Επικαιρότητα

Λουκέτο σε εταιρία και νέες ανακλήσεις προϊόντων για το ηλιέλαιο

Μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο της εταιρίας ΜΑΝΟΣ στο Βελεστίνο και τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος ανέστειλε τη λειτουργία της.
Όπως προέκυψε, η εταιρία που φαίνεται να διακίνησε την μεγαλύτερη ποσότητα ηλιέλαιου δεν κατείχε άδεια, δεν τηρούσε το απαραίτητο αρχείο για να γνωρίζει πού διαθέτει το κάθε εισαγόμενο προϊόν, δεν χορήγησε στον ΕΦΕΤ τα οικονομικά παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής, ζυγολόγια) όταν της ζητήθηκαν από τους επιθεωρητές, δεν τηρούσε τον κανονισμό ασφαλείας τροφίμων, ούτε και καθαριότητας, ενώ ήδη από το Φεβρουάριο η Νομαρχία Μαγνησίας είχε εντοπίσει υπερβάσεις στο όριο των αποβλήτων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, εφ’ όσον υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.
Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υφ. Ανάπτυξης κ. Βλάχου και του κ. Γιώργου Μαυρίκου, που υπέβαλλε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό. Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος υποστήριξε ότι ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσες ποσότητες διατέθηκαν, πού πήγαν, τι τρώμε κλπ.
Απαντώντας ο κ. Βλάχος, είπε πως ο ΕΦΕΤ διενεργεί ελέγχους καθημερινά και από τα ράφια έχουν ήδη φύγει όλες οι ύποπτες ποσότητες, κι ότι στόχος των Αρχών είναι να εντοπιστεί όλη η ποσότητα.
Με βάση τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, η εταιρία απειλείται με μεγάλο πρόστιμο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Αντώναρος για το ηλιέλαιο

Ερωτηθείς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, αν υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που λειτουργούν χωρίς άδεια και εμπλέκονται στο θέμα με το ηλιέλαιο, δήλωσε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα και ότι η αναστολή της λειτουργίας εταιρειών και άλλες κινήσεις δείχνουν ότι με την πρέπουσα ευαισθησία η κυβέρνηση αντιδρά στο θέμα που προέκυψε.
Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, κι αναφερόμενος στις θέσεις στο ΕΦΕΤ, τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν κενά, αλλά, διευκρίνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι θέσεις που έχουν καταληφθεί και γίνονται διαρκώς έλεγχοι.
Επίσης, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, οι οποίες προϋποθέτουν την τήρηση συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. «Σημασία έχει να ενισχυθεί ο ΕΦΕΤ και να αποδώσει έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέες ανακλήσεις προΐόντων

Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα από τους ελέγχους τους οποίους είχε διενεργήσει για την ύπαρξη ορυκτελαίων σε ηλιέλαιο και άλλα προϊόντα που έχουν το ηλιέλαιο ως συστατικό τους έλαβε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Με βάση πάντα τα στοιχεία των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, προκύπτει ότι τα δείγματα που αναφέρονταν σε ανεπεξέργαστο και ραφιναρισμένο ηλιέλαιο βρέθηκαν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Όλες οι ποσότητες που αντιστοιχούν στα αναλυθέντα δείγματα έχουν δεσμευθεί στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις τροφίμων από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Τα δείγματα που αναφέρονται σε τυποποιημένο ηλιέλαιο επίσης βρέθηκαν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις. Τα ανωτέρω τυποποιημένα ηλιέλαια ήδη έχουν ανακληθεί από την αγορά με εντολή του ΕΦΕΤ.


Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Επιπλέον, από τους εργαστηριακούς ελέγχους προέκυψε ότι και το προϊόν DIVA ηλιέλαιο σε συσκευασία του 1 L, με αριθ. παρτίδας L 8114 και ημερομηνία λήξης 12/2009 που παρασκευάζεται από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε. βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο.

Κατόπιν των ανωτέρω το συγκεκριμένο προϊόν ανακαλείται και καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το ως άνω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι η εταιρεία ΕΛΑΪΣ-UNILEVER προχωρά σε απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιελαίου SOL ανεξαρτήτου παρτίδας και ημερομηνίας λήξης.

Επιπλέον, από τα 356.400 λίτρα τυποποιημένου ηλιελαίου που διακινήθηκαν από την αλυσίδα καταστημάτων LIDL A.E. έχουν δεσμευθεί 304.400 λίτρα.

Τέλος, η μέχρι σήμερα διαχείριση από τον ΕΦΕΤ του θέματος είχε ως αποτέλεσμα από τους 2970 τόνους αραφινάριστου επιμολυσμένου ηλιελαίου έχουν δεσμευθεί 2.497 τόνοι αραφινάριστου ή ραφιναρισμένου ηλιελαίου ενώ 42,7 τόνοι έχουν εξαχθεί σε Τρίτη χώρα και 78,12 τόνοι έχουν αποσταλεί σε επιχείρηση η οποία δεν σχετίζεται με τον χώρο των τροφίμων.

Συνολικώς έχουν αποσυρθεί και δεσμευθεί ποσότητες 2.617,82 τόνων επιμολυσμένου ηλιελαίου.

Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους ελέγχους. Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *