Εκδηλώσεις

Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου και στα Βριλήσσια

Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου και στα ΒριλήσσιαΞεκίνησε η θεμελίωση σε 12 κεντρικά σημεία του Δημόσιου χώρου του Δήμου Βριλησσίων (Δημαρχείο, Πνευματικό Κέντρο, πλατείες, πάρκα, χώρους εκπαίδευσης, κ.λπ.) των έργων του project Κοινωνικής Τέχνης «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» της Εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης, για την δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.

 

Η θεμελίωση των έργων ολοκληρώνεται το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2019, με την τοποθέτηση του τελευταίου έργου στη Ρεματιά, στο πλαίσιο της 4ης Διάσχισης της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου που οργανώνεται από τη φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» και τον Δήμο Βριλησσίων. Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει στις 9:00πμ από τη σπηλιά του Νταβέλη και θα τερματίσει στο πάρκο της Ρεματιάς.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο project Δημόσιας  Τέχνης του Δήμου Βριλησσίων συμμετέχουν με έργα τους οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου.

Τα έργα εκτέθηκαν στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος) από τις 21 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, οπότε ξεκίνησε η θεμελίωσή τους.  Οι Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου βρίσκονται πλέον στις μόνιμες θέσεις τους, στα εξής σημεία: Δημαρχείο Βριλησσίων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων, Πλατεία Αναλήψεως, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, 1ο Νηπιαγωγείο, 2ο Νηπιαγωγείο, 3ο Νηπιαγωγείο, Εκκλησία Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, 2o Γυμνάσιο – Λύκειο Βριλησσίων, Αγίου Αντωνίου και Πάρκο Παραρεματίου (Ρέμα Πολυδρόσου).

 

Όπως το φως, έτσι και η τέχνη λάμπει παντού χωρίς διακρίσεις

και μεταμορφώνει το δημόσιο χώρο από κοσμικό σε ανθρωπιστικό

Tο project Δημόσιας Τέχνης “Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου” επιδιώκει να συμβάλλει στην αισθητική και πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και να τον εξοικειώνει με πιο ποιητικές και ανθρωπιστικές όψεις της καθημερινής ζωής. Σε αντίθεση με μία τέχνη στατική, τα έργα του project είναι έργα Τέχνης εν κινήσει, καθώς καλούν το κοινό να συμμετέχει στη διαμόρφωση τους με την προσφορά.

 

Έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών (ρούχων, υποδημάτων, παιχνιδιών, τροφίμων, βιβλίων κ.α). Το έργο υλοποιείται με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

 

Οι βασικοί άξονες των έργων είναι: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον Συνάνθρωπο. Ως Τέχνη, η δράση συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα. Ως Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης, παρουσιάζει ένα νέο τρόπο & χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών διαμέσου της Τέχνης. Ως Προσφορά στον Συνάνθρωπο, ενισχύει και εμπνέει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής προσφοράς.

Η μορφική παρουσίαση του χρησιμοποιεί τον τόπο που έχει εγκατασταθεί στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή του θεατή. Ο σκοπός δεν είναι η παρουσίαση ενός ακόμη ελκυστικού έργου, αλλά η διαδικασία ενεργοποίησης του κοινού, ώστε ο άνθρωπος να μην βιώνει απλά μια οπτική εμπειρία, αλλά να δρα. Αναιρώντας τη σύμβαση που θέλει τον καλλιτέχνη να παράγει έργο και τον θεατή να το βλέπει εκτεθειμένο, δημιουργούμε έργα που ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του θεατή. Το έργο αποτελεί ένα εύπλαστο γλυπτό που προσομοιάζει με μία σύνθεση μεγάλης κλίμακας, η εξέλιξη της οποίας εξαρτάται από τις προσφορές του ανθρώπου.

 

Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» έχουν ήδη εκτεθεί και θεμελιωθεί στους Δήμους Κορυδαλλού (2013), Ψυχικού-Φιλοθέης (2013), Χαλανδρίου (2015) και Αγίας Παρασκευής (2018). Την ιδέα, επιμέλεια και ευθύνη υλοποίησης του project έχει η εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης.  Η τεχνογνωσία για την υλοποίησή του έλκει την καταγωγή της από την διδακτορική της διατριβή «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα», ΑΣΚΤ, Αθήνα 2007.

Fb page: https://www.facebook.com/KremastresDimosiouChorou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *