Επικαιρότητα

Επιστρέφει ο 13ος μισθός σαν μπόνους παραγωγικότητας

office-workerΣημαντικές αλλαγές προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο δημόσιο σε ό,τι έχει να κάνει με το μισθολόγιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα. Στο πλαίσιο των αλλαγών, αναμένεται να επιστρέψει ο 13ος μισθός, ως ετήσιο μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει:
• Αλλαγή της πολιτικής των μισθών και ενιαίο μισθολόγιο, όπου οι εργαζόμενοι στο κράτος θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους

• Νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση την αποδοτικότητα. Ο 13ος μισθός θα δίνεται ως μπόνους σε όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ οι μη παραγωγικοί θα έχουν μείωση

• Μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ που θα καταργεί τις μετατάξεις.

Επίσης, μέχρι και το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει μελέτη προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2015 η μεταφορά υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες με στόχο τη μείωση του κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ακόμη, το υπουργείο θέλει να προωθήσει μια σειρά από αλλαγές που έχουν να κάνουν με το κράτος και με την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στους νέους υπουργούς προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την επιλογή των προϊσταμένων στο δημόσιο, με το οποίο θα εισάγεται η διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις. Επίσης, εντός του έτους θα έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και το 2015 θα επιλεγούν με τις ίδιες διαδικασίες οι διευθυντές και οι τμηματάρχες.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ποσόστωσης ώστε να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό το μεταβατικό στάδιο αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.

[του συνεργάτη μας EKLOGIKA.GR]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *