Ταξιδιωτικά άρθρα

Οι Αλπεις, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη


Οι ιαματικές πηγές (Λουτροθεραπείας-Ποσιθεραπείας) βρίσκονται σε υψόμετρο 360-390 μ. και σε έκταση 75 στρεμ. Απέχουν 13 χιλ. από την Αριδαία, την έδρα του Δήμου, 30 χλμ. από την Έδεσσα, πρωτεύουσα του Ν. Πέλλας και 100 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Το Λουτράκι είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν (Όρος Βόρας), με τις καλύτερες φυσικές πίστες και με χιόνι τους εννέα από τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά. Στο χώρο αυτό, με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία. Τα νερά ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920 αφού για αιώνες πρόσφεραν την ευεργετική τους επίδραση στον άνθρωπο. Οι πηγές έχουν παροχή 650 κυβικά μέτρα ανά ώρα και θερμοκρασία 37-38°C. Το νερό χαρακτηρίζεται ως θερμό, HCO3-Ca-Ng-K-B-As ολιγομεταλλικό, υποτονικό ιαματικό νερό. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ο Ιαματικός Τουρισμός με αποτέλεσμα να χτιστούν ωραία ξενοδοχεία και καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν 1200 επισκέπτες.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται τα Λουτρά, (γνωστά ως λουτρά Πόζαρ) σε μία πανέμορφη περιοχή έκτασης 2.400 στρεμμάτων. Εδώ, η φύση χάρισε απλόχερα τα καλύτερα στοιχεία της: ένα εκπληκτικό βουνό, στο οποίο σχηματίζεται χαράδρα όπου μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος “Tοπλίτσας”. Tα ιαματικά νερά του σχηματίζουν κοίτες στο πλάι και μικρούς καταρράκτες.  Oι θερμές πηγές αναβλύζουν από την κοίτη του ποταμού που διασχίζει την κατάφυτη χαράδρα της Λουτρόπολης. Oι πηγές έχουν χαρακτηριστεί ως ασβεστιοανθρακικές.

Tο υδροθεραπευτήριο τροφοδοτείται με 650 κυβικά μέτρα την ώρα, κι έτσι ο λουόμενος απολαμβάνει την υδροθεραπεία και την ποσιοθεραπεία σε άριστες συνθήκες. Λειτουργούν τέσσερις ομαδικές πισίνες 4 μ. x 2.5 μ. και 50 ατομικοί λουτήρες. Επίσης, υπάρχει μία εξωτερική πισίνα διαστάσεων  25 μ. x 12 μ. Ακόμη στο  χώρο της Λουτρόπολης λειτουργούν ξενώνες, δυναμικότητας 200 κλινών, και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, στο Λουτράκι, υπάρχουν ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα δυναμικότητας 1.200 κλινών. Επίσης, λειτουργούν πολλά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια καφενεία, μπαρ κλπ. 

 

Nερό θερμοκρασίας 37°C μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια ρευματική αρθροπάθεια, και γενικά αρθροπάθειες, χολολιθιάσεις, νεφρολιθιάσεις, λοιμώξεις αιμοφόρων οδών, εκζέματα και δερματοπάθειες, τόσο στους ατομικούς λουτήρες όσο και στην πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και στις άκρες του θερμοπόταμου. Tα ιαματικά νερά έχουν την ικανότητα να δεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό και να τον θεραπεύουν ή να τον χαλαρώσουν.

Ο άνθρωπος διαμόρφωσε κατάλληλα το χώρο ώστε να τον απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες του. Διαμορφώθηκαν ομαδικές πισίνες και ατομικοί λουτήρες για τους λουόμενους, μία ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για κάθε ηλικία αλλά και πολλές γέφυρες και δρομάκια για να προσεγγίζεται η περιοχή από άκρη σε άκρη. Παράλληλα με το ποτάμι υπάρχει δασικό μονοπάτι, το οποίο έχει ομαλοποιηθεί, ώστε να είναι βατό ακόμα και για όσους δεν είναι δεινοί ορειβάτες.

Τα σπήλαια γύρω από τη Λουτρόπολη μαρτυρούν την κατοίκησή της ακόμα από την νεολιθική εποχή. Τα ευρήματα τους και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό τους εκτίθεται στο φυσιογραφικό – λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται εκεί. O χαρακτήρας του είναι μικτός. Περιλαμβάνει τους τομείς

  • φυσικογραφίας
  • σπηλαιογραφίας
  • παλαιοντολογίας
  • ανθρωπολογίας
  • λαογραφίας
  • εθνογραφίας
  • ιστορίας

Οι Αλπεις, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

ʼγνωστο ακόμη στο ευρύ κοινό το φαράγγι Λουτρακίου προσφέρει άλλου είδους συγκινήσεις. Το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι ξεκινά απ’ τα Λουτρά και ακολουθεί μια διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, μήκους περίπου 33 χιλιομέτρων. Οι εικόνες που συναντά ο περιπατητής ή ο ορειβάτης κατά τη διαδρομή είναι συγκλονιστικές. Οι εναλλαγές του τοπίου, τα σπάνια φυτά και λουλούδια, ο καθαρός αέρας και το γεμάτο πηγές όρος Βόρας δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν. Υπάρχουν χώροι κατασκήνωσης. των σπηλαίων και το σπηλαιολογικό πάρκο Λουτρακίου


Αν ξεκινήσετε για διήμερη εκδρομή, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το παραδοσιακό χωριό ʼγιος Αθανάσιος ή τον ʼγιο Παντελεήμονα στη λίμνη Βεγορίτιδα για ψάρι. Επίσης, πολύ γραφικός είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του ʼγρα, στο δρόμο από Έδεσσα για το Λουτράκι, με τη γνωστή ταβέρνα δίπλα στις ράγες όπου θα σταματήσετε για πέστροφα και σπιτικές τηγανητές πατάτες.
Στο χωριό υπάρχουν τέσσερα ξενοδοχεία Γ΄κατηγορίας, ενοικιαζόμενα δωμάτια (κυρίως στο Λουτράκι τους θερινούς μήνες), αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, ταξί. Η συγκοινωνία διεξάγεται κυρίως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Τα λουτρά απέχουν 30 χιλιόμετρα. Στο διπλανό χωριό (Όρμα) υπάρχει καλή ταβέρνα στην πλατεία.

Για περισσότερες πληροφορίες: info@loutrapozar.com.gr

Τηλέφ. 384 091 300 και 384 091 170

Συντάκτης: www.enlefkotv.com

 

Μια σκέψη για το “Οι Αλπεις, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

  • ΤΑΒΕΡΝΑ ΕΔΕΜ
    5ο χλμ. Λουτρακίου – Περαχώρας
    ΤΚ 20300 – Λουτράκι
    Τηλ : 27440 79111
    email : info@edemtavern.gr
    URL : http://www.edemtavern.gr
    Στό κοσμοπολίτικο Λουτράκι, στόν δρόμο πρός Περαχώρα, στό 5ο μόλις χιλιόμετρο, σέ μία περιοχή πού θυμίζει μπαλκόνι στόν Κορινθιακό κόλπο, βρίσκετε ή ταβέρνα ΕΔΕΜ. Σέ ένα τοπίο μαγευτικό, κάτω από τόν πλούσιο ίσκιο τών δένδρων, μέσα στήν δροσιά πού προσφέρει τό βουνό αλλά καί τά τρεχούμενα νερά στόν παλιό νερόμυλο καί στούς καταρράκτες πού βρίσκονται εκεί, μπορεί κανείς νά απολαύσει ένα γεύμα μοναδικό σέ ποιότητα καί πρωτοτυπία. Με μία καταπληκτική θέα πού αφήνει τό μάτι νά ξεκουραστεί στίς ακτογραμμές τού Κορινθιακού κόλπου μακριά έως τό ακρωτήριο Ηραίο .
    Σάς περιμένουμε γιά νά σάς προσφέρουμε στιγμές ιδανικές γιά γαστρονομικές απολαύσεις. Τά εδέσματά μας μοναδικά όπως μοναδικό είναι καί τό θέαμα τού ηλιοβασιλέματος πού θά τό απολαύσετε συντροφιά μέ τό μελωδικό κελάρυσμα τών νερών καί τό δροσερό κρασί από τό κελάρι μας.
    Θέλοντας νά ικανοποιήσουμε καί τόν πλέον απαιτητικό, είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε εσάς καί τήν παρέα σας, μέ γεύσεις μοναδικές, κλασσικές ή εξωτικές, πάντα εύγευστες καί πάντα ξαναμαγειρεμένες μέ μεράκι και αγάπη γιά αυτό που κάνουμε. Απαιτητικοί μέ τούς προμηθευτές μας, ζητάμε πάντα τό καλύτερο προκειμένου νά μπορέσουμε νά σάς προσφέρουμε άριστη ποιότητα στά γεύματα πού θά μάς ζητήσετε.
    Ό φωτογραφικός φακός δέν είναι αρκετός γιά νά μπορέσει νά σάς δείξει τό μοναδικό θέαμα πού μπορείτε νά απολαύσετε από τήν ταβέρνα ΕΔΕΜ. Όλες τίς ώρες τής ημέρας, ή θάλασσα καί ό ουρανός χαρίζουν στά μάτια μοναδικά παιχνιδίσματα χρωμάτων. Καί όταν ό ήλιος αποφασίσει νά ολοκληρώσει τόν κύκλο του καί ξεκινήσει τήν δύση του, τότε μία πανδαισία χρωμάτων αναδύεται από τό βάθος τού Κορινθιακού. Τά λόγια είναι τόσο φτωχά γιά νά περιγράψουν τό θέαμα αυτό. Μόλις τό αντικρίσετε καί εσείς τότε μόνο θά μπορέσετε νά μάς δώσετε δίκιο.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *