ΔιάφοραΚόσμοςΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μελετούν τις επιθανάτιες εμπειρίες (near-death experiences)

Το δημοφιλές αλλά αμφισβητούμενο θέμα των επιθανάτιων εμπειριών (near-death experiences), που πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν, σε συνδυασμό με εξωσωματικές εμπειρίες, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας και το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ξεκινά τη μεγαλύτερη στον κόσμο έρευνα μελέτης του θέματος, με τίτλο AWARE. Η επίσημη αναγγελία έγινε σε διεθνές συμπόσιο στα Ηνωμένα Έθνη. Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Πάρνια, συντονίζεται από το Human Consciousness Project (Σχέδιο Ανθρώπινης Συνείδησης), του βρετανικού πανεπιστημίου, μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων και γιατρών που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τον εγκέφαλο, τη συνείδηση και τον κλινικό θάνατο.

Η αρχική φάση κράτησε 18 μήνες σε επιλεγμένα βρετανικά νοσοκομεία και τώρα η μελέτη επεκτείνεται για να συμπεριλάβει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δρ. Πάρνια, “αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, ο θάνατος δεν είναι μια συγκεκριμένη στιγμή. Είναι μια διαδικασία που αρχίζει, όταν η καρδιά σταματά να κτυπά, τα πνευμόνια σταματούν να εργάζονται και ο εγκέφαλος να λειτουργεί – μια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανακοπή και η οποία, από βιολογική άποψη, είναι συνώνυμη του κλινικού θανάτου”.

Στη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, και τα τρία ανωτέρω κριτήρια του θανάτου είναι παρόντα. Μετά ακολουθεί μια χρονική περίοδος, που μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μια ώρα ή και παραπάνω, στη διάρκεια της οποίας η επείγουσα ιατρική βοήθεια μπορεί να πετύχει να θέσει ξανά την καρδιά σε λειτουργία κι έτσι να αναστρέψει την διαδικασία του θανάτου. “Αυτό που οι άνθρωποι βιώνουν στη διάρκεια αυτής ακριβώς της περιόδου ανακοπής, παρέχει ένα μοναδικό ’’παράθυρο’’ να κατανοήσουμε τι πιθανότατα θα βιώσουμε όλοι όταν πεθάνουμε”, τόνισε ο Πάρνια. Ένας αριθμός άλλων πρόσφατων επιστημονικών ερευνών έχουν διαπιστώσει ότι το 10% έως 20% των ανθρώπων που περνάνε μια καρδιακή ανακοπή και μια αντίστοιχη επιθανάτια εμπειρία κλινικού θανάτου, αναφέρουν φωτεινές, καλά δομημένες σκέψεις και, όχι σπάνια, λεπτομερείς αναμνήσεις περασμένων γεγονότων.

Στη διάρκεια της μελέτης AWARE οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένη τεχνολογία για να μελετήσουν τον εγκέφαλο και τη συνείδηση σε φάσεις κλινικού θανάτου. Παράλληλα, θα ελέγξουν την ισχύ των ισχυρισμών για τις λεγόμενες “εξωσωματικές εμπειρίες” και τις αναφορές ορισμένων ασθενών ότι μπορούσαν να δουν και να ακούσουν στη διάρκεια του κλινικού θανάτου τους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *