Κόσμος

Ισραήλ και Χαμάς απέρριψαν την πρόταση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

palestineΜε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραήλ και Χαμάς απέρριψαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ χαρακτήρισε ανεφάρμοστη μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγούνται και οι διαπραγματεύσεις για το γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες το Ισραήλ προβάλλει αντιρρήσεις σχετικά με την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας. Απίστευτης αγριότητας περιστατικό καταγγελλουν πηγές του ΟΗΕ που αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 30 άμαχους Παλαιστίνιους βομβαρδίζοντας το κτίριο στο οποίο τους είχε συγκεντρώσει. Ισραηλινά άρματα μάχης έρριξαν οβίδες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την ανακοίνωση της παύσης των επιχειρήσεων για τρεις ώρες για ανθρωπιστικούς λόγους, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κατά στόχων στη Τζαμπαλίγια, στην Μπέιτ Λάχια, όπως και στη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας.Τα πυρά έπληξαν ξυλουργείο που βρίσκεται δίπλα σε πρατήριο καυσίμων, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά στη Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι επιχειρήσεις θα σταματούσαν για τρεις ώρες από τις 13:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) για να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να εφοδιαστούν με τρόφιμα και στους τραυματιοφορείς να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα. Παλαιστινιακά Εδάφη.Επίθεση σε τηλεοπτικούς σταθμούς στην Γάζα από ισραηλινά αεροσκάφη.

Το βράδυ της Παρασκευής δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης σε σύμπλεγμα κτιρίων που φιλοξενεί τηλεοπτικούς σταθμούς στην Γάζα την Παρασκευή, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων. “Ήμουν παρών όταν πριν από λίγο ένα ισραηλινό αεροπλάνο εκτόξευσε πυραύλους στο κτίριο όπου βρισκόμουν” δήλωσε ο Αχράφ Αμρά, ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Λιβάνου.

Στο κτίριο, που βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας βρίσκονται πολλά αραβικά και ιρανικά τηλεοπτικά κανάλια, ανάμεσα τους και ο αγγλόφωνος ιρανικός κρατικός σταθμός Press TV.

Τουλάχιστον 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, απέπλευσε από τον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης για τη Λάρνακα το δεύτερο πλοίο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης “ΦΡΙ ΓΑΖΑ”, με ανθρωπιστική βοήθεια. Φάρμακα και τρόφιμα στη Γάζα στελνει και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επιπλέον η Ελλάδα θα προχωρήσει στη νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και σε συντονισμό με τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας. Η νοσηλεία θα πραγματοποιηθεί σε κρατικά νοσοκομεία, καθώς και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, που προσφέρουν κλίνες για το σκοπό αυτό, σε κατάλληλες παιδιατρικές κλινικές, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που θα συνδράμει στη μεταφορά των τραυματιών, με ειδικά διασκευασμένα αεροπλάνα και της Εκκλησίας της Ελλάδας, που θα συνδράμει στη φιλοξενία των συνοδών των παιδιών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην Γάζα κάλεσε το Ισραήλ και την Χαμάς η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

“Η ΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την στρατιωτική δράση των Ισραηλινών στην Γάζα καθώς και για την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς προς το Ισραήλ” αναφέρει το κείμενο της τσεχικής προεδρίας.

“Καλούμε τις δύο πλευρές να αποφύγουν κάθε πράξη που θα μπορούσε να κλιμακώσει την βία σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση” τονίζει η ανακοίνωση.

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών


Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών αναμένεται να επισκεφτεί την Κυριακή το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που συνδέει την Αίγυπτο με την Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να εισέλθει στα Παλαιστινιακά Εδάφη και να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή, δήλωσαν την Παρασκευή οι Πράσινοι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

“Η αποστολή θα φτάσει στην Ράφα στις 11 Ιανουαρίου το πρωί” τονίζει ανακοίνωση των Πράσινων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα τεθεί η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων και πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελέν Φλότρ.

…και η Ισπανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, θα ξεκινήσει την Δευτέρα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μαδρίτης για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντες δε λα Βέγα.

Ο Μορατίνος θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, τη Συρία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, θα συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες της περιοχής στο πλαίσιο των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών “για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ειρήνης”.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη επισκέφθηκε τη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εχουντ Ολμερτ. Νωρίτερα σήμερα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει στη Γάζα δύο αεροσκάφη με είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της περιοχής.

Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι “ανησυχεί πολύ” για την ανθρωπιστική κατάσταση και τις απώλειες των πολιτών στη Γάζα λόγω της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της οργάνωσης Χαμάς.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Στάνζελ έσπευσε να δηλώσει ότι “η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέχρις ότου η Χαμάς σταματήσει να ρίχνει πυραύλους μέσα στο Ισραήλ”.

“Ανησυχούμε πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και έχουμε εκφράζει επανειλημμένα αυτή την ανησυχία μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση”, δήλωσε ο κ. Στάνζελ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε τις ανησυχίες του στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ.

Στήριξη ΗΠΑ στο Ισραήλ

Στις ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την αποχή τους από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου υιοθέτησαν ομόφωνα αποφάσεις υποστήριξης του Ισραήλ στις οποίες αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να αμυνθεί εναντίον των επιθέσεων με ρουκέτες της Χαμάς και ζητούν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες Παρασκευή μια απόφαση, όπως είχε κάνει την προηγουμένη η Γερουσία με ένα παρόμοιο κείμενο.

“Το Ισραήλ, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να αμύνεται όταν δέχεται επίθεση. Τα πυρά ρουκετών και όλμων από τη Γάζα, τα οποία είχαν αυξηθεί σε συχνότητα και σε βεληνεκές, αποτέλεσαν μια απαράδεκτη απειλή στην οποία το Ισραήλ είχε την ευθύνη να απαντήσει “, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων καλείται η Χαμάς να σταματήσει να πλήττει με ρουκέτες και όλμους το Ισραήλ, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να διαλύσει, με επαληθεύσιμο τρόπο, τις τρομοκρατικές υποδομές της.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *