Αθλητικά

Καταργούνται οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων με το νέο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα

ΛΙΑΠΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΑυστηρές ποινές σε όσους προκαλούν επεισόδια, απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών, κατάργηση Συνδέσμων Φιλάθλων και παράλληλα δημιουργία Λέσχης Φίλων ομάδων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασαν ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.
«Πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας είναι η εξάλειψη της βίας στα γήπεδα και η επιστροφή της οικογένειας σε αυτά», όπως τόνισαν οι κ. Λιάπης και Ιωαννίδης, ενώ διευκρίνισαν πως θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο αυτό, που πέρασε ομόφωνα από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μηνός.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι αναλυτικά τα εξής:

– Καταργούνται οι διατάξεις περί λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων και προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα κάθε αθλητικού σωματείου, ΤΑΑ ή ΑΑΕ να συστήσει με απόφαση της διοίκησής του Λέσχη Φίλων, της οποίας θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την ευθύνη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Η Λέσχη αυτή μπορεί να λειτουργεί γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις μόνο με άδεια της Αστυνομίας, ενώ επιτείνεται η αντικειμενική ευθύνη των σωματείων, ΤΑΑ ή ΑΑΕ για τις πράξεις βίας των μελών τους και γενικότερα των οπαδών τους. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνησή τους για να παρακολουθήσουν ένα αγώνα, ενώ ορίζονται και οι ποινές για τυχόν παραβίαση της απαγόρευσης αυτής. Επίσης, απαγορεύεται κατά τη διάθεση των εισιτηρίων ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αποκλειστικά για τα μέλη των Λεσχών, τα οποία υποχρεούνται να κατέχουν κάρτα φιλάθλου, προκειμένου να προμηθεύονται εισιτήρια αγώνων.

– Τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των ομάδων μπορούν πλέον να κάνουν σωματική έρευνα σε φιλάθλους που προσέρχονται σε ένα αγώνα. Στην περίπτωση που κάποιος φίλαθλος αρνηθεί, ιδιωτική ασφάλεια τον παραπέμπει σε όργανο της Αστυνομίας. Οσοι αρνηθούν τον έλεγχο αυτό, τους απαγορεύεται η είσοδος στο γήπεδο. Ακόμη, τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των ομάδων έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες αυτόφωρων αδικημάτων και να τους παραδίδουν στην Αστυνομία, προκειμένου να προσαχθούν στον εισαγγελέα.

– Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές που προβλέπονται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα προβλέπονται αυξημένες ποινές σε περίπτωση υποτροπής του υπαίτιου αξιόποινης πράξης ή λόγω επικινδυνότητας αυτού.

– Αναβαθμίζεται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας με τη θέσπιση κανόνων που διευκολύνουν την πληροφόρηση αυτής και την πρόσβαση των παρατηρητών της σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θεσπίζονται ποινικές και πειθαρχικές ποινές σε όσους δυσχεραίνουν το έργο της Επιτροπής.

– Δημιουργείται μητρώο καταγραφής των στοιχείων προσώπων, στα οποία επιβάλλονται πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις για αντιαθλητική ή βίαιη συμπεριφορά.

– Η ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων επεκτείνεται και σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

– Συνιστάται διαρκής Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό και απλοποιείται η διαδικασία και στελέχωση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

– Οσον αφορά τώρα στον Ιππόδρομο, θεσπίζεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μόνιμη τριμελής Επιτροπή Επίλυσης Ιπποδρομιακών Αμφισβητήσεων, η οποία συγκροτείται ανά έτος και μετέχουν σε αυτή ένας εκπρόσωπος της Φιλίππου Ενώσεως, ένας εκπρόσωπος του ΟΔΙΕ και ένας ανώτερος υπάλληλος της ΓΓΑ.

Ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο αυτό, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο αυτό το καταθέτουμε μαζί με τον κ. Ιωαννίδη και μαζί θα το υποστηρίξουμε στη Βουλή. Το φτιάξαμε από κοινού με πολλή αγάπη. Το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Θέλουμε να περιορίσουμε όλους εκείνους τους επιβαρυντικούς παράγοντες της βίας, αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία και την προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα, θωρακίζοντας ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο». Ο υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ακόμη: «Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να απομονώσει όσους συντηρούν τα φαινόμενα βίας και μολύνουν την αθλητική προσπάθεια. Θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια τις ομάδες, τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ».

Ο κ. Ιωαννίδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα προηγουμένων, τόνισε πως δεν αποτελεί πανάκεια στο πρόβλημα της βίας, διευκρινίζοντας ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι είχε συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, σχετικά με πράγματα που πρέπει να γίνουν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οσον αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης, μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν θα του απαντούσα, εάν δεν αναφερόταν στην Πολιτεία. Μίλησα μαζί του και μου είπε ότι δεν κάνουμε ελέγχους για το “πόθεν έσχες” παραγόντων. Εμείς δεν θα δώσουμε το δικαίωμα να μας πουν ότι επεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να αποκτήσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με τους νόμους».

Ακόμη ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι παραχωρείται χώρος για το νέο γήπεδο της Λάρισας, ενώ σχετικά με τον Ιππόδρομο τόνισε πως το κράτος πληρώνει 30 εκατομμύρια ευρώ ως παθητικό, προσθέτοντας ότι πρέπει ο Ιππόδρομος να είναι αυτάρκης. «Πρέπει να πονάμε το χρήμα του Ελληνα φορολογούμενου» κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *