Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Νέα νίκη Ομπάμα και ΜακΚέιν

ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣΤην ένατη συνεχόμενη νίκη του σε ισάριθμες Πολιτείες εξασφάλισε ο γερουσιαστής του Ιλινόι, Μπάρακ Ομπάμα επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον στο Ουϊσκόνσιν με 58% έναντι 41%, ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο Τζον ΜακΚέιν συνέχισε επίσης την νικηφόρο πορεία του αποσπώντας την πλειοψηφία σε άλλες δύο Πολιτείες. “Η αλλαγή που θέλουμε βρίσκεται ακόμη μήνες και μίλια μακριά”, τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο Χιούστον, καθώς τώρα στρέφει την προσοχή του στις κρίσιμες προκριματικές αναμετρήσεις της 4ης Μαρτίου στο Τέξας και στο Οχάιο, όπου η Χίλαρι Κλίντον έχει το προβάδισμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. “Θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα από μεγάλες συγκεντρώσεις και εξαιρετικές ομιλίες… Πρέπει να εξασφαλίσουμε κάτι περισσότερο, γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Αμερική δεν είναι η έλλειψη καλών ιδεών. Το πρόβλημα είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει ένας τόπος που οι καλές ιδέες πεθαίνουν”, τόνισε ο Ομπάμα. Μετά και το Ουισκόνσιν όπου απέσπασε 38 εκλέκτορες έναντι 27 της Κλίντον, ο γερουσιαστής του Ιλλινόι έχει εξασφαλίσει 1.323 εκλέκτορες από τους οποίους οι 168 είναι “σούπερ εκλέκτορες” και η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί με 1.252 εκλέκτορες από τους οποίους οι 239 είναι “σούπερ εκλέκτορες”. Οι σούπερ εκλέκτορες είναι εκπρόσωποι του κόμματος, πρώην Πρόεδροι, Κυβερνήτες κι άλλοι εκλεγμένοι που παραμένουν ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν στη διάρκεια του συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 28 Αυγούστου στο Ντένβερ.

Για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον 2.025 από τους 4.049 εκλέκτορες (σ.σ. 796 σούπερ εκλέκτορες).Ο Ομπάμα αναμένεται να νικήσει εύκολα και στην γενέτειρά του Χαβάη όπου οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Προηγείται ο ΜακΚέιν

Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο βετεράνος γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον ΜακΚέιν νίκησε στο Ουισκόνσιν με 55% έναντι 37% του Χάκαμπι και στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον με 49% έναντι 21% του Χάκαμπι. Ο ΜακΚέιν προηγείται πλέον με 909 εκλέκτορες -σύμφωνα με εκτιμήσεις του CΝΝ- έναντι 217 του Μάικ Χάκαμπι. Για να κερδίσει το χρίσμα ένας υποψήφιων των Ρεπουμπλικανών πρέπει να έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 1.191 από τους 2.380 εκλέκτορες (582 σούπερ εκλέκτορες), οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στη Μινεάπολη-Σεντ-Πολ από την 1η ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Ο ΜακΚέιν άρχισε μάλιστα να στρέφει τα πυρά του στον Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι οι εκκλήσεις του δημοκρατικού υποψηφίου για αλλαγή είναι κενού περιεχομένου.

“Θα αγωνίζομαι κάθε στιγμή για να μην παραπλανηθούν οι Αμερικανοί από τις εύγλωττες αλλά κενού περιεχομένου εκκλήσεις για αλλαγή”, τόνισε ο ΜακΚέιν μιλώντας στους οπαδούς του μετά τις νέες νίκες του. “Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ευλογημένη αυτή χώρα ελεύθερη, ασφαλή, ευημερούσα και υπερήφανη”, τόνισε ο ΜακΚέιν.

Επίθεση κατά του Μπάρακ Ομπάμα εξαπέλυσε και η Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας τον γερουσιαστή του Ιλλινόι ότι στηρίζεται μόνο στα λόγια και όχι στα έργα.

“Αυτές οι εκλογές γίνονται για να επιλεγεί ένας Πρόεδρος που δεν θα στηρίζεται στα λόγια αλλά στις πράξεις – στη σκληρή δουλειά για να επιστρέψει η Αμερική στα έργα”, τόνισε η Κλίντον μιλώντας στο Οχάιο. “Δεν μπορούμε να δίνουμε μόνο ομιλίες .Πρέπει να δίνουμε λύσεις και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για την Αμερική”, πρόσθεσε.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *