Επικαιρότητα

Διπλωματικό θρίλερ για το Σκοπιανό

Ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και με το βέτο προ των πυλών συνεδρίασε στις 11 το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή για τη στάση της χώρας μας στο θέμα των Σκοπίων. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε προεργασία για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές θέσεις και την άσκηση βέτο η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε η Υπουργός των Εξωτερικών, ξεκινά αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της, με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προϋποθέσεις. Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Δεχόμαστε πιέσεις ακόμη και από συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα αδικείται, είπε και πρόσθεσε πως δεν είναι η ώρα για κριτική, είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε την φωνή της Ελλάδας σ’ αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι είναι πρόθυμος να μεταβεί άμεσα στα Σκόπια προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η διαπραγματευτική θέση της χώρας αλλά και να δηλώσει την ενιαία στάση της χώρας μας. Επανέλαβε ακόμη ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το σκοπιανό είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και κοινή χρήση και πως τάσσεται κατά της ένταξη της ΠΓΔΜ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας. Επίσης, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι “όποιες πράξεις ακραίων συμβολισμών που θίγουν τη χώρα μας και τα εθνικά μας σύμβολα είναι καταδικαστέες”, ωστόσο είπε ότι οι κινήσεις αυτές “δεν εκφράζουν το σύνολο του λαού της γειτονικής χώρας με τον οποίο έχουμε κοινό μέλλον”. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο Πρωθυπουργός.

Εποικοδομητική συνάντηση

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργο Α. Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ρουσόπουλος αν και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για επίσκεψή του στα Σκόπια, τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές σε πολιτικό και σε διεθνές επίπεδο πρέπει να γίνονται στο κατάλληλο χρόνο, και όχι μια ημέρα πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ και την αναχώρηση της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το Βουκουρέστι.

Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ακόμη πως ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ με ξένους ηγέτες, όπως και η υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους της, κάνοντας γνωστές τις ελληνικές θέσεις.

Αναφορικά με το αν αποτελεί διεκδικητική βάση της χώρας μας το ιστορικό προηγούμενο με το Νέο Μεξικό και το Μεξικό, μετά και την σχετική αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη σε ξένη εφημερίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε “η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί όλα εκείνα τα επιχειρήματα τα οποία μπορούν να αντληθούν από την ιστορία, τη γεωγραφία και από το διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να πείσει τους συμμάχους της και τους εταίρους για την υπόθεση αυτή”.

Σε άλλο ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει προσωρινή παράταση στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ούτως ή άλλως από μόνο του το θέμα θα πάρει παράταση, εφόσον δεν βρεθεί λύση.

Ερωτηθείς για το αν η χώρα μας έχει μελετήσει τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν εάν ασκήσει το βέτο,ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι “εξετάσαμε τα θέματα όπως τα γνωρίζουμε όλοι, έχουμε καθορίσει τη στρατηγική μας και δεύτερον τις τακτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης της Συνόδου του ΝΑΤΟ”.

Σε διευκρινιστικό ερώτημα για το ότι οι συνέπειες αυτές θα μπορούσαν να αφορούν πιέσεις από την πλευρά των Συμμάχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι “έχουν γίνει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και πολλών άλλων πλευρών για το θέμα. Καθένας προσπαθεί να πείσει για τα επιχειρήματά του”.

Μη λύση, μη πρόσκληση, δηλώνει η Αθήνα

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή της στο Μέγκα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι το βέτο δεν είναι ευχάριστη υπόθεση, επισημαίνοντας ότι “είναι μια μεγάλη και δύσκολη απόφαση, αλλά αναγκαία”. Όπως είπε, “η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και είναι βούληση της χώρας μας να στηρίξουμε την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων αλλά θα πρέπει να υπάρξει λύση. Μια κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κοινή χρήση για όλα”, ξεκαθάρισε η υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μπακογιάννη πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με έμφαση στη διεύρυνση.

Η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης δεν μπορεί να είναι μονομερής, δηλαδή μόνο από την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς , απαντώντας σε ερώτηση για το Σκοπιανό. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πιστεύω ότι έκανε κάθε τι το δυνατόν για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση αλλά δεν μπορεί όμως να ξεπεράσει κάποια όρια. Φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή, είπε ο Γιώργος Σουφλιάς, από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη προσπάθεια.

Την ανάγκη να είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο στο ζήτημα των Σκοπίων τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι στηρίζουν ολόψυχα την ενιαία στάση της χώρας.

Περιμένουμε, ωστόσο, επισήμανε, από τον Πρωθυπουργό να τη διατυπώσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο.

“Ο περιορισμός της συζήτησης από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μόνο στο όνομα της FYROM, αποσιωπώντας τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσει η σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτελεί έναν επικίνδυνο αποπροσανατολισμό.”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Την πάγια θέση του ΣΥΝ για σύνθετη ονομασία αμοιβαία αποδεκτή και από τις δυο χώρες ει δυνατόν με γεωγραφικό προσδιορισμό επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας . Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ούτε στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει μια θέση που να εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα αυτή είναι το βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς κάτι τέτοιο το μόνο που θα προκαλούσε είναι αποσταθεροποίηση για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ότι δεν θα δεχθεί καμία συμβιβαστική λύση, γιατί θα είναι cassus belli και εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελικά μεθόδευση λύσης στο Σκοπιανό.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι “την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι γείτονες Σκοπιανοί προκαλούν με τον πλέον αήθη τρόπο. Προσβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο και τον πρωθυπουργό της χώρας μας με μονταρισμένες φωτογραφίες αγνοώντας τις θυσίες και τους αγώνες της Ελλάδας κατά του ναζισμού. Με τη συμπεριφορά τους αυτή οι Σκοπιανοί φανερώνουν ότι δεν είναι ώριμοι για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Την ώρα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης όσα λιγότερα λέει κανείς τόσο καλύτερα.” δήλωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλάμανης και τόνισε ότι “αν οι Σκοπιανοί δεν μας καταλάβουν όλοι πρέπει να στηρίξουμε το βέτο που οφείλει και θα βάλει η ελληνική κυβέρνηση”. Το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορα σενάρια για κινήσεις της Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενταχθεί τελικά η γειτονική χώρα στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αισιόδοξος ο Γκρούεφσκι

Εν τω μεταξύ αναχώρησε σήμερα για το Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ αύριο θα αναχωρήσει και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ως αρχηγός του κράτους θα ηγείται της αποστολής.

Κατά την αναχώρησή του ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και ελπίζει ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

“Παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετική ένδειξη εκ μέρους του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, αναχωρούμε με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι πολίτες της χώρας μπορούν να είναι υπερήφανοι για όλα όσα έχουν γίνει την τελευταία περίοδο και τα τελευταία χρόνια, για όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που περάσαμε και υπερνικήσαμε και καταφέραμε να βρεθούμε στη θέση 26 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να δηλώνουν με ικανοποίηση ότι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι έτοιμη, με όλες τις προδιαγραφές, με όλες τις υποχρεώσεις και μεταρρυθμίσεις, με όλη την πρόοδο που έχει επιτύχει, να γίνει μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *