Κόσμος

Ο θάνατος ακόμα παραμονεύει στη Γάζα

gaza2222Με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων να έχει πραγματοποιηθεί, αλλά για κάθε ενδεχόμενο να παραμένουν σε κοντινή απόσταση, έντονη είναι η αντιπαράθεση για το αν το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που πραγματοποίησε. Από την πλευρά του το Ισραήλ, αρνείται σε όλους τους τόνους, ότι έπραξε κάτι τέτοιο και καλεί στην πραγματοποίηση σχετικής έρευνας από τον ΟΗΕ. Δεν διστάζει μάλιστα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Αμύνης Γιγκάλ Πάλμορ, να χαρακτηρίσει τις αιτιάσεις αυτές σαν “τίποτε περισσότερο παρά ένα επανερχόμενο μοτίβο αντι-ισραηλινής προπαγάνδας”. Επικαλείται μάλιστα και αντίστοιχες κατηγορίες που δεν αποδείχτηκαν, κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Χεζμπολάχ το 2006. Απαντώντας σε επιστολή αράβων απεσταλμένων, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως θα διαβουλευθεί με τα κράτη-μέλη αναφορικά με το αίτημα των διπλωματών για διενέργεια έρευνας ως προς το εάν στις επιθέσεις της Γάζας χρησιμοποιήθηκαν επικίνδυνα πολεμοφόδια, τα οποία αφήνουν επικίνδυνα ραδιενεργά κατάλοιπα.

Οι επιθέσεις των Ισραηλινών μπορεί να σταμάτησαν, ο θάνατος όμως παραμονεύει στη Γάζα, καθώς όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα από βόμβες που δεν είχαν εκραγεί.

“Την περίοδο των τριών εβδομάδων των εχθροπραξιών τα περισσότερα παιδιά παρέμεναν στο σπίτι τους. Τώρα που ο πόλεμος σταμάτησε και τα παιδιά βγαίνουν πάλι στους δρόμους δημιουργείται ο φόβος να χάσουν την ζωή τους από τα απομεινάρια του πολέμου”, ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός στην Γάζα. Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός ότι η Γάζα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου.
Συνάντηση με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ δήλωσε ότι ούτε η Αίγυπτος ούτε το Ισραήλ έχουν πληροφορίες για την τύχη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατείται από τη Χαμάς από τον Ιούνιο του 2006.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *