Επικαιρότητα

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πολύωρες διακοπές της ΔΕΗ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι πολύωρες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα μετά και το αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ για την αποφυγή περαιτέρω συνεπειών στην κοινή ωφέλεια. Ο κ Σανιδάς με έγγραφό του προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητά την προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και την παράβαση καθήκοντος. Στο πλαίσιο της προανάκρισης, προσήλθαν για να καταθέσουν στους εισαγγελείς κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Ορνεράκη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Οι καταθέσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και συγκεκριμένα αν έχει διαπραχθεί παράβαση καθήκοντος, παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και πρόκληση κοινής ανάγκης.Την ίδια ώρα το ηλεκτροδοτικό σύστημα λειτουργεί στα όριά του, παρά την αποδέσμευση από τη ΓΕΝΟΠ μιας ακόμη μονάδας ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση. Ωστόσο, τα προβλήματα συνεχίζονται και οι έμποροι απειλούν με μηνύσεις κατά της ΔΕΗ για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Στα άκρα η κόντρα

Καζάνι που βράζει η ΔΕΗ με την κόντρα μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών να κορυφώνεται.

Φιτίλι στο τεταμένο κλίμα βάζει η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για το ποιός πραγματικά ευθύνεται για τις διακοπές ρεύματος που ζήτησε κατ’ επειγόντως ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Σανιδά, οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν, αν κατά τη διάρκεια της απεργίας γίνονται εσκεμμένες περικοπές φορτίων από τη Δ/ση της ΔΕΗ ή τον ΔΕΣΜΗΕ, μολονότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος και άν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για την ακώλυτη λειτουργία των εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Ο κ. Σανιδάς στην παραγγελία του επισημαίνει ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, υπογραμμίζει όμως ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου η ακώλυτη απόλαυση του κοινωνικού αυτού αγαθού.

Τέλος εφιστά την προσοχή, καθώς όπως αναφέρει στην περίπτωση που προκληθούν ζημιές στους πολίτες και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες, ότι είναι αυτονόητο, πως δεν θα είναι πλέον ανεύθυνοι για την καταβολή αποζημιώσεων αυτοί που κήρυξαν την απεργία και οι απεργοί.

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα δηλώνουν οι συνδικαλιστές με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕη κ. Ρίζο, να παραδέχεται ότι λόγω της απεργίας, ανέμεναν διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά όχι σε τέτοια έκταση.

Την υποστήριξή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ επανέλαβε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με σημερινή τηλεοπτική της παρέμβαση στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο” στη ΝΕΤ, διευκρινίζοντας χθεσινή σχετική δήλωσή της.

Στην παρέμβαση της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι το κόμμα της υποστηρίζει μεν τον αγώνα των εργαζομένων για το ασφαλιστικό, απορρίπτει ωστόσο το σύνθημα της ΓΕΝΟΠ σε πανό: “Δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας”.

Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ χαλαρώνει τον ασφυκτικό κλοιό που απειλεί το σύστημα ηλεκτροδότησης παραχωρώντας ήδη από το πρωί μια μονάδα στο Λαύριο, ισχύος 560MW. Ωστόσο στα όρια αντοχής του λειτουργεί το σύστημα με την παράγωγη να έχει πέσει κάτω από το μισό.

Εν τω μεταξύ, σε νέες εκ περιτροπής προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος προχώρησε και σήμερα η ΔΕΗ λόγω της απεργίας των εργαζομένων

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις περιοχές που θα γίνουν διακοπές στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης www.dei.gr.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *