Ταξιδιωτικά άρθρα

ΙΚΑΡΙΑ: Η Τζαμάϊκα του Αιγαίου

Ικαρία: Η Τζαμάϊκα του Αιγαίου

Η Ικαρία προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες επιλογής: Χαλαρώστε στις μαγευτικές παραλίες της και ευχαριστηθείτε κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Ικάριου Πελάγους.
Μια επίσκεψη στα Θέρμα με τα πανάρχαια ιαματικά λουτρά θα αναζωογονήσει το σώμα σας. Στη συνέχεια θαυμάστε ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα από τα αρχαία του Να ή από το αρχαίο κάστρο στο Δράκανο. Τέλος μην παραλείψετε να βρεθείτε σε ένα από τα ξακουστά πανηγύρια, όπου θα δοκιμάσετε τον ομηρικό Πράμνιο Οίνο και αν έρθετε στο τσακίρ κέφι θα χορέψετε τον Ικαριώτικο χορό. Τα πανηγύρια της Ικαρίας δεν χάνονται με τίποτα.

Όλα τα πανηγύρια της Ικαρίας .

Μικρό δείγμα επίσης στο αφιέρωμα του APN για την Ικαρία.

Ικαρία σευχέλεςΠρωτεύουσα είναι ο Άγιος Κήρυκος. Χτισμένος στην πλαγιά του λόφου, με διώροφα καπετανόσπιτα και μπαλκόνια φορτωμένα μπουκαμβίλιες, δεσπόζει στη νότια πλευρά του νησιού. Έχει πληθυσμό 2.400 κατοίκους.
Δεν είναι τυχαίο που ονόμασαν την Ικαρία Τζαμάϊκα. Στο νότο, στην πλευρά του Αγίου Κήρυκου συναντάμε παραλίες με βότσαλο ή άμμο, που σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Για μπάνιο, από τις κοντινές παραλίες μπορείτε να διαλέξετε του Μουσταφά, το Πριόνι, τα Θέρμα και τη Λευκάδα. Επίσης την καλοκαιρινή περίοδο, από το λιμάνι, ξεκινούν καίκια με προορισμό παραλίες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο Φανάρι (διάρκεια διαδρομής περίπου 30΄) και στη νοτιοδυτική ακτή, στον Μαγγανίτη και το Καρκινάγρι – που είναι διάσπαρτο από τους «λούρους» – τους διαβρωμένους γρανιτικούς ογκόλιθους (διάρκεια διαδρομής 1,5 ώρα).

Ικαρία Παραλίες

Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες σε όλη η νότια πλευρά του νησιού, όπου θα φτάσετε με τη συγκοινωνία ή με δικό σας μέσο: Πριόνι, Τσουκαλά, Ξυλοσύρτη, Δράκανο. Από τον Φάρο μέχρι τον Αγ. Κήρυκο υπάρχουν εκπληκτικές παραλίες για κολύμπι και ψάρεμα, όπως το Γλυφάδι, ο Ανεφαντής, το Νίφι, τα Κεραμέ με τα πλατάνια του, τα Νεάλια με τον πελώριο όγκο της Δαιμονόπετρας, τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα και ο όρμος του Ιερού, μια παραλία με άμμο και πλούσια βλάστηση και τη σπηλιά όπου πιστεύεται ότι ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος.  Η ζωή στην Ικαρία κινείται σε ρυθμούς απόλυτης βραδύτητας. Πάτε στην παραλία Λιβάδι στον Αρμενιστή και θα με θυμηθείτε. Κι όταν βραδιάσει θα ζήσετε το άλλο άκρο της ζωής που είναι η σούπερ διασκέδαση, παραδοσιακή και σύγχρονη.

Μέρος της παράδοσης της Ικαρίας αποτελούν οι ρίβες. Πρόκειται για πολύστιχα ποιήματα με ομοιοκατάληκτο στίχο, που αφηγούνται, σχολιάζουν ή σατιρίζουν συμβάντα της καθημερινότητας, πρόσωπα ή καταστάσεις. Όταν κάποιος αντιληφθεί ή δει κάτι αξιοπερίεργο ή ενοχλητικό, γράφει μια ρίβα, που αναφέρεται σ’ αυτό, με κοροϊδευτική διάθεση συνήθως, και την τοιχοκολλάει σε κάποιο καφενείο, ταβέρνα ή σε κάποιο εμφανές σημείο στο χωριό, έτσι ώστε να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Εκτός από τις σατιρικές ρίβες υπάρχουν αυτές που έχουν περιεχόμενο ιστορικό, θρησκευτικό, ερωτικό κ.λ.π., που είναι παλιότερες, γραμμένες από άγνωστους ποιητές.

Στις τοπικές λιχουδιές θα σας μυήσει η ταβέρνα της Άννας στην εκβολή του ποταμού Να. Αγναντεύοντας τη θάλασσα στο Φύτεμα Ευδήλου μπορείτε να γευθείτε τις νοστιμιές της Πόπης. Γεμιστά κρεμμύδια και άλλα παραδοσιακά συνιστώ να δοκιμάσετε στον Άτσαχτα (τα θαλασσινά βράχια στην τοπική διάλεκτο) στη Μεσακτή. Για ολόφρεσκα θαλασσινά σημειώστε διευθύνσεις: Ήλιος στον Αρμενιστή, Έλικας στο Αυλάκι και Γρηγόρης στην παραλία Φάρος.

Οι σαλάτες με τα παξιμαδάκια, είναι νοστιμότατες. Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ρεβυθοκεφτέδες με μάραθο, είναι πολύ φημισμένες τοπικές λιχουδιές, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από το γνωστό τοπικό κρασί, πράμνειο οίνο. Τα γεμιστά θεωρούνται μια από τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακόμα και πατάτες γεμίζονται με ρύζι και το μυστικό τους είναι τα διάφορα μυρωδικά. Από τα ίδια υλικά φτιάχνεται και το “σουφικό“. Φημισμένες είναι επίσης και οι διάφορες τοπικές πίτες με τυρί σε αραβική πίτα.  Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τυρί από ντόπιο κατσικίσιο γάλα, την καθούρα. Επίσης ζητείστε να φάτε κρέας των Ρασκών, έτσι λέγονται τα αγριοκάτσικα που ζουν στο νησί. Πριν φύγετε ψωνίστε πανέμορφα κεραμικά πιάτα και ντόπιο μέλι.

Ικαρία σευχέλες 2Η Ικαρία συνδέεται κάθε μέρα ακτοπλοϊκώς με τον  Πειραιά  με τα 2 λιμάνια της, τον Εύδηλο και τον Άγιο Κήρικο, που αντιπροσωπεύουν τις δύο διαφορετικές όψεις του νησιού: Αγαπημένος των νέων ο Βορράς και ο πιο ήσυχος και ελάχιστα αξιοποιημένος ο Νότος. Για τα συμβατικά πλοία ο χρόνος άφιξης από το λιμάνι του Πειραιά χωρίς ενδιάμεση στάση κυμαίνετε περίπου στις 7:30 – 9:00 ώρες.Για τα ταχύπλοα πλοία ο χρόνος άφιξης από το λιμάνι του Πειραιά αγγίζει περίπου τις 5 ώρες. Για να πάτε στον Αρμενιστή η σε κάποια από τις γύρω περιοχές, καλύτερα είναι να προτιμήσετε το λιμάνι του Εύδηλου καθώς μέχρι τον Αρμενιστή είναι περίπου στα 25 λεπτά, σε αντίθεση από τον Αγ. Κήρυκο που θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Η Ικαρία συνδέεται και αεροπορικά με την Αθήνα με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται στο Φάρο, περίπου 10 χλμ. από τον Άγιο Κήρυκο. Η πτήση διαρκεί 45 λεπτά.
–  Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος: 210 3530000

–  Αεροδρόμιο Ικαρίας: 22750 32216
–  Γραφείο Ο.Α στον Αγ. Κήρυκο: 22750 23323
–  Δρομολόγια Ο.Α: 1440

Ικαρία Χρήσιμα τηλέφωνα

–  Κωδικός: 22750
–  Δημαρχείο: 22298, 24022, 23035
–  Νοσοκομείο: 22330, 22336
–  Ιατρείο: 22477
–  Φαρμακείο: 22212, 22989
–  Αστυνομία: 22222, 22944
–  Λιμεναρχείο: 22207
–  Πυροσβεστική: 22225
–  Ταχυδρομείο: 22413
–  ΟΤΕ: 22399

Όλα τα πανηγύρια της Ικαρίας

Δήμου Ευδήλου

05 Μαίου Κάμπος
– 21 Μαίου Αυλάκι
– Ιούνιος Αγ. Πάντων Δρούτσουλας
– 29 Ιουνίου Πλατάνι
– 01 Ιουλίου Καραβόσταμο
– 17 Ιουλίου Αρέθουσα
– 20 Ιουλίου Κοσσοίκια και Πηγή
– 26 Ιουλίου Πετροπούλι και Καραβόσταμο
– 27 Ιουλίου Φείδως (Αυλάκι)
Αύγουστος Εύδηλος, Μαγγανίτης
– 6 Αυγούστου Φραντάτο και Δάφνη
– 10 Αυγούστου Στελί
– 15 Αυγούστου Ακαμάτρα και Καραβόσταμο
– 27 Αυγούστου Μάραθο

Ικαρία πανηγύρια

Πανηγύρια Ραχών

– 10 Φεβρουαρίου Κάλαμος – 23 Φεβρουαρίου Αγ. Πολύκαρπος
– 25 Μαρτίου Μαυριανού
– 23 Απριλίου Αμάλου
– 14 Μαίου Αγ. Ισιδώρου
– Μάιος Αρμενιστή
– Μάιος Καστανιές (Τραγοστάσι)
Ιούνιος Τραπάλου – 24 Ιουνίου Αγ. Ιωάννη (Χριστού Ραχών)
– 30 Ιουνίου Πέζι
– 1 Ιουλίου Μανδριά
– 20 Ιουλίου Καρές – Προφήτη Ηλία – Βρακάδες
– 26 Ιουλίου Καρκιναγρίου
– 27 Ιουλίου Αγ. Παντελεήμονα
– 6 Αυγούστου Κάλαμος – Χριστός Ραχών
– 15 Αυγούστου Γιαλισκάρι – Κουνιάδοι –Λαγκάδα
– 27 Αυγούστου Μανδριά
Αύγουστος Βρακάδες
Αύγουστος Αγ. Δημήτριος
– 29 Αυγούστου Προεσπέρα
– 26 Οκτωβρίου Αγ. Δημήτριος
– 7 Ιανουαρίου Προεσπέρα

Πανηγύρια Άγιου Κηρύκου

– 1η Ιουλίου το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων Θέρμα
–  7 Ιουλίου ,το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, Φάρο.
–  15 Ιουλίου του Αγίου Κήρυκου , Αγ.Κήρυκο
–  17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας,στον Αγιο Κήρυκο
–  20 Ιουλίου του προφήτη Ηλία , Γλαρέδο και στο Μηλιοπό
–  26 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής , τον Ξυλοσύρτη και το Περδίκι.
–  27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα,Αγιο Παντελεήμονα
–  6 Αυγούστου την μεταμόρφωση του Σωτήρος,πανηγύρι Οξέ .
–  15 Αυγούστου στην κοίμηση της Θεοτόκου, Χρυσόστομος,Παναγιά, Περδίκι και Μονοκάμπι.
–  27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου,Αγ. Παντελεήμονα.
–  29 Αυγούστου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμμου, Μαυράτο
–  8 Σεπτεμβρίου Γέννηση της Θεοτόκου, Πλαγιά
–  17 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο Μονοκάμπι.

Ιστορία, Εκδηλώσεις

Τα νέα του νησιού

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ – ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Μια σκέψη για το “ΙΚΑΡΙΑ: Η Τζαμάϊκα του Αιγαίου

  • Θέλω να γίνω …Ικαριώτης!
    Θα τα παρατήσω όλα και θα πάω στο αγαπημένο μου νησί.
    Σίγουρα θα περνώ καλύτερα, έστω και με ψωμοτύρι 🙂

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *