Επικαιρότητα

ΕΠΕΙΓΟΝ: Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

fotia-dasos (1)Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά. Η ΓΓΠΠ εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για την  αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τους πολίτες και αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας συνιστά τα εξής:
-Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

-Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

-Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

-Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

-Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

-Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

-Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

-Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις

μικροεστίες που παραμένουν.

-Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

“Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές”

karamanlis_diagelmaΣτο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα της φωτιάς, και στη συνέχεια σε δηλώσεις του τόνισε ότι “δίνεται μια μεγάλη, πολύ δύσκολη μάχη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τους άνδρες και τις γυναίκες στις περιοχές που πλήττονται. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Εκείνο που προέχει, η πρώτη προτεραιότητα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών“. Ο κ. Καραμανλής έχει δώσει οδηγίες ώστε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να περιοριστεί η φυσική καταστροφή και όλες οι δυνάμεις να είναι στη μάχη, ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων. Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που δίνει η Πολιτεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *