Επικαιρότητα

Καίγονται σπίτια σε Βαρνάβα, Γραμματικό, κινδυνεύει και ο Μαραθώνας

FIRE

Με εικόνες βιβλικής καταστροφής βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, καθώς με το πρώτο σκοτάδι αποσύρονται από τη μάχη της πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας που κατευθύνεται νότια προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, με την εκδήλωση διάσπαρτων πύρινων εστιών να απειλούν τις περιοχές της Ροδόπολης, του Διόνυσου, της Σταμάτας και του Άνω Σουλίου, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν με ένταση έως και 7 μποφόρ κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής. Μεγάλης έκτασης πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καίνε εκτάσεις και στην περιοχή γύρω από το φράγμα τηςλίμνης του Μαραθώνα. Λίγο καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στα μέτωπα του Γραμματικού και του Βαρνάβα. Aπό τις φλόγες πλέον έχει καεί αδιευκρίνιστος αριθμός σπιτιών στο βόρειο τμήμα της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού και της Σταμάτας, αλλά σε καμία περιοχή δε γίνεται λόγος για θύματα ή για ολοσχερή καταστροφή κατοικιών. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καλούνται να απομακρύνονται εγκαίρως σε περίπτωση που πλησιάσει η φωτιά και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε ολόκληρη η ανατολική Αττική. Την είδηση μεταδίδουν και τα διεθνή ΜΜΕ.


Aνεξέλεγκτα τα μέτωπα

Εφιαλτική νύχτα περιμένει τη βορειοανατολική Αττική, καθώς συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στα πύρινα μέτωπα περίπου 40 χιλιάδων χιλιομέτρων που έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές γύρω από το Γραμματικό, το Βαρνάβα και το Μαραθώνα.

Η πύρινη λαίλαπα έχει διαμορφώσει μια τεράστια ζώνη-μέτωπο και με τη βοήθεια των ισχυρότατων ανέμων δείχνει ανίκητη απέναντι στις τιτάνιες προσπάθειες των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, που επιχειρούν διακινδυνεύοντας ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Νωρίτερα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές σπιτιών σε Γραμματικό και Βαρνάβα, ενώ δυο διαφορετικές εστίες εκδηλώθηκαν στη λεωφόρο Πάρνηθας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Η φωτιά του Γραμματικού, με έκταση τουλάχιστον 12 χλμ, έχει κατεύθυνση προς το άνω Σούλι Μαραθώνα. Το δε πύρινο μέτωπο που έχει αναπτυχθεί περί την περιοχή της Λίμνης του Μαραθώνακι έφτασε στη Ροδόπολη και το Διόνυσο με κατεύθυνση το Πεντελικό Όρος, είναι αυτήν την ώρα το πιο σημαντικό.

Στη Ροδόπολη οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια, τα οποία εκκενώνονται.

Επιπλέον, σημαντικό μέτωπο εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στο Κουκουνάρι Σταμάτας όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε σπίτια του οικισμού.

Κλειστή λόγω της φωτιάς είναι η λεωφόρος Διονύσου και από τις δύο πλευρές καθώς και οι δρόμοι από το στρατόπεδο του Βαρνάβα προς τον Βαρνάβα, Γραμματικού – Προφήτη Ηλία, Γραμματικού – Μαραθώνα, Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου – Βαρνάβα, Πλατείας Γραμματικού – Αγίας Μαρίνας, Λεωφόρου Μαραθώνα και Μεγάλου Αλεξάνδρου προς Λίμνη Μαραθώνα, και από νεκροταφείο Μαραθώνα προς Μαραθώνα.

Η φωτιά συνεχώς μετακινείται από τους ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέα μέτωπα.

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς και τη διάσωση περιουσιών. Αρχές και κάτοικοι πάντως κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Γιάννης Αγγελάκος, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο Γραμματικό.

Στη μάχη της πυρόσβεσης και οι ένοπλες δυνάμεις

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος: με 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ -που εντάχθηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης μέχρι τη νύχτα- και 5 ελικόπτερα, κι από εδάφους: με 35 πυροσβεστικά οχήματα, 160 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες ΟΤΑ και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Βεβαίως, οι εν λόγω δυνάμεις αυξάνονται συνεχώς και από περιφερειακούς δήμους, ακόμα και από την επαρχία.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν διαθέσει 17 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 20 πυροσβεστικά οχήματα, τμήματα πυρασφάλειας και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς κι άλλα μέσα, όπως οι δύο μπουλντόζες και δύο ασθενοφόρα με 4 ιατρούς & νοσηλευτές και δύο μονάδες των Ε.Δ. σε επιφυλακή και ειδικά τμήματα αμέσου επεμβάσεως μονάδων Αττικής που τελούν διαρκώς σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας επέμβασης εντός 30’’.

70 καταδρομείς διατίθενται αυτή τη στιγμή για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης σε ετοιμότητα επέμβασης βρίσκεται άλλο τμήμα καταδρομών, ενώ έχουν διατεθεί στα κέντρα υγείας της περιοχής 4 στρατιωτικά ασθενοφόρα, όπως και 4 λεωφορεία στα κέντρα παραθερισμού στον Άγιο Ανδρέα. Ελικόπτερα χιούι και σινούκ βρίσκονται σε ετοιμότητα για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων στην περιοχή.

pyrkagia_drafiΟ εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης πυρόπληκτης περιοχής να απομακρύνονται εγκαίρως, σε περίπτωση που πλησιάσει η φωτιά και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι, αλλά και για να μη παρεμποδίζουν το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο κ. Καπάκης απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όσους φιλοξενούν άτομα που για διάφορους λόγους είναι ανήμπορα, να τα μετακινήσουν άμεσα σε ασφαλές μέρος, υπογραμμίζοντας ότι “σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός“.

Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που απείλησε τη βάση ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού στο Κοτρόνι Μαραθώνα. Παραμένουν σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ όπως ανακοινώθηκε δεν κινδύνευσαν ζωτικές εγκαταστάσεις της βάσης.

Οι πυρκαγιές δεν απειλούν άμεσα το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Βαρνάβα, αφού είναι σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τα πύρινα μέτωπα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Για καθαρά προληπτικούς λόγους  πραγματοποιήθηκε μετακίνηση δύο οπλικών συστημάτων  προς το κεντρικό στρατόπεδο Καπανδριτίου.

Ως «κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος της Κοινότητας του Γραμματικού Νίκος Κούκης, εκφράζοντας φόβους για απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτίμησε ότι έχουν καεί πλέον των 5.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, απηύθυνε μέσω του ραδιοφώνου της ΝΕΤ ο δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Σπύρος Ζαγάρης. Ο δήμαρχος Πεντέλης, κ. Δημήτρης Στεργίου έκανε λόγο για ύποπτες φωτιές που άρχισαν από την περιοχή Μαύρο Βουνό, η οποία προορίζεται για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ανατολική Αττική

Πράγματι, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η περιοχή της ανατολικής Αττικής, που έχει ενταχθεί στην κατηγορία μεγάλης επικινδυνότητας λόγω θερμοκρασίας και δυνατού ανέμου, συνθήκες που προβλέπεται να διατηρηθούν έως και την Κυριακή, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε ο ίδιος με τον νομάρχη ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή.


Πυρκαγιές στην υπόλοιπη Αττική

Πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφρούρηση της Μαγούλας και του Καλάμου, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους δεν έχει εξαλειφθεί.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας, όπου έκαψε ξερά χόρτα και περιορισμένης έκτασης δασική περιοχή.


Πυρκαγιές στην υπόλοιπη Ελλάδα

Από το πρωί του Σαββάτου έχουν εκδηλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια περισσότερες από 65 εστίες φωτιάς.

Σε εξέλιξη είναι και η τριμέτωπη πυρκαγιά στην Ζάκυνθο, καθώς και οι πυρκαγιές στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Άσπη Σκύρου, στα Λιβαδόστρα Βοιωτίας, στο Καλέτζι Κορινθίας και στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου.

Οι πυρκαγιές στην Ζάκυνθο, είναι σε εξέλιξη σε τρεις περιοχές που εκδηλώθηκαν το πρωί: σταΣτόμια, στο Στρογγυλό και στις Μαριές.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπου επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο 18 οχήματα 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου, για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών, που εδώ και τρεις ημέρες κατακαίουν τα βουνά της Ζακύνθου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα. Η πρώτη και αρχική στο δημοτικό διαμέρισμα Βολιμών, η δεύτερη στο δημοτικό διαμέρισμα Αναφωνήτριας και η τρίτη στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών του δήμου Ελατιών, βορειοδυτικά της Ζακύνθου.

Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις και οι πυρκαγιές είναι στα 400 μέτρα από το χωριό Εξοχώρα και πάρα πολύ κοντά στο χωριό Μαριές, ωστόσο έχουν επανέλθει τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία νωρίτερα χρειάστηκε να φύγουν από την Ζάκυνθο για να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Αττική.

Προς το παρόν έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες και το μέτωπο της φωτιάς κινείται κυρίως στις δασικές περιοχές.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δύο νέες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Σκύρο και την Κάρυστο.

Η φωτιά στους Ασπούς Σκύρου καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση. Στην Κάρυστο, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, έχει τυλιχτεί στις φλόγες αγροτοδασική έκταση.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προς το παρόν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στην Σκύρο επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ, 7 πυροσβεστικά οχήματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οχήματα εθελοντών, με 19 πυροσβέστες και στην Κάρυστο, 7 πυροσβεστικά οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Κάρυστο, στη θέση Πλατανιστός, όπου επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες.

Εν τω μεταξύ, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ επιχειρούν στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, συμμετέχοντας στη προσπάθεια κατάσβεσης της εκεί πυρκαγιάς.

Στα 150 μετρα απο το φυλακιο αποθηκων του στρατου πλησιασε πυρκαγια στην περιοχή Μούδρο Λήμνου. Η κατασταση  ειναι υπο ελεγχο και στην περιοχή βρισκονται οπλιτες και δυο πυροσβεστικα οχήματα . Συμφωνα με στρατιωτικες πηγες δεν κινδυνευουν οι αποθηκες.


Κλειστά τα δάση του νομού Αρκαδίας

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού.

Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.


Προειδοποίηση της ΓΓΠΠ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Καίγονται σπίτια σε Βαρνάβα, Γραμματικό, κινδυνεύει και ο Μαραθώνας

  • Άθλιοι πασοκοι καίτε την Αττική μας
    Ραγκουση που είσαι να φωνάζεις τώρα για ανικανότητα και αδράνεια
    3 μέρες λέτε για τον αέρα που θα έκανε
    Άχρηστοι σε όλα είστε
    Παραιτηθείτε Κωθώνια

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *