαίες απώλειες» οφείλονται «σε ένα ολόκληρο τμήμα της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης μετοχών» Sgam Alternative Investments.

Σερβία

SOS προς το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης εκπέμπει η Σερβία που δια του διοικητού της Εθνικής της τράπεζας ζητά δανειοδοτική υποστήριξη προκειμένου να ενισχυθούν τα επίπεδα της οικονομικής ρευστότητας.

Όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε πως ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής οι οποίες έχουν μπει στην κρίσιμη περίοδο των συνεπειών της κρίσης.

Ρουμανία

Απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της κρίσης είναι οι 8 στους 10 Ρουμάνους, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση η χώρα τους υφίσταται έντονα τα επακόλουθα των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Από την άλλη μεριά, ποσοστό 15% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι «ήπιες» στην οικονομική καθημερινότητά τους.

Ιαπωνία

Μείωση του εγχώριου ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2009-10, το οποίο ξεκίνησε από την 1η Απριλίου σε ποσοστό 3,3% περιμένει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας που έχει ήδη ανακοινώσει μηδενικό ποσοστό ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην περίπτωση που τα στοιχεία επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για την χειρότερη επίδοση του ΑΕΠ από την έναρξη των στατιστικών καταγραφών του το 1955 αφού η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική της κρίση από τα τέλη του Β’ Παγκοσμιου Πολέμου, με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της να έχουν καταποντισθεί.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μία αύξηση κατά 14,7 τρισ. γεν του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 132 τρισ.γεν (1,04 τρισ. ευρώ), με 27,4 τρισ. να διατίθενται σε δαπάνες του δημοσίου.

Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *