Επικαιρότητα

Ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών τον Φεβρουάριο

trapezes1658Εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν το μήνα που μας πέρασε οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, καταγράφηκε αύξηση 229% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2008 με τα ποσά να προσεγγίζουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ , όσο δηλαδή ήταν το αντίστοιχο πόσο το πρώτο εξάμηνο 2008.

Με την οικονομική ασφυξία να πλήττει την αγορά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια ζήτησε την αναμόρφωση διατάξεων του πτωχευτικού δικαίου ζητεί με στόχο την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η διεθνής οικονομική συγκυρία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον τραπεζίτη Ντέιβιντ ντε Ρότσιλντ, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα εξάλλου με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 4,8% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με 4,5% τον Δεκέμβριο του 2007. Στα καταναλωτικά δάνεια, ο σχετικός λόγος ανήλθε σε 6,9% από 6%, ενώ στα στεγαστικά ανήλθε στο 4,6% από 3,6%. Επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός μείωσης των καθυστερούμενων επιχειρηματικών δανείων, στο 4,4% από 4,6%.

Ανησυχητική εξέλιξη θεωρείται επίσης η μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις προβλέψεις των τραπεζών (ήταν 46,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με 53,4% τον Δεκέμβριο του 2007) και η αύξηση του λόγου των καθαρών καθυστερήσεων προς τα εποπτικά ίδια κεφάλαια, στο 23,6% από 16,8%. Η ΤτΕ ζητεί από τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι αυτά θα σημειώσουν άνοδο λόγω της κρίσης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *