Κόσμος

Πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από τη νέα γρίπη

gripiA_004_sΟ πρώτος θάνατος ασθενούς από επιπλοκές της νέας γρίπης Α στην Ευρώπη καταγράφηκε στη Βρετανία, συγκεκριμένα σε νοσοκομείο της Σκωτίας. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Γλασκόβης, ο ασθενής έπασχε και από άλλα προβλήματα υγείας. Στις 11 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πρώτη πανδημία γρίπης εδώ και 40 χρόνια και προειδοποίησε πως η ευρύτερη μετάδοση του ιού είναι αναπόφευκτη. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 σε 74 χώρες και 145 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ την Παρασκευή.
Μακραίνει ο κατάλογος των κρουσμάτων

Ένας ακόμα θάνατος -ο16ος- ασθενούς από τον ιό της νέας γρίπης σημειώθηκε στον Καναδά. Πρόκειται για μια γυναίκα που ζούσε στην περιοχή του Μόντρεαλ και έπασχε και από σοβαρή χρόνια ασθένεια που κατέβαλε τον οργανισμό της. Είναι η δεύτερη περίπτωση θανάτου από τη νέα γρίπη στο Κεμπέκ, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές του Καναδά έχουν ανακοινώσει ότι επισήμως τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα έφτασαν τα 3.515.

Επτά νέες περιπτώσεις του ιού της νέας γρίπης καταγράφηκαν και στο νότιο τμήμα της Γαλλίας, στην περιοχή της Τουλούζης, σε πολίτες που δεν είχαν ταξιδέψει σε χώρες που υπάρχει έξαρση της γρίπης. Από το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο έως σήμερα 80 περιπτώσεις ασθενών με τη νέα γρίπη σε όλη τη χώρα .

Επίσης, επτά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Μπαχρέιν σε μαθητές λυκείου που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη τέθηκαν σε καραντίνα. Οι επτά μαθητές, μαζί με άλλους έξι, επέστρεψαν στο Μπαχρέιν το Σάββατο από την Ουάσινγκτον μέσω Κουβέιτ.

Την Κυριακή, τρία νέα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, που ανέρχονται πλέον σε 11.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis δεν σχεδιάζει να δωρίσει εμβόλια κατά της νέας γρίπης σε φτωχές χώρες, αλλά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της τιμής τους,.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, ο γενικός διευθυντής της Novartis, Ντάνιελ Βασέλα διευκρίνισε πως “για να έχουμε βιώσιμη παραγωγή του εμβολίου πρέπει να δημιουργήσουμε οικονομικά κίνητρα”. Συμπλήρωσε πως ένας σημαντικός αριθμός αποθεμάτων του εμβολίου εναντίον της γρίπης των χοίρων έχει ήδη κρατηθεί για λογαριασμό αρκετών κυβερνήσεων.

Η παρατήρηση της εξέλιξης του ιού, κλειδί για τα μυστικά των πανδημιών

Ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επισταμένη παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) τους επόμενους μήνες, στο νότιο ημισφαίριο, καθώς αυτό μπορεί να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που απασχολούσαν εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, επιστήμονες από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ επανεξέτασαν τη βιβλιογραφία για τις τρεις πιο πρόσφατες πανδημίες — την ισπανική γρίπη (1918-1919), την ασιατική γρίπη (1957) και τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968)– καθώς και τις διαφωνίες των επιστημόνων για τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών την τελευταία δεκαετία.

Με επικεφαλής τον Γιοσιχίρο Καουαόκα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου για τις Μολυσματικές Ασθένειες του πανεπιστημίου του Τόκιο, η επιστημονική ομάδα επισημαίνει με ποιόν τρόπο η αρχικά ήπια μορφή της ισπανικής γρίπης μετεξελίχθηκε σε δύο θανατηφόρα κύματα πανδημίας.

Επομένως, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να εντοπίσουμε ποιές επακόλουθες γενετικές αλλαγές πρέπει να υπάρχουν, ώστε ο ιός να γίνει πιο ανθεκτικός ή ακόμη να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός της νέας γρίπης Α (H1N1) περιέχει γενετικό υλικό από ιούς της γρίπης των πτηνών, των χοίρων και των ανθρώπων και φαίνεται να έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,2%, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση.

Αυτό το ποσοστό είναι κατά τι υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας των ιών της εποχικής γρίπης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για μία πανδημία, με ανεπαρκή αποθέματα αντ-ιικών φαρμάκων και βραδεία παραγωγή εμβολίων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *