Κόσμος

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ταλαιπωρούν τους Ευρωπαίους

spain_xioniaΤις τελευταίες ώρες η κεντρική και βόρεια Ευρώπη, βρίσκεται στην “κατάψυξη”, με τον υδράργυρο να δείχνει σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πολωνία, μείον είκοσι πέντε βαθμούς Κελσίου! Στην Πολωνία, η κακοκαιρία, τις τελευταίες ημέρες, έχει στοιχίσει την ζωή σε δέκα ανθρώπους. Τα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου έκλεισαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων, ενώ τα σχολεία δεν λειτούργησαν. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια ακόμη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα προσθέτοντας ότι το δριμύ ψύχος θα αρχίσει να εξασθενεί προς το Σαββατοκύριακο. Χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν την Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

 

Ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις πλήττουν σήμερα Τετάρτη τη βόρεια Ιταλία προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και καθυστερώντας την έναρξη των σχολικών μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όλες οι πτήσεις στα δύο αεροδρόμια τουΜιλάνου -Μαλπένσα και Λινάτε– ματαιώθηκαν μέχρι τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ πολλοί από τους υπαλλήλους του αεροδρομίου δεν κατάφεραν να φτάσουν στη δουλειά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αλλά και το αεροδρόμιο του Τορίνου παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 12.00 (ώρα Ελλάδος), και το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο μέχρι τις 14.00 (ώρα Ελλάδος). Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Μιλάνο με άλλες μεγάλες πόλεις της βόρειας Ιταλίας, όπως το Τορίνο και η Γένοβα, παρέμειναν κλειστά καθώς ο πάγος στο οδόστρωμα καθιστούσε επικίνδυνη την οδήγηση. Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν καθυστερήσεις και στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων. Κακοκαιρία όμως πλήττει και τη Βρετανία. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια ακόμη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα προσθέτοντας ότι το δριμύ ψύχος θα αρχίσει να εξασθενεί προς το Σαββατοκύριακο. “Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας και ο παγετός ηπιότερος απόψε με τη θερμοκρασία στα περισσότερα τμήματα της χώρας να κυμαίνεται από μείον 1 έως μείον 2 βαθμούς Κελσίου”, αναφέρει εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στη Γερμανία, που ζει σε θερμοκρασίες -οι οποίες σε κάποιες περιοχές- φτάνουν ακόμη και τους μείον 26 βαθμούς Κελσίου, η προσοχή στρέφεται στους άστεγους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες στο Μέινζ πρόσφεραν υπνόσακους, κουβέρτες, ζεστά ρούχα και σούπες στους άπορους που βγάζουν τη νύχτα τους κάτω από γέφυρες… σε ποτάμια που έχουν παγώσει. Το ίδιο έγινε και σε πολλές άλλες πόλεις. Παγωμένη βρέθηκε έξω από το σπίτι της στη Βαϊμάρη.μια 77χρονη Γερμανίδα, με ψυχικό νόσημα. Η θερμοκρασία στα περίχωρα του Βερολίνου έπεσε στους μείον 19 βαθμούς.

Στους μείον 25 βαθμούς η θερμοκρασία και στην Πολωνία, όπου 10 άνθρωποι έχουν χάσει το τελευταίο διήμερο τη ζωή τους στην παγωνιά.

Στη Βουλγαρία χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς κεντρική θέρμανση, μετά την διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ πολλές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και σχολεία έμειναν κλειστά.

 

Παγωνιά και στην Ιβηρική χερσόνησο. Οι περιοχές της Αστουρίας, Κανταμπρίας, Καταλονίας, του Αραγκόν και των Βάσκων, αλλά και Γκουανταλαχάρα, στη Καστίλια Λα Μάνσα, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού. Ένα παχύ στρώμα φρέσκου χιονιού δυσκόλεψε υπερβολικά την επιστροφή των Ισπανών στη δουλειά μετά τις διακοπές του νέου έτους.

Στη Γαλλία, η πυκνή χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου της Μασσαλίας- της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας- και στην παράλυση όλων των δρομολογίων των τρένων και των λεωφορείων. Το αεροδρόμιο αναμένεται να παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε η διοίκησή του. Το δριμύ κύμα ψύχους που έχει ενσκήψει στη Γαλλία κινείται σταδιακά από το βορρά στο νότο και παρατηρείται ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Προβλήματα σημειώνονται και στο κυριότερο αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκολ..

Σπάνιες εικόνες χιονιού στο Μαρόκο. Την περίοδο αυτή η πιο κρύα πόλη της χώρας είναι η Ιφράν, στα κεντρικά. Η πόλη λέγεται και αφρικανική Ελβετία. Τη φορά αυτή όμως, το χιόνι ήταν τόσο ώστε η κυκλοφορία στην περιοχή παρέλυσε εντελώς.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *