Επικαιρότητα

Η Οικονομία της Ελλάδας στο μικροσκόπιο της “Τρόικας”

Η Οικονομία της χώρας και τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα μπουν στο “μικροσκόπιο” του μικτού κλιμακίου της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φτάνουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ενώ ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την απόφαση για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα, με “κόκκινη γραμμή”, όμως, από την κυβέρνηση τον 14ο μισθό.

“Η χώρα μας δίνει μάχη”

Αποφασισμένος για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη, αλλά πρόκειται για τηνεπιβίωση της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή στήριξη και αναφερόμενος στις επικείμενες απεργίες σημειώνει ότι το γνωρίζουν αυτό τα συνδικάτα. Ακόμα, δηλώνει σίγουρος ότι στη μείωση του ελλείμματος θα συμβάλει σημαντικά η πάταξη τηςδιαφθοράς, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην πίστωσημε τις ίδιες συνθήκες όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.

Στο ίδιο περιοδικό, αναφέρεται ότι βοήθεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων, θα παράσχουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι που όμως διέψευσε το γερμανικό υπουργείο.

Δηλώσεις

Να αντιδράσει εναντίον των κερδοσκόπων καλεί την ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μέσω του “Βήματος” και αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των πόρων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τονίζει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στην “Αυγή”.

Τη λύση για την Ελλάδα έχει η Ευρώπη και όχι το ΔΝΤ, τονίζει στο “Πρώτο Θέμα” η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πάντως ότι απαιτούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα και περικοπές.

Κάποια μέτρα είναι μονόδρομος και έπρεπε να είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζει στη REAL NEWS ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο πάντως για τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακής προοπτικής και για τον κίνδυνο να διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να μην καταδικαστούν οι εργαζόμενοι οριστικά στη φτώχεια, τονίζει στο “Βήμα” η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για σφαγή των βασικών λαϊκών κατακτήσεων.

Δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα χρεοκοπίας, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο “Πρώτο Θέμα”, δίνοντας προτεραιότητα στον αντίκτυπο των οικονομικών μέτρων στην κοινωνία, καθώς και την αναπτυξιακή στρατηγική.

Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή, χαρακτηρίζει τα μέχρι στιγμής μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μέσω της REAL NEWS, προσθέτοντας ότι μετά την ουσιαστική χρεοκοπία του δημοσίου, η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της MARC για το “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής”, το 75,8% των ερωτηθέντων λέει όχι σε απεργίες μέχρι να περάσει η κρίση.

Το 57,6% θεωρεί πως τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το 74,2% εκτιμά ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να ληφθούν, ενώ το 64,1% θεωρεί ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις δεν είναι δίκαιες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη, καθώς το 49,5% εκτιμά ότι θα επιβαρύνει περισσότερο την εικόνα της χώρας, ενώ το 42,3% τη θεωρεί απαραίτητη.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *