Επικαιρότητα

Νεκρός ο δράστης του μακελειού στο σχολείο του Ρέντη

astynomia_ereynes_1_copy3Σοκ στην ελληνική κοινωνία έχει προκαλέσει η εισβολή νεαρού ομογενή σπουδαστή στις σχολές του ΟΑΕΔ στην Πέτρου Ράλλη, στου Ρέντη, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά συμμαθητή του και δύο ακόμη πολίτες, έναν 30χρονο Έλληνα και έναν σαρανταπεντάχρονο αλλοδαπό. Ο 19χρονος δράστης στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Όπως έγινε γνωστό, στην τσάντα του, βρέθηκαν δυο όπλα, ένα στιλέτο και σφαίρες, ενώ πάνω του βρέθηκε και χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του. Συγκλονισμένος δηλώνει ο πολιτικός από το γεγονός.

Αποφασισμένος να σκοτώσει ήταν ο νεαρός ομογενής Σοχούμι της Αμπχαζίας, που το πρωί έσπειρε το τρόμο στην περιοχή του Ρέντη.

Ο 19χρονος ομογενής από την Απχαζία φορώντας μία μαύρη καπαρντίνα και οπλισμένος με δυο πιστόλια ρωσικής κατασκευής και ένα μαχαίρι ,έφτασε στις οχτώ και μισή το πρωί στη σχολή, έτοιμος όπως όλα δείχνουν να προκαλέσει μακελειό.

Ο πρώτος μαθητής που βρέθηκε απέναντί του πριν εισβάλλει στην αίθουσα, δέχθηκε στο θώρακα τα πυρά του.

Προφανώς σε κατάσταση αμόκ ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Βγαίνοντας από τη σχολή βρέθηκε αντιμέτωπος με δυο εργάτες τεχνικής εταιρείας, έναν Έλληνα και έναν Αλβανό. Τους πυροβολεί χωρίς δεύτερη σκέψη στα πόδια.

Τρέπεται και πάλι σε φυγή. Κατευθύνεται σε διπλανό πάρκο, κάθεται σε ένα παγκάκι, στρέφει το όπλο στο κεφάλι του και αυτοπυροβολείται.

Ο 19χρονος είχε αποτυπώσει τις δολοφονικές του σκέψεις σε ένα χαρτί που βρέθηκε πάνω του.

Μεταξύ άλλων, στο σημείωμα αναφέρεται “δεν έχω λόγο να συνεχίσω να ζω. Είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Όποιος βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, θα πεθάνει χωρίς διάκριση. Μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει τίποτε άλλο, παρά την απόρριψη. Έχω γνωρίσει μόνο ένα άτομο που αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία νόμιζα πως είχα ερωτευτεί. Νοιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ό,τι κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη για μένα”.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 19χρονος είχε προσχεδιάσει τις πράξεις του και ότι είχε σκοπό να μπει στην τάξη πυροβολώντας, γεγονός που θα σήμαινε εκτεταμένο μακελειό. Πιθανότατα, όμως, εκτονώθηκε όταν πυροβόλησε το 18χρονο συμμαθητή του, τον οποίο συνάντησε συμπτωματικά στη σκάλα του σχολείου, μόνο του.

Γι΄αυτό και έφυγε από το σχολείο, και αφού πυροβόλησε τους δύο εργαζόμενους στην κοντινή εταιρεία, αυτοκτόνησε.

Τόσο ο δράστης όσο και ο βαριά τραυματίας συμμαθητής του μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και  εισήχθησαν αμέσως στο χειρουργείο.

Ο δράστης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο συμμαθητής του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο 47χρονος Αλβανός υπήκοος που τραυμάτισε νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο ΚΑΤ όπως επίσης εκτός κινδύνου νοσηλεύεται και ο 30χρονος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Με απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, στη σχολή απεστάλη αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό ομάδα ειδικών ψυχολόγων για την υποστήριξη των μαθητών που φοιτούν.

Σοκ για πολίτες και πολιτικό κόσμο

oaed_tragwdiaΤο τραγικό περιστατικό, τάραξε όπως ήταν φυσικό την κοινή γνώμη και προκάλεσε αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τους συμμαθητές του ο δράστης ήταν ένα μελαγχολικό και απομονωμένο παιδί, ενώ ο ψυχολόγος Δημήτρης Σούρας, που συνομίλησε με τη μητέρα και τον αδελφό του 19χρονου αυτόχειρα, τόνισε ότι οι συγγενείς του νεαρού υποστήριξαν ότι δεν είχε ψυχιατρικό παρελθόν.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά που πήγε το μεσημέρι στη σχολή του ΟΑΕΔ, μαζί με το Διοικητή του Οργανισμού, εξέφρασε τη λύπη της για το αιματηρό επεισόδιο τονίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα είναι ξένα προς την ελληνική νεολαία και την ελληνική κοινωνία.

“Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το πρωτοφανές αυτό γεγονός στην σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Τέτοια φαινόμενα είναι άγνωστα και ξένα για την χώρα μας και την μαθητική κοινότητα και δεν εκφράζουν την ελληνική νεολαία”, δήλωσε η κ Πετραλιά από το βήμα της Βουλής, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του κ Αλαβάνου για τα ‘stage’.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ωστόσο ότι λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών αυξάνεται η βία και η επιθετικότητα των νέων.

“Να εκφράσω και εγώ τη βαθιά λύπη όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό που έγινε. Αλλά να εκφράσω και την πλήρη διαφωνία μου για αυτά που λέτε ότι είναι ξένα κ. Πετραλιά. Ό,τι είναι ξένα γίνονται δυστυχώς και ντόπια. Και πρέπει και εσείς και ο πρωθυπουργός να καταλάβετε ότι, μέσα από το φόβο την ανασφάλεια τη προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας συσσωρεύεται η επιθετικότητα στους νέους και μπορεί να έχουμε τέτοια κρούσματα. Εμείς λέμε όχι άλλο αίμα, με κανένα τρόπο, για αυτό πρέπει να παρέμβουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα, οι νέοι να έχουν μια θέση στον ήλιο”, υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος

Τη λύπη του εξέφρασε και ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Για “πρωτοφανές περιστατικό από το οποίο είμαστε όλοι συγκλονισμένοι”, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε το τραγικό συμβάν ως “ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανασφάλειας που βιώνει ο πολίτης”, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει το πρόβλημα των “ψυχολογικών προβλημάτων στα σχολεία ζητώντας θέση ψυχολόγου στην εκπαίδευση” και κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.
Δηλώσεις έκανε και η βουλευτής και υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.

“Το σημερινό γεγονός είναι για όλους μας μια «γροθιά» στο στομάχι. Έγκαιρα είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο από τη βία στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και για αυτό έχουμε προτείνει εκτός από την διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, την οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους αλλά και την επιστημονική συνδρομή και στήριξη στους καθηγητές και δασκάλους”, δήλωσε.

“Το τραγικό γεγονός είναι προειδοποίηση. Για να μην έχουμε και στη χώρα μας φαινόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών της Ευρώπης, χρειάζεται θωράκιση. Δηλαδή άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα της νεολαίας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για κανονική σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στο κίνημα καλλιεργούνται αξίες και ιδανικά”, δήλωσε ο Γιάννης Πρωτούλης του ΚΚΕ.

“Εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα σε μία αναρχούμενη χώρα οποιοσδήποτε εξασφαλίζει και κυκλοφορεί με οποιοδήποτε τύπο όπλου του γουστάρει. Το παιδί πυροβόλησε, ποιός όμως του όπλισε το χέρι; Τελικά όπως φαίνεται και παρά του ότι ενοχλείται η Κυβέρνηση, πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερα όπλα στην Αθήνα απ΄ ότι στην Καμπούλ”, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη της για το τραγικό περιστατικό και εξέφρασε την ευχή και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του μαθητή που κατέληξε

“Ελπίζουμε να είναι και το τελευταίο μοιραίο κρούσμα εκδήλωσης νεανικής εγκληματικότητας στη χώρα μας”, τονίζει χαρακτηριστικά η διοίκηση του οργανισμού.
Τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενείς αναφορές στο περιστατικό είχαν από την πρώτη στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στην κορυφή της ειδησεογραφίας του CNN, όπου αναφέρεται ότι ο νεαρός ήταν προφανώς αναστατωμένος από τον τρόπο που του συμπεριφέρονταν οι συμμαθητές του.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προσθέτει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κύμα πολιτικής και εγκληματικής βίας τους τελευταίους μήνες μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου.

Τρίτο θέμα και στην ισπανική εφημερίδα El Pais που τονίζει ότι στο σημείωμα του ο μαθητής ανέφερε πως ήταν εγωιστής και θα έκανε όσους τον πλήγωσαν να πληρώσουν στερώντας τους αυτό που αγαπάνε περισσότερο.

Το BBC γράφει ότι σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία το κίνητρο του δράστη ήταν η εκδίκηση και σημειώνει ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο συνέβη σε φτωχογειτονιά της Αθήνας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *