Επικαιρότητα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών στα κολέγια

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια προγραμματίζουν για τις 12 το μεσημέρι οι διδάσκοντες σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαζί με φοιτητές και μαθητές, κατά της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβάλλει την αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα κολέγια. Παράλληλα, τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει οι διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δίωρη στάση εργασίας η ΟΛΜΕ. Αναστέλλει από σήμερα τη λειτουργία του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων.

Εξάλλου, χθες, οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γ. Αλαβάνος, πήγαν στο υπουργείο Παιδείας για να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας αναβάθμιση των πτυχίων του Πολυτεχνείου ώστε να ισοδυναμούν οι πενταετείς σπουδές του με Master και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μην εξισωθούν οι τίτλοι σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων με αμφιβόλου ποιότητας πιστοποιητικά των κέντρων ελευθέρων σπουδών, ζητά η ΔΑΠ.

Ανήσυχη η εκπαιδευτική κοινότητα

Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την επικείμενη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων. Για την πέμπτη έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σήμερα οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, επανέλαβε ότι ο πρόσφατος νόμος για τη λειτουργία των κολλεγίων βάζει τάξη στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλεξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας σπόνσορα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και προέβλεψε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ανησυχεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει τη χώρα να εναρμονισθεί και να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων.

Οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γ. Αλαβάνος, πήγαν στο υπουργείο Παιδείας, για να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας αναβάθμιση των πτυχίων του Πολυτεχνείου ώστε να ισοδυναμούν οι πενταετείς σπουδές του με “μάστερ” και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Υπουργός απουσίαζε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και οι πρυτανικές αρχές αποχώρησαν αρνούμενες να δεχθούν να συζητήσουν με τον γενικό γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης Αθ. Κυριαζή.

Την Πέμπτη, μαθητές, καθηγητές γυμνασίων, λυκείων, δάσκαλοι, καθηγητές πανεπιστημίων και φοιτητές οργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αιχμή τη μη αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, αλλά και για αυξήσεις στις δαπάνες για την Παιδεία. Από το εκπαιδευτικό τους έργο θα απέχουν την ίδια μέρα και οι καθηγητές του ΕΜΠ.

Για τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Μάνος Κασουλάκης, γραμματέας της ΔΑΠ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των πτυχίων των κολεγίων. Όπως είπε, αναγνωρίζει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο στο ακαδημαϊκό κομμάτι, δηλαδή πτυχία, σπουδές.

Καταργείται το ένα και μοναδικό πανεπιστημιακό σύγγραμμα

Εν τω μεταξύ, απόφαση με την οποία ρυθμίζονται θέματα διάθεσης, κοστολόγησης και πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την απόφαση, καταργείται το ένα και μοναδικό σύγγραμμα, που όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, καλλιεργεί τη μονομέρεια στη γνώση, και υιοθετείται το πολλαπλό σύγγραμμα.

Με τις ρυθμίσεις για την ελεύθερη επιλογή συγγραμμάτων καταλύεται παράλληλα το μονοπώλιο της γνώσης, καθώς πλέον οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα επιλογής από σειρά συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας του φοιτητικού κινήματος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Επομένως, το πολλαπλό σύγγραμμα, όχι μόνο δεν συνιστά υποβάθμιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως ενισχύει την ακαδημαϊκότητα, εξασφαλίζοντας την ελευθερία επιλογής των φοιτητών και σπουδαστών.

Επίσης, προωθείται άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε φοιτητές που έχουν τυχόν δηλώσει περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *