Διάφορα

Προσπαθούν να ρίξουν φως στο μυστήριο των Στόουνχεντζ

Η πρώτη ανασκαφή όμως τα τελευταία πενήντα χρόνια στον κεντρικό δακτύλιο του προϊστορικού μνημείου, ίσως ρίξει φως στα μυστήριά του.
“Παρόλο που οι μεγάλοι λίθοι του Στόουνχεντζ είναι το σήμα κατατεθέν του μνημείου, αυτή τη φορά η προσοχή στρέφεται αλλού.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η χρονολόγηση των μικρότερων γαλαζωπών λίθων που βρίσκονται στο εσωτερικό του μνημείου ίσως αποκαλύψει και τη σημασία τους. Οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στο Στόουνχεντζ έχουν ηλικία γύρω στα 10.000 χρόνια.
Το μόνο που μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί είναι πως φαίνονται αρχαιότεροι από τους μονόλιθους που τους περιστοιχίζουν και μάλλον μεταφέρθηκαν στο σημείο από τους λόφους του Πρέσελι, που βρίσκονται σε απόσταση 250 χλμ .

“Δεν έχω ιδέα πως έφτασαν εδώ και ποιος ήταν ο σκοπός τους.”
Τρεις είναι οι θεωρίες για το Στόουνχεντζ. Είτε το χρησιμοποιούσαν Δρυίδες ως ναό για τις τελετές τους, είτε αστρονόμοι ως παρατηρητήριο. Επικρατέστερη όμως φαίνεται να είναι η άποψη πως ήταν χώρος όπου οι άνθρωποι πήγαιναν να θεραπευτούν η οποία μάλιστα ενισχύεται από τα ευρήματα σκελετών που φέρουν σημάδια από χρόνιες ασθένειες.

Η ανασκαφή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *