Επικαιρότητα

Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ με τις εταιρίες που έχουν ύποπτο ηλιέλαιο

Στην άμεση απόσυρση περίπου 356.000 λίτρων ύποπτου ηλιέλαιου που είχε διατεθεί σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων που επιλήφθηκε των σχετικών ελέγχων. Από τους 3000 τόνους που σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ήρθαν στην Ελλάδα, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί και δεσμευτεί οι 1.500. Απ’ αυτούς τους 935 τόνοι του ουκρανικού ηλιέλαιου εισήγαγαν οι εταιρίες Μινέρβα και Ελαΐς, που ήδη έχουν αποσύρει τις συσκευασίες τους, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται σε άλλες 14 εταιρίες τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής για τη διακίνηση επιμολυσμένου ηλιέλαιου από την αλυσίδα Lidl ΕΛΛΑΣ. Σύμφωνα με το έγγραφο πρόκειται για 356.400 λίτρα τα οποία διακινήθηκαν μέσω του Βελγίου, με ημερομηνία λήξης 30/6/2009. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, το ηλιέλαιο μολύνθηκε κατά τη μεταφορά του με πλοίο, το οποίο προηγουμένως μετέφερε λάδια για μηχανές. Όλα αυτά θα τεθούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για την απόδοση ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Είτε για προληπτικούς λόγους, είτε γιατί υπήρχε υποψία, ο ΕΦΕΤ έχει μέχρι στιγμής δεσμεύσει συσκευασίες με τις εξής εμπορικές επωνυμίες::

* Ηλιέλαιο Ηρακλής
* Ηλιέλαιο Αιολίς
* Ηλιέλαιο Αργολίς
* Ηλιέλαιο Καρποί Ζής
* Ηλιέλαιο ΣΕΦ
* ΑΡΕΤΗ
* ΦΥΤΙΚΟ
* GRANELLO
* ΙΩΝΙΑ
* ΙΩΝΙΑ-STAR
* ΚΟΚΟ
* ΑΓΡΟΤΥΠ

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *