Επικαιρότητα

Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του Ευγένιου Σπαθάρη

spatharis01“Έφυγε” αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 85 χρόνων, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της λαϊκής παράδοσης, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Ο λαϊκός καραγκιοζοπαίχτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από μία μοιραία πτώση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Γεννημένος στην Κηφισιά το 1924, ο Ευγένιος Σπαθάρης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, Σωτήρη, μεταφέροντας και κάνοντας κτήμα στο πλατύ κοινό, την αγάπη που ο ίδιος είχε για τον Καραγκιόζη και για το Θέατρο Σκιών.

Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου ήταν ο πατέρας του. Άρχισε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έδωσε πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη και με ηθοποιούς: στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο “Ελληνικό Χορόδραμα”, στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέτρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις “Το ταξίδι”, “Το καταραμένο φίδι”, “Ο δικτάτορας”, “Ο Αλέκος με τα κυδώνια” κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχισε να παίζει στη τηλεόραση.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (Unesco) ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Είχε τιμηθεί με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α’ Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α’ Βραβείο Πολωνίας (1978), Α’ Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

Το Φεβρουάριο του 2007, το υπουργείο Πολιτισμού είχε τιμήσει τον Ευγένιο Σπαθάρη για την πολύτιμη προσφορά του στην τέχνη και την ελληνική λαϊκή μας παράδοση.

Θεωρείται ο εκσυγχρονιστής του ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Πανελλήνια συγκίνηση

“Η απώλεια του Ευγένιου Σπαθάρη αφήνει ένα τεράστιο κενό στον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό. Ο Σπαθάρης “μεγάλωσε” και “μπόλιασε” με το έργο του γενιές και γενιές Ελλήνων. Σχολίασε με τη μοναδική του σφραγίδα την κοινωνία, την ιστορία, την Ελλάδα, τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Ο γνήσιος εκφραστής της παράδοσής μας, που με ψυχή και αγάπη ανέδειξε και καταξίωσε το Θέατρο Σκιών, αφήνει πίσω του ένα πλούσιο και πολυσήμαντο έργο. Αυτή την ισχυρή παρακαταθήκη και σοφία του Σπαθάρη οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε αλλά και να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας” δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα στην οικογένεια του Ευγένιου Σπαθάρη τα θερμά του συλλυπητήρια.

“Ένας αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή, μένει όμως το βαθειά πηγαίο έργο του, με το οποίο μεγάλωσαν τόσες γενιές” σημειώνει η ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια σκέψη για το “Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του Ευγένιου Σπαθάρη

  • Καλή του στράτα.
    Υπήρξε ένας αντιρατσιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη στην Ελλάδα μιας πτυχής της λαικής παράδοσης του τουρκικού πολιτισμού.
    Και φαίνεται ότι μέσα σε ό,τι έκανε βρήκε το δρόμο του για την εκπλήρωση του γήινού προορισμού του.

    Γιώργης Χολιαστός

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *