Επικαιρότητα

Ο νέος φόρος ακινήτων κρύβει διπλό χαράτσι

akinita

Ο νέος φόρος κρύβει διπλό «χαράτσι», ενώ παραμένουν οι παγίδες και οι παγίδες σε αρκετές περιπτώσεις με μεγαλύτερη της επιβολής φόρου επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών
Νέες κρυφές επιβαρύνσεις περιέχει το φορολογικό «πακέτο» που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.[ThePressProject]

Βασικό φόρο από δύο έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από τρεις έως εννέα χιλιάδες ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, καθώς και ένα ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος Την επόμενη Παρασκευή θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο νέος φόρος μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Εν τω μεταξύ, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτος θα υποβάλλονται από του χρόνου οι φορολογικές δηλώσεις.

Στο εξής οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.

Στο τελικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή φόρου σε κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα, οικόπεδο, χωράφι από το 1ο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο. Ο φόρος στα κτίσματα κυμαίνετια από 2 ευρώ έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα την Τιμή Ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο.

Τα καινούρια ακίνητα (έως 4ετίας) θα πληρώνουν 25% παραπάνω φόρο από τα παλιά ενώ παγίδα πρόσθετης φορολογίας αποτελούν η ηλικία του ακινήτου, ο όροφος, η πρόσοψη.

Ταυτόχρονα καταργείται το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκριτικά με το ισχύον σύστημα όσοι διαθέτουν μόνο κατοικίες θα πληρώσουν λιγότερα το 2014 σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν σήμερα. Πάντως, ο επιμερισμός των φόρων γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των κατοικιών δεν έχει καμία αναλογικότητα.

Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο 8ο και 9ο κλιμάκιο, ο συντελεστή αυξάνεται κατά 3,2%. Δηλαδή κάποιος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ. θα πληρώσει φόρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. 20 ετών, δευτέρου ορόφου με μία πρόσοψη, ύψους 482 ευρώ. Αλλος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.020 το τ.μ. (δηλαδή 20 ευρώ υψηλότερη η τιμή ζώνης) και ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, θα πληρώσει φόρο υψηλότερο και συγκεκριμένα 642 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 160 ευρώ περισσότερα.
Με το τελικό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες προκύπτουν αναλογικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε αντίθεση με τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα.

Όπως επισημαίνει το «Βήμα», η πρώτη αδικία που εντοπίζει κανείς διαβάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από το φόρο για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και η 2η ότι ο φόρος υπολογίζεται βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών. Υπάρχει όμως και μία «κοροϊδία».

Για να εξαιρεθούν οικογένειες με έως 3 παιδιά, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει:
1ον. Να έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)
2ον. Το κάθε παιδί της οικογένειας αυξάνει το όριο μόλις κατά 1.000 ευρώ
3ον. Να μην χρωστούν σε εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο ούτε 1 €
Εξάλλου, διπλός φόρος επιβάλλεται και σε όσους έχουν ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και άνω, ενώ μειωμένος φόρος κατά 60% επιβάλλεται στα ημιτελή ακίνητα

περισσότερα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *